Fjällräven KajkaFjällrävens nya rygga, efterträder Råstu


Tillverkare: Fjällräven
 
Betyg: 4.174.174.174.174.17
(betyg 4.17 baserat på 18 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 21 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Bärsystem, stora sidofickor, bra fickor i topplocket

Minus:Vikt, sidofickornas öppning

Kommentar: Jag har burit säcken under två sommarvandringar i svenska fjällen. Startvikt 20+ kg. Den har fungerat ypperligt sånär som på en detalj; den funkar inget vidare med Fjällräven Keb byxa. Friktionen mellan byxan och avbärarbältet är allt för låg. Bältet fick spännas väldigt hårt för att säcken inte skulle glida ner. Till slut sprack bältets spänne, men jag klarade mig hem. Har nu provat att klä ryggkudden i avbärarbältet med ett sämskskinn för att öka på friktionen. Det verkar funka. Den stora frontöppningen är praktisk. Sidofickorna rymmer väldigt mycket men öppningarnas placering kräver eftertanke. Wet/dry-utrymmet har jag aldrig använt och kommer nog inte att använda heller. G1000-väven är trevligare än den nylon som rätt många säckar har idag. Väven suger åt sig en del damm men det är bara att skölja av i ljummet vatten och med hjälp av en svamp. På det hela taget, jag gillar min Kajka 75. Bra att packa och jag bär tung packning tämligen bekvämt.

Liknande produkter: Lundhags säckar

Kundservice: Mycket bra. Ett nytt spänne skickades utan knot.

Plus: Ordentlig, tålig, pålitlig, bekväm, snygg

Minus:Märkliga sidofickor, dedikerat wet/dry-utrymme

Kommentar: Min 75l Kajka fick sitt elddop genom ett hård och prövande vandring i Sarek. Utan att gnälla eller gnissla höll den all min utrustning utan problem. Min startvikt var runt 30kg vilket såklart märktes, jag menar, det är ändå 30 hela kilo. Men Kajkan avlastade suveränt och det var en markant skillnad att bära min kamrats Abisko 65l lastat med enbart 20kg.
Personligen gillade jag verkligen hur väskan var utformad. Dock så beklagar jag mig gärna på dem märkligt utformade sidofickorna, såsom så många andra gör. Att endast kunna öppna dem från ryggsidan ställde till det när man glömt var något låg. En mer ordningsam person hade nog inte klagat, men jag är inte en sådan. En framtida planerad modifikation är att sy fast dragkedjor på framsidan, som andra har gjort på sin ryggsäck.
Wet/dry-utrymmet användes aldrig, utan nätet i facket rullades ihop och rullades aldrig ut. Om jag inte varit en som alltid tänker “jag kanske kommer använda det sen” hade jag tagit bort det.
Bärarmen och bärsystemet var nog det bästa jag upplevt. Det har hängt många ryggsäckar på mina axlar, allt från billiga hajkryggor från Rusta till Haglöfs Ströva 65l. Samt försvarsmaktens olika varianter av väskor. Att kunna ställa in bärsystemet på så många olika sätt var fantastiskt. Tillsammans med det otroligt bekväma avbärarbältet var det för mig avgörande att behålla ryggsäcken.
Fickorna på mitt avbärarbälte gick sorgligt nog sönder under en vandring. Axelremmarna skavde och tillsammans med regn gnagde det hål på ovansidan. Men efter kontakt med Fjällräven fick jag en helt ny Kajka. Ur ett miljöperspektiv är det verkligen inte en bra lösning, men det har ingenting med väskan att göra, utan Fjällräven.
I sin helhet, den bästa väskan jag använt och jag kommer inte köpa någon ny.

Liknande produkter: Fjällräven Abisko 75l, Lundhags Gnaus 75l, Haglöfs Ängd 75l

Kundservice: Fantastisk!

Pris: 3999

Plus: Starkt och slitåligt ryggsäck. Stabil. Bra bärsystem. Många smarta funktioner.

Minus:Ej lämplig för mig fick spänningshuvudvärk. Dyr. Tung.

Kommentar: Fick låna en kajka 65 liter när jag vandra Hetta-Pallas leden. Stabil och skön säck att ha på ryggen även fast jag hade den tung lastad. Den ända dåliga jag kommer på är att efter en par dagars vandring så fick jag spänningshuvudvärk och om det var av ryggsäcken vart dåligt inställd eller om inte den var just lämplig för mig det kan jag inte svara på. Men annars en toppen säck! mycket smarta funktioner.

