Trangia 25-1

» Ladda upp produktbild

Det vanliga trangiat med aluminiumkastruller.


Tillverkare: Trangia
 
Betyg: 4.064.064.064.064.06
(betyg 4.06 baserat på 18 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 15 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Enkelt, robust

Minus:I

Kommentar: Klassiska trangiat. Funkar alltid, blir hyfsat kompakt hopfällt men lite tyngre än UL-köken.
Har bara kört med gas på hög höjd, annars funkar spriten i alla väder. Förvarar spriten i innerfickan om det är riktigt kallt..

Plus: Toppenkök på alla sätt

Minus:inte många minus kanske vikten då.

Kommentar: Toppen när man är fler!

Plus: Med Sprit: Tyst, stabilt, pålitligt

Minus:Med Sprit: Drar mycket bränsle, långsamt på vintern, tungt, begränsad möjlighet att reglera effekten

Kommentar: Vill man lyssna på fågelsången medan man kokar sin mat är Trangia överlägset.

Plus: Perfekt om man är två personer som ska laga mat. Fungerar i vilket väder som helst.

Minus:Koktiderna på sprit.

Kommentar: Ett klassiskt kök som fungerar. Billigt och bra. Får följa med om man inte behöver bära så långt. För att värma kaffevatten på fiske och dagsturer föredrar jag 27:an.

Köpplats: Touringbutiken

Plus: Enkelt och funkar superfint.

Minus:Tungt

Kommentar: Ett mycket bra kök till ett bra pris.

Plus: Lättanvänt och stabilt

Kommentar: Har nu testat mitt Trangia 25-3, och jag måste säga att jag gillar det ordentligt! Så här kul har det väl aldrig varit att laga mat. Funkar hur bra som helst. Jag har inget att klaga på.

Det där med vikten som folk klagar på bryr jag mig inte så mycket i, behöver bara ha ett bra kök som fungerar.

Plus: Komplett matlagningssystem, allt på ett ställe

Minus:Spritbrännaren

Kommentar: Har ett Trangia som är minst 30 år gammalt. Det håller fortfarande.
Uppgraderingar;
- kaffepannan, ett måste för att kunna koka vatten, kaffe medans man äter
- gasolbrännaren, vilket blev ett verkligt lyft för koktid och övrig bränslehantering.
Kör fortfarande spritbrännaren på vintern då jag är lite osäker på gasolanvänding vid kallgrader. Men enligt ett annat inlägg ska det gå om man värmer tuben innanför kläderna eller i sovsäcken.
- stekpanna med teflon, man behöver inte använda så mycket fett och är enkelt att göra rent.
Multidisken skyddar mot skav från kastrullerna.
Vet inte om kastrullerna med teflon klarar närheten till den heta lågan utan att brännas (gas från smältande teflon är mycket hälsovådlig).
- skaffat en multidisk som är extralock, durkslag, skärbräda, stekpanneskydd, stöd i snö....?
När jag skulle köpa multidisken klev jag in på naturkompaniet i Gävle men fick till svar att de var slut och inte fanns att få från tillverkaren.
Väl hemma skickade jag ett mail till Trangia och frågade om det stämde. Svaret från Trangia var "vi har hur många som helst, hur många behöver du?"
Så det vara bara att beställa direkt från Trangia.

Om man betänker att man får vindskydd, kokkärl och brännare med kastrullhållare så är inte Trangia ett kök, utan ett matlagningssystem.
"Gramfreaksen" kan ju droppa en kastrull och stekpannan samt skaffa titan dito så blir det oslagbart.

Plus: oförstörbart

Minus:TUNGT!!!

Kommentar: Trangia-köken är kanske världens bästa kök för husvagnssemester eller bilsemester, för man bär väl inte frivilligt omkring på 1100gr kök när man för ett gas-kök med rostfrikastrull för 350gr alltså en tredjedel.. Hållfastheten i köket är odiskutabel men det lyter inte en produkt som väger över ett kilo... Näää, lämna betongpannan hemma när ni skall gå till fots, för tänk vilka godsaker man kan ta med om man skippar de helt onödiga 800gr på trangiaköket..

