Fjällräven Vålå 2

» Ladda upp produktbild

Tunneltält för två personer


Tillverkare: Fjällräven
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Rejält, enkelt att sätta upp.

Minus:Dåliga linspännare, något långa pinnar (?), något otät dragkedja i ytterdörren.

Kommentar: Köpte detta tält för 1600kr (utgående modell) på Fjällrävens Outlet i Örnsköldsvik, och för det priset är det svårt att klaga.


Har alldeles nyligt använt tältet under 7 dagar/6 nätter på kungsleden mellan Saltoluokta och Kvikkjokk, och det är få saker att klaga på.

Linspännarna är dock under all kritik. De vill gärna släppa taget om man drar litet i dem, vilket är dåligt om vinden börjar rycka i dem. Funderar starkt på att byta dessa.

Tältet ligger an mot marken på ena långsidan, och glepar på den andra. Detta glep var säkerligen 15cm när jag satte upp tälten första gången. Det var så mycket att jag tycke att tältet såg snett ut. Visserligen bra ventilation, men då golvet i innertältet inte går så högt på sidorna skulle regn kunna stänka in. Kanske var det så att jag fick pinnarna från 3-mansmodellen?
Jag valde hur som helst att korta pinnarna ca 3 centimeter, och nu är glappet mer normalt.

Tältet känns rejält och påkostat. Aluminiumstänger och ganska rejäla rundspikar i samma material. 6st dubbelstormlinor + ytterligare 2st enkla på vardera kortsida, vilka även håller ut ventilationshålen. Förankringspunkter vid varje pinn-ände, samt en extra i mitten på vardera kortsida och två stycken för att säkra dörren. Hörnförankringspunkterna går att efterspänna, vilket även gäller för pinnhållarna.

Innertältet är mysigt gult och ventilerar bra. Övre halvan av dörren har ett myggnät, och detta kan regleras inifrån. Det finns även en torklina och ett nätfack på vardera sida. Även absiden (som är extra stor) har en torklina.

Så länge det finns en mild bris ventilerar tältet mycket bra, men vid total stiltje och fuktig luft blir det naturligtvis lite fuktigt. Innertältet håller sig dock klart godkänt torrt, men att torka kläder på absidens torklina i ett sådant väder fungerar naturligtvis mycket dåligt.

Under ett rejält skyfall kunde jag konstatera att tältet höll tätt (något annat hade väl varit otänkbart), men ytterdörrens dragkedja släppte igenom en hel del. Ingen utrustningsförvaring under dörren alltså. Nu är det ju dumt att tro att en dragkedja skall hålla helt tätt under ett sådant regn, men hade det varit en sådan där regnskyddad dragkedja (som finns på skaljackor) hade det åtminstone inte stänkt vatten från den.

Det medföljer gott om extraspikar, och även en liten påse med följande:
*Lagningssektion till tältpinne
*1st lagningslapp för vardera golv, inner- och yttertält.
*Extra stormlina med spännare
*Sömtätare (lim?) till ovanstånde.

Rivningsprov i yttertälts-lappen ingav trygghet - det skall blåsa rejält innan en reva uppstår.


Bortsett från linspännarna (vilka jag avser att byta) är detta ett rejält tält. Det kan naturligtvis inte mäta sig med toppsegmentens modeller, men likväl är det ett kvalitetstält.
Varför det utgick ur sortimentet vet jag inte, men det är kanske svårt att överleva i ett prissegmentet där det vimlar av skapliga modeller från tillverkare som Everest, McKinley, o.s.v. Igloo-utförande av samma modell finns dock kvar.

Passerar man Örnsköldsvik är det värt att svänga in och se om det finns några exemplar kvar.

Köpplats: Fjällräven Outlet Örnsköldsvik

Pris: 1600

Plus: Priset, enkelt att resa, stor absid

Minus:Vikten.

Kommentar: Ett bra budgetalternativ till de lite dyrare tunneltälten. Har vandrat en vecka i fjällen och tältet fungerar klanderfritt. Enkelt att trä i och ur de tre lika långa bågarna. Storleken på absiden är perfekt för packning och matlagning i dåligt väder.

Liknande produkter: Akka R/S 2

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 2600


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.