Plus: Mycket skön att bära och rymligare än andra märken av samma storlek. Många inställningar som är mycket behändiga och lätta att hantera när man väl hittat alla. Jättebra frontöppning.

Minus:Dyr... Lite tyngre än konkurrensen... Nåt kilo...

Kommentar: Jag gick med en 65 liters Kaika i Bunnerfjällen i somras. Den var något för liten men jag lyckades få ner det jag behövde ändå lite trångpackat. Den var bra att bära hur som helst.. Jag tittade på andra ryggsäcksmärken dels på vägen hem och dels nu i höst eftersom jag tyckt att en lite större skulle behövas. Jag har ju inte haft något att jämföra med vad gäller andra ryggsäckar så därför kollade jag extra på typ Lundhags, Haglöfs m.fl... Konstaterade att jag efter alla plus och minus trots allt föredrog Kajkan. Jag har nu köpt en Kajka 75 liter istället.

Liknande produkter: Haglöfs, Lundhags m.fl.

Kundservice: Helt ok...

Pris: 3600

Plus: Bärsystemet är suveränt. Rymmer mycket. Får efter en tids användning en fin patina. Avskalad och i det stora genomtänkt.

Minus:För litet topplock. Regnskyddet är något trångt om något bärs utanpå säcken. Sidofickorna borde vara öppningsbara även från framsidan.

Kommentar: Har en 85 liters underbar avskalad ryggsäck utan flashiga krusiduller. Kajkan är som gjord att bära tungt och långt med. Efter en stunds vandring känns den knappt på ryggen. En irriterande detalj var att inte kunna öppna de stora sidofickorna utan att innehållet ramlade ur när ryggsäcken låg med frontöppningen uppåt. Jag påtalade det för kundtjänst som uppgav att de inte fick ändra på sina egna kollektioner men skickade istället ett par dragkedjor till mig gratis. En lokal skräddare sydde fast dessa på motsatt sida av de redan befintliga dragkedjorna med ett resultat som ser fabriksgjort ut. Denna lilla detalj har gjort en redan mycket bra ryggsäck till en i absolut toppklass. Då jag har en tidig modell är topplocket för litet om man packar säcken till bredden. Detta ska enligt uppgift vara förbättrat på nyare modeller. På det hela taget kan jag rekommendera Kajkan till alla som inte är ute efter en lättviktssäck, utan som hellre ser en trygghet att kunna lita på att utrustningen håller för det den är gjord för.

Liknande produkter: Haglöfs samt Lundhags sortiment. Sämre bärsystem samt för plottriga i utförandet.

Kundservice: Mycket tillmötesgående.

Plus: Design

Minus:Pris, (tyg)

Kommentar: Kajka har följt med mig på flera vandringar vid det här laget.

Vid min första vandring gick tyget sönder på framsidan, vid en olycklig kontakt med en vass sten. Fjällräven lagade emellertid hålet på ett föredömligt sätt, vilket på sikt helt dämpat min initiala besvikelse som ersatts med det slags tillgivenhet man kan utveckla till redskap som man finner pålitliga.

Möjligen är tyget lite för vekt. Men detsamma gäller nog flertalet ryggsäckar.

Liknande produkter: Norröna Synchro, Lundhags V12

Kundservice: Mycket bra service vid lagning av skada.

Pris: 3000

Plus: Bärsystemet, öppning av fronten möjlig, många många "special-tricks" finnes, snygg, robust tyg, regnskydd ingick,

Minus:Kunde kanske varit LITE lättare men bärsystemet är ändå så bra att jag bryr mig inte alls. Priset, den är ju inte billig, men sen räknar jag med att den ska vara hela mitt liv med. Kan vara lite svårt (för axeln) att få tag i en flaska som sitter i flaskstället på sidan. Hade varit trevligt med en mer utförlig instruktionsbok vid köpet, för det finns verkligen massor med tricks.

Kommentar: Har den nya versionen med björk-medar. Tror den med stål är världsklass också, hursom; Extremt stabil ryggsäck med superbt bär-system som jag egentligen rekommenderar till precis alla. Har två vänner som äger en varsin som också är lika super-nöjda. Gick Tour du Mont Blanc med denna 100 L med 25-30 kg, kändes som att ryggan blev en del av mig efter ett tag.

