Marsfjället

Beskrivning
Marsfjällets vidsträckta naturreservat innehåller allt från kalfjäll och fjällbjörkskog till högt belägna myrplatåer, rishedar och urskog. Här finns möjligheter till olika friluftsaktiviteter året runt. Reservatet har många leder som bjuder på storslagen natur. Reservatet bjuder på såväl lätta vandringsleder till intressanta besöksmål som mer vildmarkspräglade rofyllda vandringar och stjärnskådning utan ljud- och ljusstörningar. I Matskanområdet finns två övernattningsstugor och vid Marsfjället (Maaresvaerie) och Djupbäcken (Garsjohke) två rastskydd.

Högfjällsmassivet Marsfjället domineras av den mäktiga 1 587 meter höga Marsfjällstoppen som är den högsta toppen i södra Lappland. Från Sagavägen i nordväst ges vackra vyer mot Daevniemassivet. I Marsfjällets naturreservat finns både fjällets och barrskogarnas djur. Särskilt under lämmelår trivs här arter som fjällräv och fjälluggla. Vid vandring och fiske i skogslandet är det möjligt att du träffar på björn. Tänk då på att björnen är högst i rang i skogen, så ge dig till känna och gå lugnt ifrån platsen.

Fågellivet är kanske allra rikast i områdets myrmarker. Här finns arter som sädgås, trana, småspov och brushane. I myrlandet mellan fjäll och barrskog häckar spännande våtmarksfåglar som myrsnäppa och svartsnäppa. Berggrundens stråk av basiska mineral och sluttningarnas rörliga markvatten gör att du kan se olika kalkgynnade växter som fjällgentiana, fjällsippa, lappnycklar, fjällyxne och den för länet endemiska orkidén brudkulla. Karakteristiska barrskogsfåglar är tjäder och lappmes. Andra fjäll i området som Graipesvare (Kraejhpiesvaerie), Murfjället (Movrenvaerie) och Aavnere består delvis av serpentin, en mycket basisk bergart. På dessa serpentinfjäll växer sällsynta växter som isstarr, rödnörel, skrednarv, isdraba och lappgentiana. Söder om Vojmån vid Kittelfjäll finns rödbruna serpentinmoräner där kal fjällarv växer bland förvridna tallar.

Hela Marsfjällsområdet är ett samiskt kulturlandskap där renen och renskötseln under lång tid varit en del av landskapet. Från tidig vår till sen höst är det därför vid färd utanför fjällederna viktigt att visa stor hänsyn till renar och boplatser, t.ex. vid val av färdväg och övernattningsplats samt undvika för renskötseln känsliga perioder. Stora delar av Marsfjällets naturreservat ligger inom s.k. skoterförbudsområde enligt terrängkörningslagen. Där måste du följa skoterlederna och från 5 maj inträder det s.k. Majförbudet för skoterkörning inom hela området, inklusive skoterlederna.
Vägbeskrivning
Bra bussförbindelser från Vilhemminna till Marsliden och Fatmomakke.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
17 947,01
Areal vatten (ha)
4 763,83
Areal land (ha)
97 400,35
Areal totalt (hektar)
102 164,61
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.