Hilleberg UnnaEn eller tvåmanstält för åretrunt bruk


Tillverkare: Hillebergs
 
Betyg: 4.84.84.84.84.8
(betyg 4.8 baserat på 20 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 12 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Enkelt att sätta upp och ta ner tältet, ca 2 minuter.

Kommentar: Jag har haft mitt Unna tält i över 14 år, jag har främst använt det under mina långa cykelresor runt om i världen. Efter något år investerade jag ett footprint till tältet, samt ett mesh innertält. Jag har använt mesh som innertält ända fram till oktober i norra Norge. Fördelen med att ha mesh som innertält är att du får en fantastisk utsikt när du ligger i tältet utan att bli biten av mygg. När det regnar kopplar jag bort en del av innertältet och får på så sätt en absid där jag kan laga mat. Det bästa med tältet är att jag kan sätta upp det på 2 minuter samt att det är själv stagande. Unna har varit mitt andra hem och har aldrig svikit mig. Nu efter 14 år börjar dragkedjan kärva och tältduken är inte lika blank och spänd ( har haft tältet flera gånger i ökenområden och detta har slitit på duken, men ännu inga hål). Det enda jag skulle vilja att Hilleberg utvecklade på tältet är att låta myggfönstret i innertältet täcka hela framsidan, förstår att det kan inverka lite på vikten då dragkedjan blir längre.

Pris: 6500

Plus: Tar liten plats när det är trångt eller svårt att hitta plana ytor. Den sandfärgade är otrolig som camouflage för och nackdel.

Minus:Aningen kort. När kroppen är mör är det jobbigt att dra ned dragkedjan långt ut i ett hör när man ska stänga tältet. Man måste öppna sidoväggar under vid lugnt väder för att få genomvädring. Hatten skulle jag vilja ha lite mer "keps" så man kan öppna lite mer upptill.

Kommentar: Köpte mitt Unna för paddling men upptäckte hur smidigt det även är i skogen vintertid när tältpinnarna inte går att få ned i marken.

Ett footprint och ett antal rep för uppsättning på klippor så är det perfekt för paddling. En tarp som tillbehör så kan man få ett slott vilket är mer flexibelt än ett stort tält vid paddling.

Pris: 5500

Plus: Står stadigt i blåst, självstagande. Snabbt sätta upp. Toppkvalitet. Robust.

Minus:Ingen riktig absid, spelar ingen roll vid kajakexpeditioner men behövs på regnigt fjäll.

Kommentar: Många recensioner har redan sagt det mesta. Har mitt tält mest för kajakpaddling, där definitivt helt optimalt pga helt självstagande. Måste dock haka fast det så det ej blåser bort! Mycket rymligt. Har använt på fjällvandring också. Gick bra att ha ryggsäck under innertältet om jag som Hilleberg tipsat om lossar lite av innertältet från yttertältet. Dock kanske inte perfekta fjälltältet. Kvalité på topp. Mitt har nog ca 130 nätter i naturen och är som nytt. Använder Hillbergs iknäppbara extragolv för att minska kondens och skydda golvet.

Kundservice: Mkt bra service från Hilleberg

Pris: 3800

Plus: Lätt då jag köpte det. Relativt lätt idag. Nästan ett fyrsäsongtält. Fristående.

Minus:Idag lite tungt. Ingen absider men antingen om jag är själv så finns det plats. Annars har jag med mig en svart sopsäck om vi är två och lägger packningen däri..

Kommentar: Jag har haft tältet nu i 15 år och det har varit med mig från riksgränsen i norr till sydafrika och aldrig svikit mig. Viss är numera de där gummibanden mellan innertälten och yttertälten lite slappa men något som går att renovera för 500 kr. Supernöjd och bara att det är självstagande och kan användas utan yttertält (om man köper ett enkelt tillbehör) gör det det mest ultimata tältet, för mig, och ibland två året om, världen runt.

Kundservice: Superbra service.

Kommentar: Det mesta är sagt nedan men något som jag tror saknas i alla andra recensioner är att innertältets dörr bara har myggnät i den över tredjedelen. Man kan alltså inte ligga och titta ut och samtidigt ha myggfritt (vilket man kanske förväntar sig givet tältets konstruktion med den stora öppningen).

Uppdatering 2016-04-19: har nu använt Unna på två tältturer på vinterfjället. Min erfarenhet är att ventilationen är för dålig om man på vintern måste gräva ner tältet eller blir översnöad av snödrev.

Plus: Lätt, snabbt att sätta upp, rymligt för en, tål riktigt hårt väder. Helt självstagande.

Minus:Något låg takhöjd för min längd (1,85), ingen riktig absid (se dock text).