Pris: 3149

Plus: Bärsystemet är fantastiskt. Och att man kan öppna fronten så man kommer åt sin utrustning lätt och smidigt,

Minus:Jag har inget dåligt om denna säck.

Kommentar: Köpte en Kajka 85 liters. Har absolut ingenting att klaga på. Efter lite justeringar sitter den som en smäck.

Gick med den en vecka på Island med en startvikt på 27 kg! Gick ca 1.5 mil om dagen i väldigt kuperat område.

Kundservice: Inget då den fortfarande är hel och ren.

Pris: 3400

Plus: Ställbara bärsystemet, öppnas även på längden

Minus:Säcken väger lite mycket. nära 3.5kg

Kommentar: Bärsystemet på säcken är kalas-bra! Den är anpassningsbar och sitter jättebra på ryggen. Att man kan dela säcken på längden är fantastiskt bra då man vill komma åt saker i säcken utan att mer eller mindre tömma den. Den har bra med fack och bra uttag för vätskesystem som jag använder när jag går. Jag har en Kajka 85L och den är lite väl stor men även att jag inte packar den fullt så upplever jag att den sitter bra på ryggen.

Liknande produkter: -

Kundservice: Fjällrävens kundtjänst. Har inte behövt engagera dem i något ärende eftersom att allt funkar suveränt.

Pris: 3500

Plus: Lätt att komma åt packningen. Bra sidofickor, rymliga och lätta att hantera. Nätfickorna på utsidan för dricksflaskor bra och lätta att komma åt. Inställningsmöjligheterna är bra för att passa olika kroppsstorlekar, dock måste man vara noggrann, en centimeter fel och säcken blir en börda, men rätt justerad sitter den som en kroppsdel.

Minus:Precisionen i tillverkningen är inte godtagbar. Fick byta tre exemplar då sammansättningen av ryggskölden slarvats över så att den blivit sned och därmed tryck på ryggen. Samma sak gäller innehållet i kudden i ryggslutet, en sömkant stack ut så att man fick skav i korsryggen då ”innerkudden” inte fixerats på rätt sätt. Höftbältets konstruktion. Nätkassen för torkning bedöms mindre användbar.

Kommentar: Använd under ca 10 månader vinter/barmark från oktober 2013 och hängt på ryggen i ca 70 mil med varierande belastning 15-20 kg. En väldigt trivsam ryggsäck med smarta lösningar, framhållas bör nätfickorna på sidan och fickorna i höftbältet.
KOMPLETTERING 2015 JULI
Nästan daglig användning under ytterligare 8 månader. Fjällräven har gjort ett bra jobb. Vissa detaljer ska man se upp med då de slits hårt. Infästningen nedtill (små påsydda fickor) för träramen har slitit hål på tyget som klär höftbälte.Axelremmarnas nedre del vid infästningen skaver mot fickorna i höftbältet så att det gått hål i fickorna. Silvertejp fixar men konstruktionen borde ses över.SLUT KOMPLETTERING
Däremot måste man vara kritisk mot tillverkningskontrollen. Visst det var inga problem att få utbytt men när man byter tredje ryggsäcken så har irritationen vuxit även om servicen från Fjällrävens och Naturkompaniets sida var perfekt. Och det är synd på ett så bra koncept.

Höftbältet är ett problem, hur man än bär sig åt glider det ned efter några kilometer och så måste man hasa upp det under stor irritation. Har provat att ”nypa åt” med höftremmarna resp. höftbältet men för att få stopp på glidandet måste man dra så hårt att det blir obekvämt för att inte säga smärtsamt. Såvitt jag förstår beror det på höftbältets konstruktion och tygval. Tyget är för glatt och den mjuka stoppningen som ger efter när man ”landar” gör att ryggsäcken glider ned en liten, liten bit och blir kvar där för varje steg och så blir det kraftigt tryck i axelremmarna till sist.
TILLÄGG: Har provat att sätta ett "antiglidnät" för mattor på höftbältet, funkar perfekt: SLUT TILLÄGG
Ett frågetecken är fästanordningarna på baksidan, har man behov av diverse prylar att hänga utanpå bör man tänka till ett par gånger så man slipper komplettera med egna idéer. Enligt uppgift var de till för isyxor bl.a. och sett i det skenet måste man fråga sig om ide´n med nät i höftbälte och axelremmar är optimal om säcken ska anses vinteranpassad, min erfarenhet är att det alltid fastnar snö i dessa nät.

