Mossaberget

Beskrivning
Naturvärden
Höga naturvärden kopplade till naturliga äldre barrsuccessioner med stort inslag av senvuxna riktigt gamla trädindivider liksom mångformigheten av naturmiljöer inom avgränsad yta (myr- skog-tjärnmosaik) och inte minst läget i landskapet strax intill Tivedens NP. Skogen är på många håll tydligt stadd i nedbrytning. Inslaget av död ved är markant i synnerhet vid grandominerade delar, där granbarkborre i årtionden haft en positiv populationsutveckling. Maxåldrar på tall i området omkring 300 år, motsvarande för granen cirka 170 år, vårtbjörk ca 150 år, asp ca 100 år.

Kulturmiljövärden
För att vara i Tiveden är det glest mellan kolbottnarna även om dessa förekommer med diffusa hästvägsdragningar mellan, i dalbottnarna. Området har i sekler varit utmark för Tivedskogsbönder. Spår går främst att se av skogsbete (tjärgadd/bajonettskott, gärdesgårdsrester, skelett av trädformiga enar, stora myrstackar etc.) och torvströtäkt där små torvgravar och lämningarna av en enklare lada står att finna på en mosse i sydöstra delen.

Friluftsvärden
En förgrening av Bergslagsleden Tivedstorp-Tived passerar genom de nordöstra omgivningarna. "Ridledertiveden" har en ridled på en äldre forväg över en åsrygg genom områdets våtmarksrika sydvästra delar.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Örebro län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
157,44
Areal vatten (ha)
0,93
Areal land (ha)
210,96
Areal totalt (hektar)
212,01
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.