Sacci LK 70

» Ladda upp produktbild

conduraväv. ram.läder och plastremar, avbärabälte med rem.
en frontficka två sidofickor med kanaler för skidor och annan utrustning. två fickor på loket en utanpå och en på insidan av loket. snölås på alla fickor, stor säck.


Tillverkare: Sacci
 
Betyg: 3.753.753.753.753.75
(betyg 3.75 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Enkel konstruktion, nästintill oförstörbar, billig

Minus:Tung. Obekväm att bära. Ramen har utvecklingspotential.

Kommentar: Det här är alltså "gamla jägarsäcken" från försvarsmakten - som tilldelades jägar- och spaningsförband och andra som behövde ha en "stor ryggsäck" för att bära alla grunkar man måste ha med sig om man inte har en tross som kan köra runt en trosspackning åt sig, med grunkorna man inte behöver för stunden. Anvädes - vad jag förstår - flitigt på 70-talet och ända fram till mitten eller möjligen slutet av 90-talet då den ersattes av modernare bärsystem.

LK70 utvecklades av dåvarande Haglöfs och fortsatte att tillverkas av Sacci, då det bildades ur de delar hos Haglöfs som skötte tillverkning av militära ryggsäckar. Det gör att vissa av dessa är märkta "Haglöfs" och andra "sacci" - men det är i princip samma säck. Genom åren gjordes lite olika materialval, varför en del av dessa som finns på andrahandsmarknaden är gjorda i kanvas medan andra är gjorda i någon form av corduraväv.

Mitt exemplar är från 90-talet och har burits länge och långt och i olika miljöer - med alltifrån kortare promenader med scouter till flera dagars turer i fjällen.

Det som tilltalar mig med den här säcken är att allt är byggt för att hålla - väl tilltagna materielval - med spännen av metall och remmar av läder snarare än plast och nylonremmar. Som någon skrev tidigare är ramen av lite enklare modell och den saknar möjlighet till att ställa in bärsystemet om du är längre än 185 cm och/eller kortare än 170. Det gör att den ofta sitter lite halvkass om man inte modifierar säcken efter sina behov. Axelremmarna är av väldigt enkel typ, utan polstring och de saknar toppstramare. Midjebältet är bra polstrat men är fästat i två punkter på utsidan av ramen, vilket gör att ryggsäcken inte blir "tight" i avbärarbältet.

Priset går emellertid oftast inte att klaga på - de här säckarna hittas på överskottslager och kostar då några hundralappar - och som "första stora säck" att ha på t.ex. fjällvandringar eller så för att "pröva på om man gillar det" är det en utmärkt lösning.

Säcken är en ramsäck, vilket gör att det går (lätt) att packa (för) mycket i den för att den ska kunna bäras bekvämt.

Nu för tiden ägs den förmodligen mest av nostalgiker som vill berätta ändlösa historier om hur de burit sådana under militärtjänstgöring och därmed fostrats till rikets hårdaste soldater. Som sådan fungerar ryggsäcken utmärkt - den fostrar verkligen - men den är inte ett förstahandsval i bärkomforten.

Plus i designen för att den är så enkel, och därmed går att snabbt modifiera för egna behov.

Plus: Billig, mångsidig, smidigt format men klarar även riktigt stora bördor.

Minus:Enklare komfort. Något tung.

Kommentar: Enkelt utrustad 70-talsnostalgi. För den som är längre än ca 185 hamnar bärbältet på magen och inte på höften. Går att bära mycket och tungt i den. Går inte att slita ut. Mina exemplar lever pensionärens obekymrade liv på landet numera. Sten, ved och en och annan tur klarar de galant.

...vikten får man på köpet ;)...

Kundservice: Både Sacci och Haglöfs har agerat tsf och skickat spännen och småsaker för underhåll utan kostnad. Snällt av dem.

Kommentar: Tung 3,85 kg, men hållbar och en riktig slitvarg.

Plus: tålig,slitstarktyg,bra festen.

Minus:inga

Kommentar: man får med sig det man behöver för en vecka i fjällen.
den är lätt att packa och du kan liggunderlaget på toppen eller på fronten av ryggsäcken.
lätt att bära och inte så många remmar som dinglar utan allt kommer till nytta.

Liknande produkter: tror inte det

Kundservice: bra

Köpplats: Mike & Nike / Blomgrens Försäljning AB

Pris: 350