Nätfickorna för vattenflaskor m.m. är utmärkta att förvara saker i . Dock har jag bytt ut lås/spännanordningen för gummisnörena till en mer lätthanterlig modell. Varianten med metallfjäder inuti är inte funktionell när det är snöförhållanden, bättre är ”fyrhålsvarianten”.

Tar man bort den onödiga nätpåsen, tänker igenom fästanordningarna på ryggsidan, funderar på vinteranpassningen och ser över höftbältets konstruktion får man en outstanding ryggsäck förutsatt att den tillverkas i enlighet med vad man tänkt. Innan dess inget toppbetyg.

Liknande produkter: Abisko, Helsport Fjellheimen, Haglöfs OXO

Kundservice: Fjällräven o Naturkompaniet: Föredömligt agerande

Pris: 3400

Plus: Fantastiskt bra bärsystem, väl genomtänkt, nätfickor på avbärarabälte och lätt åtkomligt på sidorna av säcken, klarar tung last utan att kännas tung eller osmidig, hel frontöppning, lätt att ställa in och ta på/av.

Minus:Finns inga!

Kommentar: Tror att detta är ryggsäck nummer 6 i raden. Lundhags, Bergans, Haglöfs, Osprey, The North Face är märken som jag tidigare haft/har. Årets vandring blev tillika invigning av min Kajka 100. Jag är helt såld! Detta är utan tvekan den mest genomtänkta och bärvänliga ryggsäck jag någonsin vandrat med.
Visst var det initialt lite irriterande att öppningen till sidofickorna är på ryggsidan, men det visade vara nog så praktiskt när man har regnskyddet på och ska ta fram t ex förstärkningsplagg. Sidofickorna är enormt stora när man fyller dom och försvinner helt in i säcken när dom är tomma.
Avbärarbältet kan gnissla lite, men det beror då på att inte åtstramarna är åtdragna ordentligt. Gör man det försvinner gnisslet direkt, silvertejp behövs inte!;-) Storleken på regnskyddet är enligt min mening mycket väl tilltaget och jag hade lätt fått plats med utrustning utanpå säcken om den inte hade svalt allt.
Säcken vägde 30 kg när jag gick ut och dte var INTE maxlast enl min bedömning, den hade klarat mer. Rätt inställd sitter den helt makalöst bra på kroppen och hade jag fått gissa vikt utan att veta, så hade jag nog gissat på hälften, 15 kg. Imponerande. Upplever hela säcken som mycket välbyggd och tålig, även om tyget visst intar en vintagelook ganska fort. Tror dock att detta är lätt åtgärdat med en borste om man vill det.

Liknande produkter: Osprey, Mammut, Arcteryx, Haglöfs

Pris: 3700

Plus: De stooora sidorfickorna. Rymmer allt. De små nätfickorna: lätttillgängliga. Snygg. Inte alltför många remmar. Frontöppningen, öppnar ryggsäcken som en kista när den ligger ned. Luftigt bärsystem.

Minus:Topplocket är för litet. Kvaliten på tyget: Efter bara 18 dagar i fält ser ryggsäcken ut att vara 7 år gammal. Midjebältet gnisslar våldsamt mot ryggsäcken när det är vått.

Kommentar: Har använt ryggsäcken, Kajka 85l, under 18 dagars vandring från Nikkaloukta via några dagar i Sarek och vidare till Kvikkjokk. Bärvikten har varierat från ca 28 till dryga 20 kg.
Bärsystemet är alltför mjukt för vikter över 25 kg. Dryga 20kg är mer lagom. Då är ryggsäcken väldigt skön och sitter som fastväxt.
Tyget på insidan midjebältet är alltför halt och för att det inte ska glida av höfterna, vid större vikter, tvingas man dra åt bältet så hårt att det ställer sig på bäckenbenen snarare än att det kramar om det.
De små nätfickorna är guld för prylar såsom liten kikare, kamera, leatherman etc.
De stooora sidofickorna är också riktigt uppskattade för att de lätt rymmer regnjackan eller trangiaköket tillsammans! med t-spritflaskan. Jag hade dock önskat att de öppnades bakåt så att man slipper vända ryggsäcken fram och tillbaka när man plockar saker ur den. Fördelen med att de öppnas framåt är väl att man faktiskt kan kontrollera att samtliga fickor är stängda även när man har ryggsäcken på sig.
Nätfickan i botten: Har någonting någonsin torkat ihopknycklat i en nätkasse!?
Topplocket: Täcker inte ryggsäckens öppning, och rymmer framför allt inte det trangiakök som man väl vill ha med sig på dagsturen.
Regnskyddet når inte runt ryggsäcken med liggunderlag eller tält utanpå. Gick dessutom sönder, ordentligt, någon gång under de 18 dagarna. Däremot har det en pålitlig "draåtochspännafast" funktion.

