SVEA NC 68 / Kokkärl m/40 / SnuskburkenBilligt T-spritkök (snuskburk)


 
Betyg: 3.623.623.623.623.62
(betyg 3.62 baserat på 13 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 4 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Rejäl sak för öppen eld.

Minus:--------

Kommentar: Al versionen väger komplett, burk, lock, vindskydd, brännare, bränsleflaska och kronans bestick 1060 g. Kroken är ju grejen som gör köket direkt brukbart över öppen eld förutom att den säkerställer gyroupphängningen om man går från kokgropen till kamraten med maten.
Systemet är ju gjort för två portioners systemet.
Den här ärvde jag inslagen i brunt papper, direkt från lådan. Går inte att klaga på priset.

Liknande produkter: Flertalet

Kundservice: ej behövt

Köpplats: Arv

Plus: Extremt robust i rostfritt utförande. Billigt. Lätt att använda. Kan användas över eld. Tyst brännare, stor volym. Smidig bränsleflaska. Kan användas som luffarspis.

Minus:Tungt 1200g ( 2 kärl,brännare,vindskydd). Vindskyddet deformeras lätt om det inte sluter kärlen (ligger löst i väskan). Tung brännare. Störande krok. Handtaget kan bli varmt. Blir sotig.

Kommentar: Efter att jag själv använde ett sånt här kök i lumpen men använde det mest som matkärl så var jag sugen att testa vad det gick för.
Det har nu hängt med under ett antal turer och måste bara låta mig imponeras av hur bra det fungerar, köket är ju trots allt 70-år gammalt.

En fylld brännare räcker i 25 min och det räcker gott och väl på en dagstur, men eftersom man har möjlighet att ställa kärlet direkt i elden eller hänga ovanför så kan man använda spritbrännaren som ren backup, man kan också mata vindskyddet med pinnar eller annat brännbart.

Jag har dock gjort en del ändringar bl.a.
Bytt till trangias brännare (lättare).
Tagit bort kroken (skramlar och är i vägen).
Kompletterat med glasunderlägg i kork för att isolera brännaren från marken.

Så köket är tungt gammalt och fult lowtech och inte världens snabbaste
men det är också bombsäkert, det kommer helt enkelt inte att gå sönder, inga överraskningar,
fungerar direkt i elden och på så vis så behöver man inte kånka på onödigt bränsle.

Jag har ett trangia med gastillsats och en toppmonterad gasbrännare samt ett optimus nova men detta köket är ändå min favorit om man inte skall vandra långt med ultralätt packning utan
mer dags/helgturer till fots och cykel.

Köpplats: Kvibergs överskottslager

Pris: 50

Plus: Man kan laga allt typ av mat i Snuskburken

Minus:Svår diskad, tung

Kommentar: Jag vill hävda att detta nostalgiska kök har ett oförtjänt dåligt rykte. Snuskburken är utmärkt att laga all typ av mat i, allt från snabbkok till mer avancerad matlagning. Men den är knepig att diska, Svinto är nästan ett måste!
Snuskburken tar liten plats. Om man är lägger ner lite energi på att packa sin snuskburk kan man få plats med brännare, T-sprit, bestick, kryddor, kosa, tändstickor, matlagningstång, tvättredskap, skärbräda och handduk.

-------------------------------------------------------------------------------------
"Hur bra mat kan man egentligen laga i en Snuskburk?"
www.kandetsnuskburkas.wordpress.com

Köpplats: Tradera

Pris: 170

Plus: lätt att andvända. ta ingen plats i ryggan. kan använda som spade om det kniper.

Minus:-

Kommentar: enkelt, o robust kök, ha haft med den på många turer och förvånar att den håller än. locket har ett handtag där man kan köra in en käpp igenom d ringar o kunna laga mat över elden.
nedre delen har en hank o krok, så man kan hämta vatten o laga mat över eld.
vindskyddet funkar bra. brännaren bytte ja ut mot en trangia brännare o fick på så sett vattnet att koka fottare.
du får med dig: diskmedel o svamp. bestik. kåsa. handuk o brännare.

Köpplats: Mike & Nike / Blomgrens Försäljning AB

Pris: 150

Plus: Bra över öppen eld, smidigt att packa med sig, håller för allt.

Minus:Långa koktider. Något tung.

Kommentar: Om man inte är så noga med koktiderna så är det här ett utmärkt kök. Du får plats med brännare, sprit, bestick innuti köket. Det är enkelt och fungerar alltid. En trangia tång kan vara bra att uppgradera med, då det blir lättare att hälla ur kastrullen. Ett billigt alternativ som kommer hålla för lång användning. Min recension gäller snuskburken i aluminium.

Har nu även skaffat den rostfria varianten (25kr på loppis :) ) Även den verkar riktigt bra. Känns om möjligt ännu stabilare. Samt trevligare att steka i än aluminium varianten.

Liknande produkter: Har även trangia kök, både 27 och 25an, men av någon anledning så blir det oftast snuskburken som får hänga med ut.

