Haglöfs Lizard



Softshelljacka, softshell, soft shell, mjukskal


Tillverkare: Haglöfs
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Vindtät, bra vattenresistens

Minus:Materialet för tätt, skärningen för bylsig, detaljmissar

Kommentar: Har nu testat Haglöfs Lizard Jacket (pris runt 1900:-) och är inte totalsåld. Jag har helt klart använt bättre softshelljackor. Därmed inte sagt att det är en regelrätt skräpjacka, bara att det finns en god del att putsa på för Haglöfs.

Huvudinvändningen är att materialet (Flexable) är alldeles för tätt för att jackan ska fungera vid längre stunder av intensiv aktivitet såsom löpning, långfärdsskridskoåkning, terrängcykling mm vilket man får anta att jackan är tänkt att fungera för. På Haglöfs hemsida står inget om det stretchiga Flexable-materialet har membran, men det verkar så av tätheten att döma. Efter några kilometers hyffsat hård långfärdsskridskoåkning blir jackan riktigt blöt på insidan av det tjockare materialet på ryggen och axlarna mm, likadant blir det efter en löptur. Under ärmarna och i sidorna sitter däremot ett tunnare stretchmaterial (utan fleece) som ventilerar betydligt bättre, just så som ett riktigt softshellmaterial ska göra.

Utöver materialets tillkortakommande är skärningen gjord för soffpotatisar, dvs väl bylsig över magen vilket är märkligt med tanke på att jackan är gjord i stretch och därför gärna kan sitta riktigt tajt utan att för den skull strama hämmande. Även där verkar Haglöfs ha fumlat bort själva kärnan i softshellkonceptet alltså.

Upptill i kragen sitter en snodd med en stramare, som antagligen är avsedd att öka skyddet om halsen vid elak blåst etc. Men drar man åt snodden glider kragen efter en stund istället ner och blottar halsen och motverkar därmed sitt syfte. Tanken med snodden är säkert god, men funkar tyvärr inte i praktiken.

Så till de gömda fickorna. Alla fickor (två i sidorna och en på bröstet) har dragkedjor som ligger dolda i veck / sömmar (se bilden). Möjligen är detta avsett att göra jackan snyggare, mer salongsfähig e.dyl, vad vet jag, men designtricket gör tyvärr bara dragkedjorna svåra att öppna och stänga. Inte bra.

Sen finns det bra och dåliga ärmslut. På Lizardjackan är de väl bylsiga på grund av att materialet vid ärmsluten är för kraftigt. Därmed är de svåra att få in under ett par handskar. Dessutom vrids ärmsluten lätt upp, delvis på grund av det tjocka materialet, delvis på grund av en för kort, undre del till kardborrbandet. Det finns helt klart bättre ärmslut.

Med detta sagt är det ändå ingen dålig jacka. Den är vindtät, klarar duggregn galant, hyffsat snygg (nåja), har en hög krage mm. Men de negativa delarna överväger tyvärr. Åtminstone vid en jämförelse med andra modeller på marknaden.

Sammanfattningsvis finns det en hel del att putsa på här för Haglöfs. Byter de material till ett mer ventilerarande, skär till jackan tajtare, ändrar ärmsluten mm kanske det kan bli en riktig superjacka, men det är det inte idag. Inte för ett aktivt friluftsliv i alla fall.

http://www.haglofs.se


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.