Kommentar: Finns nästan bara bra saker att säga om detta kök. Stabilt, bästa vindskyddet på marknaden, kan användas av en blind nybörjare med reumatism. Bästa köket på marknaden för nybörjaren alltså, och bra för "proffs" också.

Därtill kommer att man lätt kan bygga om den, tex till ett gaskök, om man skulle vilja. Nackdelen är vikten, 800 gram, men då ingår ett kastrullsett i vikten.

Generella för och nakdelar med denna typ av kök: Maten smakar skit. Kräkmedlet i tspriten kommer ner i maten och ger en dålig bismak. Ett plus är att bränlet är i vätskeform och man kan hälla ur flaska, tex optimera bränslemängd inför en tur mm.

Kommentar: Har aldrig använt något friluftskök tidigare, men lyckades mkt bra på mitt första försök.
Alltså den är helt enkelt "fool-proof"!

Plus: håller i alla väder

Minus:tungt..

Kommentar: läste tidigare om "eldar du med ren alkohol går det kanon" vem eldar inte med ren alkohol? vanlig T-röd ÄR ren alkohol...
köket har ett vindskydd som är kanon och står väldigt stadit.. hållbarheten är odiskutabel.. INGET kan gå sönder om du inte ställer dej och hoppar på kastrullerna.. väger lite mycket säger vissa.. okej.. håller med.. men väl värda kilon.. tar för stor plats? nä.. man måste ju faktiskt ha nån kastrull med sej och då tar det så stor plats iaf...

Plus: Stabilitet, enkelhet och robusthet

Minus:Vikt och effekten

Kommentar: Nja optimalt är det kanske inte, svårt med stora kastruller, ganska tungt osv.

Men enkelheten och stabiliteten är bäst...
Inget kan gå sönder (hade en kompis som var i Kanada och en Grissly tuggade på det och då vart det dåligt men nästan ingenting kan gå sönder)!

Har man pysslat med sitt fotogenkök, värmt sitt gasolkök, eller sparkat iväg det tokbrinnande bensinköket eller förvärmt ett multibränslekök så är det avkoppling att ta fram Triangiat som helt tyst kan koka upp kaffet på tio minuter under optimala förhållanden, vilket annat kök är så behagligt tyst, ok öppen eld har ju sin tjusning...

Vindskydd och stabilitet
Jag har kört gamla primuskök, nya multibränslekök fipplat med foliebitar som kallas vindskydd i dåligt väder, nej när den varma blåbärssoppan välter ut över stenarna för att XGK köket välter eller hela köket svajar bara för man ställer en gryta på det så känns det stabilt och tryggt med ett triangaia.

Jag kar lagat alla möjliga rätter med köket, bakat sockerkakor och scones i köket till och med en prinsesstårta en gång. Så möjligheterna finns.

Men den kan naturligtvis optimeras, men en stor titankastrull, liten duosalkastrull och en teflonpanna samt KAP-tillsatsen har man mitt optimala kök...

Okej, det är tungt men bra!

Säkerheten är oxå hög!
Jag är scoutledare och börja köra med fotogenkök och bensinkök bland små scouter är inte att tänka på, har man en bra flaska (tex triangias säkerhetsflaska) kan man nästan inte misslyckas...

En koncept som knappt har förändrats sen starten, det är fantastiskt tycker jag!

Plus: Vindskyddet

Minus:I princip allt utom vindskyddet...