Kommentar: Finns ju massor av recensioner på det här tältet så jag har inte mycket att tillägga men vill ändå skriva några rader efter många års användning: Det här är kort och gott ett mycket bra tält för 1-2 personer i klassen självstagande och vindtåligt. Jag har använt det flitigt på ffa högfjäll sedan 2008 och det tål väldigt hårt väder -- aldrig haft problem. Ser fortfarande nytt ut! Dock ej vintertältat. Snabbt och lätt att sätta upp, behövs inte mycket plats. Älskar att man kan öppna hela sidan för en storslagen utsikt! Innertältet kan visserligen delvis kopplas av för att skapa absid, men jag skulle ändå vilja ha lite mer utrymme att laga mat på i skitväder. Det är självklart en viktkompromiss från tillverkaren, för det här är ett avskalat minimalist-tält, även om det inte är UL. Vill man ha riktig absid och samma golvyta får man gå upp i vikt (åtminstone för ett 4-säsongs HB-tält). Packas/komprimeras lätt och får plats i ett mindre fack i ryggsäcken, väger förhållandevis lite.

Plus: Relativt lätt, enkelt att resa och inga problem med tältet i dåligt väder. Enkelt att flytta på när det är rest, bara att lyfta det.

Minus:Lite dålig ventilation om man inte öppnar upp det.

Kommentar: Har haft tältet 4 år och är mycket nöjd med det.
Det har generöst med plats för en person och fungerar med lite diciplin bra även för två inkl packning.
Det går snabbt och enkelt att resa och jag tycker tältet är mycket användbart.

Kundservice: Utmärkt, innertältet hade en liten skada ( ett litet hål på 1 x 2 cm ) från fabrik och jag fick snabbt ett nytt med en förklaring från Hilleberg om hur skadan uppstått.

Köpplats:

Plus: Bästa utsikten, tack vare en stor uppniing Bra rymd, lätt att flytta då det bara är att lyfta tältet en bit till bättre tältplats.

Minus:Om det regnar mycket finns ingen plats att lägga blöta saker.

Kommentar: Jag har haft min Unna i ca 10 år, den har aldrig krånglat. Jag har alltid känt mig säker oavsett hur mycket det har blåst. För en person finns det gott om plats för baggage, tvättlinjerna i taket. En sommar hade jag en stor madrass i tältet för två, det gick hur bra som helst.

När det är kallt ute och jag vill duscha så viker jag in inertältet, tar fram gasköpet, värmer på ca 1L vatten, så tvättar jag mig med en tvätt lapp, det vatten som sen blir kvar häller jag över mig, på så sätt slipper jag mygg, kalla vindar och om någon skulle titta på mig när jag är naken.

På sommaren vill jag inte slå ner tältet när solen lyser, då brukar jag täcka det med först ett bomuls tyg, men sen köpte jag en Tarp UL 10, då fick jag även en större absid, men när det blåser mycket då vill jag inte ha den uppe igen, annars var det en mycket lyckad kompinaton.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 3600

Plus: Bra kompromiss mellan utrymme och låg vikt.

Minus:Att en av dragkedjorna lätt fastnar.

Kommentar: Jag har ägt mitt Unna i ungefär 1 år nu och kan bara beklaga att jag inte kunnat använda det oftare. Såvitt jag vet betyder "unna" lilla. För en person är det lyxigt stort utan att väga alltför mycket. Jag har aldrig bott med en annan vuxen i det, men en vuxen, ett mindre barn och en stor rygga ryms utan några som helst problem. Hillebergs kvalitet känns betryggande.

Det funkar att koppla ner innertältet för att på så sätt skapa en absid för matlagning. Ryggsäcken måste förvaras antingen i innertältet eller utanför tältet som sådant (orkar inte förklara varför).

Något negativt då? Ibland hakar yttertältets dragkedja i något på insidan, särskilt när jag ska öppna tältet från utsidan. Det är lite irriterande just när det händer, men inget som drar ner betyget från en 5:a till en 4:a. Ändå något för Hilleberg att förbättra.

Plus: Läs recensionen...

Minus:Saknar kanske lite mer fickor i tältet...

Kommentar: Funkar både som enmans å tvåmanstält, är väldigt liten å nett som hoppackad och lätt att placera på ryggsäcken.
Naturligtvis trångt som tvåmanstält men är å andra sidan lätt att placera på små ytor. Helt skälvstadgande så man kan bara sätta i tältpinnarna å sätta det var man vill.

Plus: Vikt, lätt att slå upp, högt i tak

Minus:Den minimala "absiden"

Kommentar: Det mesta är ju sagt. Vi var två personer + hund under en veckas fjällvandring i somras och det gick mycket bra. Vi behövde bara ha min större rygga utanför tältet, men den kunde stå på högkant i "absiden".

