Stora Fjällsjön

Beskrivning
Stora Fjällsjön utgörs av ett större mosaikartat barrskogskomplex belägen i den inre delen av Mälarmården. Området är mycket varierat och innehåller en mångfald av olika naturtyper. Värdekärnorna består av flerskiktade äldre tallskogar, myrholmar, gammal hällmarkstallskog samt skogsbevuxna mossar och öppna tjärnar. Karaktäristiskt för området är äldre tallskogar på mager mark som helt dominerar de centrala delarna vid och i anslutning till myrområdet runt Stora Fjällsjön. Överståndare av flerhundraåriga tallar förekommer frekvent över större delen av området. Intill hällmarkerna finns mycket gamla tallar, uppskattningsvis över 300 år. Mossarna är lågvuxen tallsumpskog av skvattramstyp. Myrmosaiken i de centrala delarna runt Stora Fjällsjön bidrar till en hög luftfuktighet. Området har stor potential för en framtida naturvårdsbränning med naturliga avgränsningar och god tillgång till vatten.

Skogen växer på mycket mager mark, området är småkuperat med inslag av hällmarker och fuktstråk. Skogen är flerskiktad där flera generationer finns representerade. Området har tidigare plockhuggits och är bitvis relativt gles. Många träd är 150-200 år samt enstaka gamla, grova tallar som är 200-300 år. Enstaka stubbar med brandspår samt brandljud på de gamla tallarna förekommer. Flera myrmarker ligger insprängda i området och utgör viktiga komponenter i den mosaik som präglar området. Flertalet marksvampar är funna i området bl a blåfotad taggsvamp, skrovlig taggsvamp, dropptaggsvamp, motaggsvamp, zontaggsvamp och svart taggsvamp. Den rödlistade talltickan finns på ett antal träd.

I kombination med höga naturvärden inom området och att området är relativt stort och gränsar till ett av fem stora blivande reservat inom samma värdetrakt förhöjer funktionaliteten och möjligheter för arters framtida fortlevnad.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Södermanlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
143,86
Areal vatten (ha)
5,56
Areal land (ha)
205,93
Areal totalt (hektar)
211,39
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.