Tjärö

Beskrivning
Tjärö är en karaktäristisk del av den mellanblekingska skärgårdsbygden, med ett mosaikliknande kulturlandskap med betesmarker. Ekhagar och ädellövskog blandas med enbuskar och med sprickdalslandskapets rundhällar och klippstränder, mindre strandängar och gräsmarker. Tjärö har stora naturvärden som är knutna till de betespräglade miljöerna med lång hävdkontinuitet. Betesdjur bidrar till att bevara det öppna landskapet med dess flora och fauna.
De marina miljöerna runt Tjärö är representativa för Blekinges skärgård och utgör en viktig länk i det nationella nätverket av marina skyddade områden. Här finns ekologiskt värdefulla biotoper som hårdbottnar med blåstångsbälten och sandbottnar med ålgräsängar.
Flera av de små holmarna och skären utanför Tjärö är fågelskyddsområden.
Tjärö är ett populärt besöksmål och har färjeförbindelse med fastlandet. Ön är viktig för det rörliga friluftslivet med vandringsleder och badplatser. Förutom en marina med gästhamn finns fina hällmarker och mindre vikar som är populära för båtburna gäster.
Vägbeskrivning
Följ E22:an mot Ronneby eller Karlshamn beroende från vilket håll man kommer ifrån och sväng av vid avfart mot Järnavik/tjärö. Parkering finns och båt för vandrare som vill över likaså !
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Blekinge län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
18,34
Areal vatten (ha)
222,32
Areal land (ha)
84,01
Areal totalt (hektar)
306,26
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.