Har numera även använt tältet på vintertur och det fungerar ju såklart. Ventilationen är god och tältet känns tryggt även i stark blåst. Minus för att det saknas absid, vilket försvårar snösmältning/matlagning samt gör att det är lätt att dra in snö i innertältet. Men det är ju ingen designmiss utan ett aktivt val av tältmakaren så det gör att betyget 5 kvarstår.
Ligglängden är väl tilltagen - det märks under vintern när ryggan ligger i fotänden och den stora vintersovsäcken ska rymmas. Det går mycket bra.

Har under en vecka i Sarek testat att använda tarp som absid och det fungerar riktigt bra.

Liknande produkter: Akto

Kundservice: Bara bra hos HB

Köpplats: Hägglunds

Kommentar: Det är ju svårt att säga något mer än som redan sagts här. Jag är hur nöjd som helst med detta tält. Innan jag köpte det var jag tveksam om att klippa bort ett hörn för att använda som absida, men det inte kunde ha varit lättare och användbart! Med en kompressionspåse blir tältet litet och lätt i ryggsäcken. Enkelt och snabbt att packa upp och ner. Gott om utrymme när man sitter upp inne i tältet. Om du letar efter ett en-manstält passa på!! Detta tält är värt varenda öre.

Plus: Enkelheten , designen , handahavandet & priset !

Minus:Inget .

Kommentar: Hilleberg Unna är i mina ögon det perfekta enmanstältet . Det är stort jämfört med Hillebergs egna Akto . Faktiskt så stort att man kortare perioder kan hysa två . Innertältet är brett nog för två Thermarest liggunderlag ( 110 cm ) . Bra öga för detaljer har Hilleberg alltid haft & Unna är inget undantag . Saker som loopar till torklinor & en lampa i taket , ventilationen , innertältets upphängning samt den mycket okomplicerade uppsättningen bara bekräftar det jag misstänkt länge - Hilleberg vet vad dom håller på med .

Plus: Många saker..

Minus:Få saker..

Kommentar: Hilleberg Unna är ett mycket välgenomtänkt och smidigt kupoltält; tänkt för en person med långfärdspackning. Går även att sova två i tältet under enstaka nätter. Däremot har jag svårt att se att det skulle fungera för två under tex en hel vecka i fjällen. Men för en person är där gott om plats.

Att välja tält innebär nästan alltid att kompromissa. Då jag paddlar kajak valde jag Unna främst pga den helt självstagande konstruktionen, liten uppslagningsyta, separata inner- och yttertält samt att det går snabbt och smidigt att slå upp respektive ta ned.

Unna är naturligtvis ett tält i högsta kvalitetsklass, särskilt tycker jag att det märks på detaljer. Det saknas absid, men det är enkelt att haka loss ena hörnet (vid ingången) för att skapa en rymlig absid i "triangelform". Då kan man laga mat i skydd från vind och regn, samt också slippa blöta ned inne i tältet då man går in och ut.

För att få plats med alla positiva- och negativa omdömen om tältet så tänkte jag lista dem här nedan istället:


Positivt:

+ Helt självstagande konstruktion
+ Lätt att flytta runt för optimal tältplats/torkning
+ Liten uppslagningsyta
+ Mycket enkelt att slå upp respektive ta ned
+ Separata inner- och yttertält
+ Kvalitet på detaljer
+ Gott om plats för att vara ett enmanstält
+ Liten packvolym
+ Låg vikt
+ Enkelt att få tältet "snyggt" vid uppslagning
+ Vindtåligt
+ Stor ingång; hela ena långsidan kan öppnas upp
+ Billigt! (Räknar då med att det håller i minst 15 år och att jag tältar 30 nätter/år. Det blir ca 9:-/natt det..)


Negativt:

- Unna saknar absid vilket kanske kan vara jobbigt vid ihållande regn under flera dagar i sträck. Annars fungerar det bra att skapa en absid genom att hänga undan ena hörnet av innertältet.
- Blir lätt varmt eftersom det är så pass litet. Detta är dock bra på vintern! Inget ont som inte har något gott med sig..

Som helhetsbetyg skulle det kanske vara på plats att sätta en 4:a med tanke på att Unna saknar absid. Men samtidigt följer det så många fördelar med det, tex att uppslagningsytan blir mindre, ett lättare tält och en helt självstagande konstruktion. Det fungerar i de flesta situationer och kan inte kallas för något annat än "toppklass".

Rekommenderas för alla er som vill ha ett enkelt och funktionellt enmanstält med smarta lösningar och högsta kvalitet i detaljer.

/Jonas

Plus: Lätt, bra med utrymme, mångsidigt

Minus:Kanske lite veka bågar

Kommentar: Unna är tänkt som ett enmanstält eller så kan man dela det med någorn nära. Jag har använt det mycket både vinterfjäll och sommar. Dock har jag böjt ena bågen då det blåste storm i tarfala (alla som har varit med om detta vet vad de betyder). Jag träffade Mr Hilleberg och sa att det var lite dåligt att de böjer sig (han komentar var att: du ska nog vara glad att det höll eftersom det inte är ett extremt vinter tält). Den smarta lösningen med fastsättningen av innertältet gör att man snabbt kan skapa en absid om man vill. Ja jag är mycket nöjd med detta tält och kan varmt rekomendera detta till flera.

