Black Diamond Equipment Sphynx 3535 liters ryggsäck avsedd för kättring och skidåkning. Finns även i 45 liters version.


Tillverkare: Black Diamond Equipment
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Bra att bära tungt i. Dragkedja endast i locket. Regntät.

Minus:Inget snölås. Nymodigt spänne till locket. Obekväm propfull.

Kommentar: Min förra universal-ryggsäck var en Haglöfs Climber 35. Jag köpte Sphynxen eftersom jag behövde en stadigare ryggsäck för skidåkning. Samtidigt ville jag ha en någorlunda lätt säck utan alltför många dragkedjor. Jag hade även provat en kompis 35 liters BD säck (föregångare) som var riktigt bra. Andra skidsäckar jag sett har antingen dragkedjeöppning, är tunga eller för styva i ryggen.

Axelremmarna är breda och styva av "bladfjädermodell". Dom har toppstramare och bröstrem. Bröstremmen kan behövas när man åker skidor eftersom de breda remmarna annars kan skava mot insidan på armarna. Infästningen till bröstremmen är ganska hightech och tjusig, men glider tyvärr lite för lätt. Enkelt åtgärdat med tejp eller en limklutt.

Avbärarbältet är av samma sorts bladfjädermodell som axelremmarna. Det är avtagbart och avlastar mycket bra för en så liten säck. Det finns små hål på bältet för att fästa BDs "ice clipper".

Ryggplattan är väl polstrad. Innanför polstringen ligger en enkel urtagbar aluminiumskena och innaför denna en mycket liten "bivy mat", dvs sittunderlag. Ryggplattan sitter bra så snart man har bockat aluskenan rätt, det kan ta ett tag att komma på hur man ska ha den. Även axelbandens passform påverkas, så det gäller att vara noggrann. Rygglängden är bra för en så liten säck och räcker till för att bältet ska hamna rätt på mig som är 180cm. Om man packar säcken proppfull i toppen så kan den anta boll-form mellan skulderbladen, inte skönt. Nederdelen går dock bra att packa hårt. Ryggplattans nederdel är ganska smal, vilket också kan kämmas konstigt innan man vant sig.

Själva säcken är enkel. Vätskesystem går att stoppa i. Locket har en ganska stor ficka med vattenskyddad dragkedja som öppnas åt rätt håll (ryggsidan). Gummisnoddar ovanpå. Spännet är av det nymodiga slaget som sitter fast i tyget, lika som på Ospray. Isyxefästen som är helt OK, 3 st firningsöglor, repfäste under locket och nåt slags hålband på framsidan. Inget snölås, men locket tätar ganska bra ändå. Tyget är än så länge tätt och bra och ryggsäcken klarar regn.

Skidfästena på sidan fungerar utmärkt, det går snabbt att få på skidorna och dom sitter där dom ska. Det går att justera skidfästena så att skidorna lutar frammåt, ingen risk att slå i benen altså. Det går även att fästa skidorna snett baktill med hjälp av isyxefästet och repfästet, men jag vet inte hur bra repfästet pallar detta.

Nästan alla remmar går att rulla ihop med hjälp av ett kardborreband. Mycket bra finess om man inte gillar långa remmar.

Jämfört med Haglöfs Climber 35 är Sphynx mycket bättre till lite mer last och till skidåkning. Som varje dag släng-säck är den OK, men lite väl styv. Den är även i styvaste laget till klättring, men jag har inte testat den till det än. Troligen funkar den bra utan aluskenan.

Vikten är något högre än angivna 1.13 kg (www.bdel.com) Ryggsäckens totalvikt är 1340g varav bältet utgör 171g och skenan 72g. BD verkar ha fel på sin våg...

EDIT: Spännet på locket som jag var skeptisk till är inte så bra. En pilot på ett litet plan på Svalbard lyckades dra loss det från locket när han lyfte i remmen. I övrigt har säcken hållt bra.

 

Logga in