Kommentar: De flesta köper ett Trangia i sitt liv. Allteftersom friluftslivet utvecklas så överger dock många sitt "grundtrangia" helt eller delvis. Jag förstår dem mycket väl eftersom jag tillhör dem som övergivit mitt Trangia helt. Köket är tungt, oerhört ineffektivt med sprit, hopplöst att reglera - endast on/off fungerar - och kräver i princip att man bränner ur brännaren om man inte vill ha bränsle på opraktiska ställen...
En annan detalj är att "kärlstöden" sitter för högt vilket naturligtvis påverkar uppvärmningstiden negativt.
Köket må vara driftsäkert men det kan man ju säga om vanlig ved också... ;-)
Vindkyddets funktion torde vara oomtvistad, men det tar ju en del plats samtidigt som det väger en hel del så jag lämnar det hemma i lådan där det legat de senaste 10 åren...

Plus: Vindskyddat, hållbart, stabilt, effektivt, massor av tillbehör.

Minus:spritbrännaren

Kommentar: Har varit borta från friluftslivet några år (småbarn) och nu sakteliga börjat återvända. Jag har upptäckt att det finns en hel del prylar som kommit på senare år och har därför bland annat spanat in nya brännare till mitt 25 år gamla Trangia. Jag blev så förtjust över alternativen till den gamla sotande spritbrännaren att jag köpte både en KAP Arctic och Trangias (Primus) gasbrännare. Jag har dock alltid använt Trangias stormkök och har tills nu trott att alla andra också gör det (med undantag av illa utrustade tyskar).

Jag har under mitt sonderande av brännare med förvåning upptäckt att det inte alls är ovanligt med brännare med egna ben, tillhörande aluminiumrör och annat trams. Jag fattar ingenting. Hur kan det finnas en marknad för dessa (amerikanska?) påhitt? Blåst är ett väldigt vanligt inslag i naturen, speciellt på kalfjället. Handlar det om vikten så finns det annat att spara in på, tycker jag.

Sedan har jag sett billigare stormkök som också verkar bra. Det är allstå själva idén i sig som är överlägsen, enligt min uppfattning.

Kommentar: Finns det överhuvdtaget någon som idkat eller bara provat på friluftsliv här i landet och som inte har kommit i kontakt med det klassiska Trangiaköket? Hållbart och tillförlitligt. 25-1 är tillräckligt billigt för att alla som behöver ett kök har möjlighet att skaffa ett bra kök. Därefter går det bra att uppgradera med mycket extra prylar som kan göra köket till ett toppenkök. Som andra recencenter redan påpekat är bränslet den svaga länken i 25-1. Men med gastillsats blir den riktigt bra, snabb, lukt, smak och sotfri. Originalbrännaren har jag dock kvar som reserv (kan aldrig gå sönder!?) till mitt gamla och uppgraderade trotjänare.

Kommentar: Inget kan gå sönder. Idiotsäker.
Ok, du kan spilla ut brännvätskan, glömma att ta med dig bränsleflaskan eller brännaren, so what? Inte kökets fel.
Har haft mycket glädje av mitt exemplar, sedan slutet på 70-talet. Rekommenderas.

Plus: Vindskydden, storleken

Minus:Brännaren och bränslet, botten!

Kommentar: Du blir snart trött på att bära bränsle, skura kastruller och vänta.........Men det kan bli varmt, det är vindskyddat och stommen till ett vettigt kök med ett SVEA eller en gastillsats eller ett KAP-kök så blir det riktigt bra för det är brännaren och bränslet som är KASS! Eldar du däremot med ren alkohol så fungerar det utmärkt!
Det finns en varning att tillfoga och det är att vid vått duggigt väder späder bränslet ut sig själv med följd att effekten nergår ytterligare.
Är dessutom inte köket redigt släckt så kommer det att gå riktigt illa när du fyller på mera bränsle! VARNING!
Frågan är även hur många ni är i sällskapet som behöver alla dessa kärl? Tyngre än nödvändigt blir det lätt.

Plus: Vindskyddet, storleken ja det mesta

Minus:Spritbrännaren och sotet

Kommentar: Alla har nog erfarenhet av det här köket. Driftsäkert, bra vindskydd och mycket sot. En bra grej och inte speciellt dyrt något man kan ha med sig jämt.

Den variant jag har är från mitten av 60-talet med original brännare så vikten på mina kastruller har sjunkit under titan vikten