Bjuröklubb

Beskrivning
Naturreservatet Bjuröklubb beslutades 1976 och fick en ny skötselplan 2013. Området är 919 hektar. Det är kustnaturen, kulturmiljön och friluftslivet som är grunden för naturreservatet. Hällmarker, kapperfält och sanddyner har stort geovetenskapligt och biologiskt värde.

Den natursköna halvön Bjuröklubb är den östligaste delen av Västerbotten. Bjuröklubb är perfekt för fågelskådning. Hela området är täckt av berghällar och fält av kullersten. Vindpinade, knotiga tallar och grankloner växer mellan klipporna. Skogshistorien är spännande och knuten till områdets kulturhistoria som fyr, lots- och fiskeplats.

I närheten av fyrplatsen kan lära sig mer om tomtningar, rester efter medeltidens fiskare och säljägare. Den gamla lotshamnen fungerar idag som gästhamn för fritidsbåtar och där finns också en relativt ny bastu samt latrintömning för båtar.

Föreningen Arena Bjuröklubb driver café och vandrarhem på fyrplatsen. Flera vandringsleder med bland annat en fornminnesstig finns i skogarna och längs stranden. Fyrplatsen är anpassad för bästa tillgänglighet med toalett. Upp till fyren finns en tillgänlig ramp.
Vägbeskrivning
Sväng av E4 strax norr om Lövånger mot Bjuröklubb (skyltat). Kör ca. 2 mil tills vägen tar slut.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
424,83
Areal vatten (ha)
363,46
Areal land (ha)
591,24
Areal totalt (hektar)
954,79
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.