Köpplats: Mike and Nike

Kommentar: Helt perfekta kök om man tänker laga mat över eld och aluminium varianten lider inte av de gammla bristerna, nu går det bra att använda medföljande sprit brännare
eller egen gasbrännare.

Köpte 20st via en lumparkompis inför ett scoutläger och gav 90:- st. Har 6st kvar, helt nya, och säljer dem för samma pris, vet inte om det är ett bra pris men det var vad vi gav.

Plus: robust, enkelheten i matlagning över öppen eld, priset

Minus:vikten

Kommentar: Denna klassiska stålsak finns även i en ovanligare alumodell som är att rekomender framför den i stål.
Den har samma fördelar men är lättre och fördelar värmen bättre. enda nackdelen är tillgängligheten som inte är så hög. Jag har bara sätt dem på ett ställe och det är på en överskottsförsäljning i boden där jag köpte mitt.
Får ni tag i den har varianten för några tior så köp den. den är överlägsen trangia och liknande när det kommer till mat över öppen eld (framföralt i lockkärlet med möjlighet att fästa långt skaft) och i det att den är tjockare i godset (fördelar värmen bättre och är robustare).

Plus: Eldtåligheten

Minus:Det mesta

Kommentar: Kärt barn har många namn. På ÖB kan man numera köpa burk, brännare, vindskydd, rostfritt bestick och kåsa, bara kronans vikbara konservöppnare lyser med sin frånvaro. Till bränsleflaska rekommenderar jag något bättre än kronans "lilla" i plast.
Burken är dimensionerad för öppen eld och två! Gyroupphängningen gör att man kan gå från utfodringsstället till egna gropen utan att spilla!
Den är onödigt tung, rejäl och svårdiskad. Med kåsa och bestick samt vindskydd/brännare och bränsle kan man ha betydligt mera kök och mat med sig till samma vikt!
Men nostalgivärdet, det låga priset och inte minst tåligheten mot öppen eld skall inte undervärderas för dem som inte kan vara utan!
Jag klarar mig fint utan det!

Go tur

Johan K.

Plus: oförstörbart över elden, praktisk krok

Minus:tungt och långsamt vid rödspritsanvändning

Kommentar: Använde detta kök under en månadslång paddling i Alaska för länge sedan. Lagade så gottsom alla måltider över eld och för detta ändamål är "köket" utmärkt, tack vare hängaren och det tåliga godset.
Brännare med tillbehör är ett rent reservalternativ, som jag ser det. Tänker man använda rödsprit så finns det mycket bättre alternativ, men inga av dessa alternativ fungerar bra över elden.

Plus: Billig. Nostalgi.

Minus:Ineffektivt.

Kommentar: Jag har provat detta kök med en gasolbrännare under
1 vecka på Nordkalottleden under sommartid.Temperaturen var ned till 0 grader. Köket köptes för 20 kronor på loppis utan brännare.Köket är praktiskt då brännaren (Primus Easy Fuel?) går att förvara i köket.Men koktiderna är alldeles för långa då formen på köket inte är anpassat för effektiv uppvärmning med t.e.x. gas.
Mycket energi går till spillo. Men till vanlig enklare
camping är det ett klart prisvärt alternativ.

Plus: Enkelt och robust, lätt att hänga över eld, billigt

Minus:Vikten

Kommentar: Kärlet är stort nog för pasta, locket/stekpannan stor nog för att steka kött eller fisk. Kärlet hängs gärna över en liten eld och godset är anpassat för detta (tjockt). Man kan också använda spritbrännare och tillhörande vindskydd (tungt).

Vid användning med den medföljande spritbrännaren (rymlig jägarköks-typ) *måste* isolerande underlägg av t ex kork användas, annars kyls brännaren av marken och effekten blir lidande.

En tång/tamoj/kläppkäft underlättar när man ska hantera burken.

Plus: hållbart, går att hänga upp vid elden, hög nostalgi faktor

Minus:tungt, osmidigt, lång, koktid.

Kommentar: Alldeleds för långsam, tung och ogenomtänkt. den är dock bra om man får utkörd mat då man snabbt får undan allt.
Efter halva värnplikten struntade jag i vad mina befäl sa och använde mitt privata kök som kokar både maten och värmer disk vatten lagom tills kaffet är klart på snuskburken.

Plus: Billigt och enkelt att använda

Minus:Tungt

Kommentar: Många är nog dom som har slitit i fält med "snuskburken".
För under hundralappen kan man få ett oanvänt T-spritskök på överskottsbolaget eller någon annan affär med militärsaker. Köket består av: brännare, burk kan användas som gryta, "lock" med handtag, hållare till brännare och burk. "Locket" kan användas som kåsa eller en mindre kastrull, då denna går att sätta i hållaren.
Köket är ganska tungt, koktiden påverkas därmed, inte så konstigt då godset är tjockt.
Man kan bränna sig av handtaget när detta används för matlagning, det har hänt ett par gånger.
Priset är lågt eftersom det rör sig om överskottsmaterial.