Liknande produkter: Lundhags v8
Arcteryx bora

Köpplats: WOLFF-WEAR

Köpplats: Wollmars sportfiske

Plus: Frontöppningen Fickorna på höftbältet Snygg design

Minus:Bärsystemet och tyget klarade inte tung packning med revor som följd (bra nog inget haveri men den hade inte klarat höstens jakt med över 30 kg i tror jag) Gnissel när säcken blir blöt, otroligt irriterande. Kanske går att fixa med silvertejp om man lyckas lokalisera ljudet. Wet and Dry compartment i botten användes aldrig, bättre att hänga saker på säcken för torkning. Topplocket funkar inte så bra som midjeväska, sitter oskönt. Funkar något bättre att ha det som väska över axeln.

Kommentar: Jag har tyvärr fått reklamera min 100 liters Kajka och idag 110805 fått reklamationen godkänd. Jag ger betyget dålig främst pga att bärsystemet och tyget inte klarat vikt på 30+ kg vilket jag hade förväntat mig av en 100 liters säck.

De två förstyvningsprofilerna på ryggsidan var på väg söderut med två 7-8 cm revor i tyget till följd på båda sidor (alldeles vid öppningen där man för in profilerna, öppnas med kardborre). Man var tvungen att lossa remmarna som håller höftbältet mot säcken för att kunna se detta. Den väldigt grova rem som löper längsryggraden, i Norrönas säckar är det en Al-profil istället, blev helt S-formad efter jag vandrat och måste innebära att midjebälte och axelremmarna kom närmare varandra än vad jag ställt in från början. Pga detta fick jag konstant justera in säcken, många gånger per vandringsdag.

Jag var väldigt nöjd med säckens funktioner men att bärsystemet inte höll måttet för tung vikt som värst 32 kg, tog mig 2 år och ett flertal vandringar med "den sitter inte bra och vad ofta jag måste justera till rygglängden" gör att jag inte kan rekommendera Kajka för tungpackning. Bär man mer normala 20-25 kg i 100 liters så är det förmodligen inget som helst problem.

Frontöppningen är superbra men nackdel är att man sällan lyckas packa innehållet tight som man gör när man packar från toppen. Det går ju också att göra med Kajka om man vill.

Jag störde mig väldigt mycket på att jag alltid fick gnissel vid höftbältet när jag gick i regn. Jag använder inte regnövedrag utan packar vattentätt inuti vilket är med funkis för mig (vill kunna ramla i en jokk utan att innehållet blir blött).

Jag har nu beställt en Norröna Recon Pack då två bekanta har den och är väldigt nöjda. För övrigt så har en bekant igen fått problem med sin Norröna Nansen (heter Svalbard nu). Någon söm vid infästningen av axelremmarna har för andra gången gått upp. Tror att han packar mellan 22-30 kg i normala fall.

Tillägg 121004:
Efter att ha använt min "nya" (förra året) Recon så kan jag bara konstatera att man verkligen får vad man betalar för. Jag gick alldeles nyss på jakt med 31,6 kg i startlast. Att Kajka kostar ett par tusen mindre märks. Recon är väldigt mycket stabilare och en helt tyst säck. Tro mig att jag verkligen provat allt för att få tyst på gneket i min gamla Kajka. Mina jaktkompisar med Bergans Powerframe och Norröna Recon fnissade åt min gnekande ryggsäck... Är ingen novis som inte förstår att man drar åt stramare osv. så jag testade allt utom gaffa :) Eftersom min Kajka gick sönder efter två års användning så är det bra att uppdatera med erfarenheter längre fram. Själva uppbyggnaden med remmar, även som förstyvningsprofil i ryggen, och kardborre i bärsystemet känns inte som någon toppenkonstruktion för tung last.

Liknande produkter: Norröna Recon Pack, Norröna Para Ranger, Bergans Alpinist, Arcteryx Bora

Kundservice: Mycket goda erfarenheter av Fjällrävens och Skövde Natur. Inga problem med reklamation och FJ fixade gratis extra spännen så jag kunde hänga min systemkamera framtill på säcken.

