Dansarberg

Beskrivning
Dansarberg är ett cirka 140 hektar stort skogsområde beläget drygt 4 kilometer söder om Öregrund. Området sträcker sig längs en bergsrygg i ost-västlig riktning och består av äldre, flerskiktad skog som till stora delar är påverkad genom tidigare plockhuggning eller blädning. Gran- och tallskog dominerar med bitvis stort inslag av lövträd, främst björk och asp. Plockhuggningen/blädningen har gjort delar av skogen olikåldrig och luckig med små gläntor och ljusbrunnar. Området varierar från fattiga hällmarker till kalkrika svackor med rik örtflora. Även kalkrika sumpskogspartier förekommer med trädskikt av gran, björk och al, mer sparsamt tall och ask.

Stora delar av skogen är gammal. I flera bestånd finns granar med en ålder av 150-200 år och tallöverståndare som är cirka 150-250 år gamla. Lövträden är vanligtvis yngre. Ädellövträd, till exempel ask, lönn och ek, samt hassel förekommer sparsamt i hela området men har ändå stora naturvärden eftersom flera rödlistade arter är påträffade på dessa trädslag. Fläckvis finns rik ansamling av grövre död ved, bland annat i den östra delen. Generellt har dock döda stående träd och vindfällen kontinuerligt upparbetats och mycket av den döda veden som finns förekommer som klenved i sumpskogspartier. I området finns även mindre fläckar av planterade och ej planterade ungskogar.

Stora delar av skogen har tidigare varit betesskogar och idag kan man hitta rester efter gamla trägärdesgårdar spridda över hela området. Skogsområdet har således varit starkt utglesat en gång i tiden, något som blir tydligt när man tittar på historiska ortofoton. Fynd av rödlistade arter och mycket gamla granar och tallar tyder på att det finns lång trädkontinuitet i vissa delar av området.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Uppsala län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
125,44
Areal vatten (ha)
0,01
Areal land (ha)
138,57
Areal totalt (hektar)
138,58
(Logga in för att skriva en kommentar)

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...