Glottrakärret

Beskrivning
Väster om Hjortkvarn ligger ett stort översvämningskärr. Omgivningarna är dominerade av barrskog och berggrunden utgörs i huvudsak av granit. Genom kärret slingrar sig Haddeboån som strax innan sågverket däms upp till en liten sjö och i den håller ett delta på att byggas upp.
Den nordvästra delen kallas för Glottrakärret och längre nedströms byter maden namn till Venerna. Det vidsträckta översvämningskärret täcker en stor yta. Kantzonerna är trädbevuxna men i övrigt är kärret så gott som fritt från träd. Kärrgolvet är huvudsakligen en blöt mjukmatta. Det är svårframkomligt och på sina håll olämpligt att beträda.
Venerna är något torrare än Glottrakärret men vegetationssammansättningen är i stort sett likartad. Trådstarr och sotvitmossa är de vanligaste arterna. De mer krävande arterna representeras bl a av hästsvans, sprängört och källpraktmossa. Väster om Transundet har en mindre tallrismosse bildats men så gott som alla tallar har dött.
Översvämningskärret är en av de mest intressanta fågellokalerna i sydöstra Närke med bl a en stor mängd tranor. Här finns också ett litet orrspel. Med undantag av en liten utdikad fuktäng i anslutning till kärret, tippmassor i sydöst från sågverket och dämmen i Haddebobäcken är objektet opåverkat.
I objektet ingår några mindre områden som är klassade som objekt med vissa naturvärden i skogsvårdsstyrelsens nyckelbiotopsinventering - en alsumpskog och en blandsumpskog i sydöstra delen och centralt i objektet finns två fastmarksöar med tallskog.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Örebro län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
8,80
Areal vatten (ha)
5,59
Areal land (ha)
71,26
Areal totalt (hektar)
76,91
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.