UCO Corporation ljuslyktaEn ljuslyta att hänga upp i tältet.


Tillverkare: UCO Corporation
 
Betyg: 3.923.923.923.923.92
(betyg 3.92 baserat på 13 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Värmer och torkar

Minus:Ingen läslampa direkt;-)

Kommentar: Har nu använt denna lyfta i ett års tid och överraskas varje gång av hur den ökar temperaturen och komforten i tältet. Bekämpar kondensen bra om den får stå på i absiden under natten. Kan även hänga i den långa kedjan som medföljer utan att bränna tältduken. Det är dock inte främst som ljuskälla den har sin styrka.

Pris: 249

Plus: kompakt, utdragbar, relativt säker värme- och ljus-källa för mindre tält.

Kommentar: Upplever att den förutom lyser även avger en del "torr" värme som hjälper till att få ett behagligare klimat i tältet .
Inget 'kladd' med fotogen eller lampolja då tillhörande vax/stearin-ljusen fungerar ypperligt och säkert, det finns en oljelamp-behållare man kan använda om man känner behovet.

Liknande produkter: Feure hand fotogen lykta.

Plus: Lätthanterlig; säker; mysfaktor.

Minus:Svagt ljus per gram jämfört med dioder och små gaslyktor, dock tillräckligt för pyssel, köksbestyr, etc.

Kommentar: Nya konstruktionen gör veken mycket enkel att tända med sticka efter det att ljuskassetten skjutits upp till nära toppen av lyktan. Lågan släcks lika enkelt med en hård pust genom toppen, med ljuset kvar i lysläge, utan att lyktan hanteras.

Jag köpte till skärmen Pac-Flat, vilken som namnet antyder packas platt; två delar som monterad blir skärm av skomakartyp. Med denna placerad över lyktan erhålles jämn pysselbelysning duglig till matlagning, kortspel, etc. Ljusstyrkan motsvarar rimliga förväntningar men det ska lugnt medges att den är begränsad för läsning även med skärmen på. Tex en eller annan artikel ur morgontidningen funkar för mig, men till hela tidningen vill jag ha diodförstärkning. Om just fullgod läsbelysning prioriteras finns andra lösningar värda att överväga, såsom tex Primus gaslyktor. Candle Lantern plus diod är flexibel kombo; hög funkis- och mysfaktor per vikt och utrymme.

I övrigt noteras att för att kladda ner glaset med sterin från ljuset i lyktan krävs mer än att jag stöter till eller för den delen skjutsar lyktan i kraftig gungning. Att dessutom lyckas få droppen att kladda ner glaset är en än större bedrift vilken torde kräva icke ringa beslutsamhet därvidlag. Att separera glaset från behållaren och sedan åter placera den däri är en synnerligen okomplicerad procedur; rengöra glascylindern en s.k. lätt match. Byte av ljus likaså. Lyktan hänger med på det mesta: friluftsliv; camping; båt; picnic; kräftskiva; resa; osv. Däremellan nödbelysning vid tillfälligt avbrott.

Candle Lantern: 137g; längd: 11-16,5cm; diameter: 5cm. 245kr.
9-hour candles: 50g/st. 38kr/3-p.
Pac-Flat Reflector: 24g; diameter: 14cm (packas tvådelad). 125kr.

Liknande produkter: Små gaslyktor

Köpplats: Outnet

Pris: 245

Kommentar: Fick den här lyktan i present och även om det inte direkt är det första som åker ner i ryggsäcken på seriösare turer så är det helt klart en stämningshöjare på typ klippklättertältning eller camping med flickvännen. Konstruktionen är riktigt smart där lyktan skyddas bra när man fäller ihop den. Priset för extraljus är heller inte särskilt blodigt. Dock kan det bli jädrigt kladdigt med stearin i och runt glaset.

Plus: Mysig och bra konstruktion

Minus:Dyra ljus

Kommentar: En helt klart mysig pryl för de mörka kvällarna i tältet. Lyser upp tältet på ett myssigt sätt. Skönt att inte behöva sitta med panlampa på hela tiden.