Köpplats: Skövde Natur

Pris: 3100

Plus: Passformen, bärkomforten, nätfickorna

Minus:Skulle vilja byta ut spännena på ryggremmarna till öglor istället. Jag bär inte topplocket framtill.

Kommentar: Har använt säcken med ca 25 kg i den och tyckte bara den satt bättre dag för dag. Fungerade mycket bra både i brant uppför och nedför. Lätt att justera in för en bra passform. Kanon med stora sidofickor där det är lätt att stoppa in det som behöver vara åtkomligt för stunden. Jag uppskattar nätfickorna på avbärarbältet och de stora nätfickorna på sidorna, mycket lätta att använda.

Det finns uppsamlare till alla yttre remmar på säcken, även om uppsamlarna till åtstramarna kunde vara smidigare.

Liknande produkter: Lundhags V8, Haglöfs Topo & Sumo, Berghaus Vulcan, Osprey & Norröna (kommer inte ihåg vilka), Bergans Trollhetta & Rondane

Köpplats: Skövde Natur

Pris: 2895

Plus: Sidofickorna, toplocket, fickorna på höftbältet

Minus:För stumt höftbälte, aningen tung

Kommentar: Gedigen och genomtänkt säck. Dock ganska tung och i min smak för stumt höftbälte. Satt ok på ryggen under längre vandringar. Gillar dock alla smarta funktioner.

Liknande produkter: The North Face Primero 70

Kundservice: Mycket bra service.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 2400

Plus: - komprimeringen av säcken - midjebälte som sitter bra, och tar vikten på ett bekvämt sätt. - långa och bra åtstramningsband, inga problem att fästa liggunderlaget!

Minus:- inga remsamlare på säckens åtstramare, hänger och dinglar.. Det blir till att pula själv. - toplocket kan användas som midjeväska. Jag skulle heldre använt den som ryggsäck, gillar verkligen lösningen på min gamla lundhags v12.

Kommentar: Funktionell ryggsäck som gav mig det mesta jag letat efter. Mycket bra med säckens åtstramningsfunktion.

Nu har jag endast prövat säcken ett par kortare turer, men än så länge är jag nöjd med den. Stabiliteten är bra, och bärsystemet funkar precis som det ska.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 2799

Plus: Bra passform, finns i 75 l och 90 l för dam, bra fickor.

Minus:Tung, onödigt wet and dry-system i botten som bara är i vägen.

Kommentar: Har en Kajka W 75 l. Bra passform över rygg och höft och sitter riktigt skönt på även efter en lång dag. Lättåtkomliga fickor på avbärarbältet, rymliga sidofickor på säcken. Känns tålig och hållbar. Extra plus att Kajka finns i större storlekar än 65 l för damer, det är annars ont om sådana ryggsäckar.
Säcken kan tyckas vara aningens för tung, den kunde också vara ännu lite mer avskalad i designen. Det extra facket för blöta kläder känns helt onödig och är bara i vägen anser jag.

Liknande produkter: Haglöfs Oxo, Arc'teryx Bora

Kundservice: Köpte den tidigare varianten, det var produktionsfel på den och det var bara att gå till affären och byta till en ny. Smidigt.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 2700

Plus: Brett användingsområde, stryktålig, bekväm.

Minus:Vikten? Regnskyddet är inte tillräckligt stort när man bär ett tält och liggunderlag på säcken (mycket irriterande). På senaste turen började den "knissla" lite när man gick och det var lite störande. Vet ännu inte vad det beror på, men ska undersöka det.

Kommentar: Äger en Kajka 75-L.
Den har fått följa med på både fjällturer och resor.
Säcken fungerar utmärkt till båda användningsområdena. Den är rymmlig, lättpackad och har smarta lösningar. Sitter bra på ryggen och jag har aldrig känt att jag måste vara försiktig med den.

Kundservice: Ringde Fjällräven för att få tvättråd av dem när jag hade spillt blåbärssoppa i den. Fick ganska dålig hjälp, för det första så kunde de inte svara direkt när jag ringde utan bad att få återkomma. Och det gjorde dom på mail. Men hänvisade då istället till Via tvättmedels hemsida för att få tips. Inte mycket till hjälp där inte.

Köpplats: Naturbolaget Kalmar

Pris: 2700

Logga in

Tips!