Klättermusen Raido 55

Klättermusen Raido 55

En lätt och allround-ryggsäck på 55 liter från helgtur till längre vandringar.


Tillverkare: Klättermusen
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Praktisk med fästen, stabilt och skönt bärsystem, speciellt höftbältet. Lätt att packa rakt ner i säcken.

Minus:Få fickor, gäller att tänka på vid packning,

Kommentar: Jag köpte Raido 55 i våras (2021). Jag var nyfiken på ryggsäcken förra året men gillade inte svarta och mörkröda färgen. När de släppte blåa färgen då slog jag till den. Färgen är trevligare och lättare att se. Ryggsäcken väger 1,3 kg kan jag bekräfta, vägde den direkt när jag fick hem säcken.

Jag har hunnit att använda ryggsäcken på tre turer under säsongen. Första gången använde jag ryggsäcken under en tvådagarstur i Risveden utanför Göteborg. Sedan en 8-dagars tur i Fulufjället med mat för 8 dagar och fjälltält (med en färdkamrat). Packningen vägde ca 18 kg. Under hela fjällturen var ryggan stabil och lätt att använda. Slutligen en helgtur i Svartedalen i början av hösten.

Ryggsäcken är stabil och lättpackad. Det finns gummibandsystemet på utsidan, där fäster jag cellplastliggunderlag och foppa-tofflor. Även regnjacka vid behov. Ovanpå säcken lägger jag på fjälltältet och sitter stabilt under remmarna. De stora sidofickorna har jag använt till att lägga i vindjacka, vandrarstavar, snacks och småsaker.

Raido 55 har inget topplock utan det är bara en stor öppning med dragsko – lätt att dra ihop och rulla lite och sen dra remmen ovanför med kroken. Om ryggsäcken är halvpackad, då kan man rulla lite. Rygglängden på säcken kan justeras så att den passar din rygg.

Det smala höftbältet sitter ordentligt på mig (jag är 187 cm och smal), jämfört med de rejäla höftbälten av nordamerikanska märken, som av någon anledning brukar skava på mina höft eller glida neråt under vandringen. Men Klättermusens höftbälte har bättre form och sitter stadigt och följer mina rörelser. Även bärremmar är också bra, skavar inte och är lagom polstrade.

Det är tacksamt att använda ryggan, lyfta upp och på axlarna och börja gå direkt. Lätt att packa ur och in. Säckens botten är av kevlar, det gillar jag. Tyget är imponerande starkt och även detaljerna kring ryggsäcken. Hålbanden är oerhört praktiska, kan fästa småsaker som stålmugg, foppa-tofflor och dylikt.

Dock är utmaningen att det finns få fickor varav två med blixtlås, en liten inuti säcken och en på en av sidofickorna. Samt den saknar topplock. Så det gäller att tänka på när man packar säcken, att man får räkna med att öppna säcken och ta ut saker man behöver tex vid lunch. Jag använder packpåsar och perselpåsar i olika färger för att organisera packningen.

Volymen är rätt rejäl för att vara 55 liter. Jag har en annan ryggsäck som är på ca 64 liter. De ser väldigt lika stora ut i volymen bredvid varandra. Jag använder regnskydd till ryggsäcken vid dåligt väder. Sammanfattningsvis är Klättermusen Raido 55 en mycket utmärkt allround ryggsäck som dessutom är slitstark och kommer att hålla i många år.

Liknande produkter: Osprey Talon 55, Bergans Helium 55

Pris: 3600

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!