Ger inte dirket arbets belysning, utan skall mer ses som mys-pys belysning.

Kan varmt rekomenderas.

Plus: Trivsam, enkel, skyddat glas ihopfälld, baspysselljus

Minus:Ljuset räcker inte för pyssel med smådetaljer eller läsa.

Kommentar: Den här lyktan är alltid med och ingår numera i tältet/kåtan. Även utmärkt att hänga i vindskydd, småstugor eller en gran. I kåtan vi mest använder ger lanternan tillräckligt ljus för att finna och pyssla med grejor. Bara synintrycket gör att det känns varmare med lanternan tänd än utan. Har aldrig använt tillsatsen med fotogen utan tycker ljusen, som varar 9 timmar, är bra. De gånger ljusen tagit slut under en vandring saknas verkligen lyktan.

Plus: Mysfaktorn och ljusspridningen

Minus:Något svagt ljus

Kommentar: Instämmer helt i lovsången.
Skall man läsa, bok eller karta, en mörk kväll eller natt räcker ljuset inte riktigt till. Å andra sidan lyser den upp även det man inte tittar på (vilket är nackdelen med pannlampan).
Jag brukar dessutom hänga den i en spik i vindskyddet eller på en gren, som komplement till lägerelden och kan då hitta saker som ligger i mörka hörn utan att fippla med pannlampan, speciellt när elden brunnit ner.

Plus: Mysig ljuskälla

Minus:Räcker inte som ljuskälla i alla lägen i tältet

Kommentar: Mysfaktorn i tältet blir hög med en Candle Lantern. Hyfsad ljusspridning, men kanske inget läsljus. Hyfsat billig och lätt.

Driver bort viss kondens.

Kommentar: Har alltid oavsett med min ljuslykta på mina frilufsövningar. I många fall så är en mag-lite bättre men mycket handlar det om mysfaktorn där ljuslyktan är överlägsen. En bra produkt till låg vikt och överkomligt pris.

Plus: Tålig, bra konstruktion, värmer gott!

Minus:Ogenomtänkt konstruktion av lampoljetillsatsen

Kommentar: Lyktan är super med stearinljus. Lampoljetillsatsen fungerar bra när den brinner men när man transporterar lampan med skyddslocket på så "svettas" den ut lampolja. Det är alltid fuktigt av olja runt lampan. Om man fyller lampan lite för mycket med olja så rinner det över när man tänder den och den blir varm.
Använder själv oljetillsatsen på korta turer och stearinljus under längre.

Plus: Liten, lätt och smidig

Minus:Klent glas, dum konstruktion

Kommentar: Lyktan är ju egentligen helt ok faktiskt och jag har väl antagligen inget att klaga på. Det var bara lite oturligt att glaset gick sönder för att det kommit stearin i botten på ljushållaren. När man skjuter ihop lampan för transport så når därmed inte glaset ända ner i botten utan ligger an mot de tre stödbenen till "taket" på lyktan. Vid minsta belastning på "taket" så kraschar glaset. Ett tips för lång hållbarhet är alltså att kolla i botten på ljushållaren om där finns nåt stearin från UCOs "non drip" candles. Tråkigt att varken Naturkompaniet i Uppsala eller supporten på UCOs hemsida hade någon förståelse för problemet. Ok, till NK´s fördel ska dock sägas att de lämnade 25% rabatt på glaset dvs 75:- istället för 100:-. Se detta mer som ett användartips med andra ord

Plus: Bra ljus, värmer, ljusen räcker länge

Minus:Kunde varit enklare att tända.

Kommentar: UCO-lyktan är super. Den värmer bra och drar ut fukt, i alla fall om man har ett litet tält. Ljusen räcker länge. Vi har en extra reflexskärm till vår UCO, vilken ger bättre läsljus (finns att köpa på Globetrotter).

Kommentar: En bra lykta som alltid följer med i kajaken. Men se till att ha reservljus med, lite svårt att få tag i ute i naturen : )

Logga in

Tips!