Haglöfs Genius12

» Ladda upp produktbild

Kupoltält för 1-2 pers


Tillverkare: Haglöfs
 
Betyg: 3.333.333.333.333.33
(betyg 3.33 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mångsidig boyta, stabil kupoldesign.

Minus:Kondens med 2 personer.

Kommentar: Funkade mycket bra för 2 personer (~1,80 cm, ~77 kg) under 5 övernattningar vid Grövelsjön i norra Dalarna. Vi förvarade all vår packning (~20 kg och ~30 kg) ståendes eller liggandes i absiden.

Jag brukar slå upp yttertältet samtidigt med separata tältgolvet, inget enligt instruktionsboken, men det funkar väldigt bra. Först ska golvet och yttertältet vara sammankopplat. Sedan får man vara uppmärksam då man för tältbågarna mellan separata tältgolvet och yttertältduken. Därefter monteras tältbågarna med yttertältet. Sist monteras innertält när det är dags.

Separata tältgolvet gillar jag, eftersom tältkonstruktionen då är skyddande mot markfukt och smuts även då innertältet inte är monterat.

Jag har monterat korta rep på dem platser där stormmattorna rullas upp. Dessa rep använder jag då jag vill spänna ut yttertältet från innertältet samtidigt som stormmattorna är upprullade.

Det ska bli spännande att prova vintertältning med det här tältet. Troligen kan det bli svårt att hantera tältbågarnas sammankopplingar med stelfrusna fingrar. Det återstår dock att se.

Detta tält passar mig bra, jag brukar oftast vara ute ensam, men vill samtidigt ha rum för någon om det skulle va så.

Liknande produkter: The North face, The Rock 22.
High Colorado, Aerolite 2.
Hilleberg, Unna.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 2500

Plus: Vindstabild

Minus:Uppslagning och kardborrebanden samt att det är lite ont om plats för en person på 1,90.

Kommentar: Allmänt:
Köpte detta tält med siktet inställt på att det skulle användas bara för en person.Efter att ha använt det ett par år så har jag märkt lite brister. Det är lite lågt och kort liggplats för mig på 190cm.

Uppsättning:
Ganska krångligt. Jag skulle nog köpa ett annat tält idag. Gärna kupoltält men enklare att slå upp och med mer plats inne.

Kardborrebanden som fäster yttertältet mot tältstängerna är många till antalet och jag använder bara alla när det blåser rejält ute eller om det kommer kastvindar. I skogsmark har jag aldrig behövt det. Men det är lite mer pyssel än med tunneltält.

Plus: Lätt, lätt att placera, lätt att sätta upp (för en i tältet)

Minus:otätade sömmar, kondens, svårt att sätta upp (för två i tältet)

Kommentar: Har använt tältet i ett par år nu, både själv och med min sambo. Jag har svårt att avgöra vad som har gjorts bättre på andra tält, eftersom det här är vårt första. Mysfaktorn är mycket stor. Ett stort bidrag till detta ger det vita, lite plufsiga, innertältet, som påminner om en sänghimmel.
Vi var i Padjelanta i två veckor i somras och upptäckte en mycket stor fördel med tältets separata botten, det går att hitta en tältplats nästan överallt och det är mycket lätt att avgöra om tältet får plats eller inte. Man behöver bara lägga ut och passa in den lösa tältbotten i terrängen. Passar den inte kan man stoppa ned den i dess lilla ficka och testa på en annan plätt. Detta gör att man inte behöver veta att tältet passar innan man väljer tältplats.
När jag använder tältet själv är det mycket praktiskt, bara att slänga upp efter eget behag. Det finns mycket plats för grejer, i innertältet och i absidien. Jag har upplevt ett problem, som egentligen aldrig hade behövt vara ett: tältet har inte tejpade sömmar. I stället får man en flaska seamsealer, som de påstår att man bara behöver i extremfall, eftersom sömmarna inte leder igenom något vatten. Det är fel, utan sealern läckte tältet efter ca tio uppsättningar och allt vatten rann utmed stängerna, droppade på innertältet vid stängernas kardborrfästen och bildade små sjöar på tältbotten, en dyrköpt erfarenhet. Kanske beror det hela på att jag har spänt ut tältet ganska hårt, se nedan, men det är egentligen inget rimligt försvar för läckande sömmar. Med sealern på är det inga problem, än så länge. Lägg inte på sealern i fält eftersom det ska vara rent och inte blött och det tar en hel massa timmar för sealern att torka och sluta lukta lösningsmedel. Lägg på sealern direkt när tältet är köpt. Jag fattar inte varför H. inte gör detta vid produktion, det skulle se bättre ut och det skulle troligtvis bli bättre gjort.
Det finns ett antal övervinneliga problem när man är två i tältet:
Det är ganska trångt: 90 cm i huvudändan som blir 70 i fotändan via 110 cm på mitten. Själva trängseln har vi inte upplevt som ett problem, allt vi behöver har vi i absidien och i innertältet, resten har vi i ryggsäckarna, med regnöverdragen på, utanför tältet. Det går att ha ryggsäckarna ovanpå varandra i absidien, men då får man plocka ut allt som man kan tänkas behöva först, det är bökigt att rota runt i ryggsäckarna i absidien.
Problemet kommer när tältet lutar lite åt ena långsidan eller marken buktar lite under tältet. Om tältet lutar (det är ganska lite som krävs) kommer den som sover närmas tältväggen ligga mot och trycka ut innertältet, som är ganska slappt, så att det ligger mot yttertältet. Vi har lärt oss att kompensera lite för lutningar och buktningar med de olika fästen som finns för inner och yttertält men det är fortfarande problem. Bland annat måste man fästa alla jobbiga kardborrfästen runt tältstängerna och använda stormlinor och stormmattor för att få spänn på yttertältduken.
Ett ytterligare problem är kondensen, det blir väldigt mycket kondens i tältet när man är två. För att förhindra att man trycker ut innertälet mot yttertältet måste man använda stormmattorna till att spänna ut yttertältet så mycket som det går, vilket gör att tältet blir väldigt tätt, den lilla ventileringsluckan på ena kortsidan hjälper ingenting. Att laga mat med gasol har vi gjort en gång i tältet, det blev mycket fuktigt, och började att droppa. Ett pluss är dock att triangiat fick plats på den lilla markytan precis innanför dörren, utan fara för brand i dörrtyget.
Vi har inte råkat ut för att behöva sätta upp tältet i storm än, men jag tror inte att golvet är ett problem, det går att säkra alldeles utmärkt i marken innan man fäster pinnar och tält.
Kort och gott - för en person är det bra, för två personer funkar det, men vi skulle nog leta efter ett annat, som inte kröver lika mycket omsorg vid uppsättningen, om vi skulle köpa ett nytt för två.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.