Lohärads Prästgård

Beskrivning
Naturreservatet omfattar 15 hektar och ligger i anslutning till odlings- och kulturlandskapet kring Lohärads kyrka söder om sjön Erken. Området utgörs av öppna eller halvöppna tidigare betade hagmarker och lövskog eller lövdominerad skog. Flertalet grova ekar växer spritt i området. Trädskiktet domineras i övrigt av asp och björk med inslag av ask, lönn, rön, skogsalm och sälg. I anslutning till våtmarken runt Eksjön växer alsumpskog och på höjdpartierna i väster finns större inslag av äldre gran och enstaka tall. Hassel dominerar i buskskiktet i hela området. Inslaget av död ved är bitvis stort.
De öppna markerna som nu befinner sig i en igenväxningsfas efter upphörd hävd domineras av högvuxet bredbladiga grästyper med inslag av älggräs och tistlar men centralt i området finns partier med magrare ängsbackar där rester av betesgynnad flora återfinns.
Områdets beteshistorik, kalkförekomst och variation har skapat höga naturvärden och ger förutsättningar för ett artrikt växt- och djurliv. Det gäller i synnerhet insektsfaunan som innehåller många krävande arter men också floran med flera naturvårdsintressanta svampar och lavar knutna till ädellövträd och hassel. Området hyser även en rik häckfågelfauna och omgivningens gamla byggnader i kombination med gamla hålträd och rikedom på gläntor och insekter skapar goda förutsättningar för traktens fladdermöss
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Stockholms län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
11,43
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
15,15
Areal totalt (hektar)
15,17
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.