Plus: Enkelt och genomtänkt

Minus:Kan vara lite obekvämt vid långvarigt regn

Kommentar: Unna rymmer en person med packning eller tom två om man inte har klaustrofobi. Det har godtagbar ventilation. En person reser tältet på 2 minuter och även i hård vind går det tämligen enkelt. Man kan laga käk under yttertältet vid behov (häng undan ett hörn först).

I den lilla triangeln utanför dörren kan man ställa leriga skor, stormkök och dessutom klämma in en rygga liggandes på högkant. På vintertur har jag kört in en pulka i utrymmet mellan inner- och yttertält, helt suveränt! Som vintertält kan dock Unna kännas väl trångt, och man bör utrusta tältet med styvare stänger som förberedelse.

Jag har bott i Unna under turer där det regnat nonstop i 7 dagar och ändå fått allting att fungera. Om man skall säga något negativt är det att Unna kan bli väl varmt om solen ligger på. Men med extra ventilation skulle Unna väga mer och bli en mer komplicerad konstruktion.

Plus: Enkelt att sätta upp. Liten vikt. Mycket god kvalitet.

Minus:För få förvaringsfickor i innertältet.

Kommentar: Ett mycket funktionellt tält för 1-2 personer beroende på komfort. För en person är det väl tilltaget med bra höjd och generösa mått på insidan. Det är lätt och är mycket enkelt att sätta upp. Det tar 3 till 5 minuter och du är klar! Vid blåsigt väder sätter du i två markpinnar i tältets kortsida mot vinden. Med vinden i ryggen trär du i de två tältpinnarna och "simsalabim" så reser sig tältet stadigt mot vinden. Sedan är det bara att förstärka med ytterilgare markpinnar och eventuellt staglinor. Tältet är självstagande och mycket lämpligt för mig som exempelvis paddlar utmed västkustens hårda berg och klippor.

Plus: Enkelt att sätta upp. Liten vikt. Mycket god kvalitet.

Minus:För få förvaringsfickor i innertältet.

Kommentar: Ett mycket funktionellt tält för 1-2 personer beroende på komfort. För en person är det väl tilltaget med bra höjd och generösa mått på insidan. Det är lätt och är mycket enkelt att sätta upp. Det tar 3 till 5 minuter och du är klar! Vid blåsigt väder sätter du i två markpinnar i tältets kortsida mot vinden. Med vinden i ryggen trär du i de två tältpinnarna och "simsalabim" så reser sig tältet stadigt mot vinden. Sedan är det bara att förstärka med ytterilgare markpinnar och eventuellt staglinor. Tältet är självstagande och mycket lämpligt för mig som exempelvis paddlar utmed västkustens hårda berg och klippor.

Plus: Snabbt att sätta upp, behändigt, vindstabilt

Minus:Avsaknad av absider

Kommentar: Använde Unna tältet under min Blå Band paddling i två månader, så jag lärde känna detta tält utan och innan. Tältet lämpar sig utmärkt för paddelturer och är i min mening ett av de bästa tälten på marknaden just för paddelturer. Detta pågrund av att det är otroligt snabbt och enkelt att slå upp med sina två bågar, och uppslaget tar det upp liten yta vilket gör det lämpligt för klippor mm. Den klara nackdelen som jag ser det är avsaknaden av absider, för när det blir riktigt ruskigt väder länge vill man kunna laga mat i skydd och även undvika att få in blöta kläder och dylikt in i själva innertältet. Det går ju bra att vika in innertältet genom att lossa i ena hörnet, men jag vidhåller ändå att det skulle behövas lite mer utrymme för utrustning och matlagning. Annars en ren fullträff från Hilleberg !

Kommentar: Hilleberg Unna rymmer två personer, men då får packning lämnas utanför och likaså matlagning. Som enmanstält är det däremot suveränt! Tältet har två bågar som sitter i kryss vilket gör att tältet är självstagande. För att undvika att yttertältet ligger an mot innertältet brukar jag dock sätta i en tältspik i varje hörn. Sitthöjden är bra och packningen rymms utan problem. Matlagning sker genom att innertältet lossa i ena hörnet då absid saknas (mycket lättare än vad det låter!) Unna väger ca 2kg vilket gör det obetydligt tyngre än Akto, men ger istället en komfort som är otroligt bra för ett enmanstält. Jag har använt tältet året runt och det fungerar mycket bra. Vintertid trampar man till en plattform med skidorna, sätter sedan in bågarna i tältet under tiden plattformen fryser till och ställer sedan tältet på plats.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.