MSR XGKPotent kök i alla väder


Tillverkare: MSR
 
Betyg: 4.364.364.364.364.36
(betyg 4.36 baserat på 11 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Den enkla brännaren vilket medför enkel att åtgärda i fält,

Minus:Ingen inbygd rensnål(g:a modellen) , racklig kokkärls ställning

Kommentar: Jag är ägare av ett äldre (turbojet) MSR XGK med små instabila kokkärlshållare, Men vad gör det? det fungerar i alla lägen!
Modifierade en gammal "snuskburk" ( Försvarets kokkär MT) i rostfritt. Använde orginal vindskydd/hållare sågade hål för bränsleröret i vindskyddet lade en aluminiumplåt med hål för brännaren. Klart!
En optimalare lösning finns inte!! kanske inte den allra ultra-lättast men helt utsökt! ( man får ta lite extra vikt några gram)
Kokkärlet + locket = två kokkärl i ett!!
Rekommenderas!

Plus: Effekten och bränsleomfånget

Minus:Ljudnivån, stabliteten

Kommentar: Nämligen att snabbt koka vatten, phenomenalt! Vill man simma maten måste man ha en asbestskiva mellan kastrullen och brännaren, finns i varje laboratorieutrustningskatalog. Helt enkelt outstanding.
Öronproppar rekommenderas till. Använda bränslen jetfotogen, fotogen, renbensin och disel. Disel inte roligt. Resten OK.

Plus: Enkelt och stryktåligt

Minus:Kunde kanske vara tystare

Kommentar: Min gamla recension gällde XGK från början av 80-talet. Denna modell saknade shaker, hade svängande instabila kärlstöd och olika munstycken för bensin och fotogen samt en dålig pump som kunde falla isär. Jag gav ändå köket betyget 3 eftersom det i övrigt var synnerligen robust och (förutom pumpen) driftsäkert.

Jag har nu lagt rabarber på ett nyare XGK, modellen II Expedition. Precis om mitt gamla har den bränslerör i stål istället för mjuk slang och designen är oförändrad på utsidan. Nytt i förhållande till min äldre modell: bränsleröret har lite större diameter, pumpen känns gedignare och ger bättre sparlåga, ett GK-munstycke till både fotogen och bensin, ett ”X”-munstycke för fulbränslen. Nya kärlstöd (två korsande ståltrådar) och shaker.

Förändringarna märks direkt när man använder köket, det är enklare att få till sparlågan och den kräver inte längre konstant passning. Men det handlar fortfarande om två lägen, fullt blås eller ekonomiblås. Stabilare kärlstöd känns också bra och shakern gör underhållet enklare. Att slippa byta munstycke när man byter mellan fotogen och bensin är inte heller helt fel. Toppklass helt enkelt.

Förtydligande: Min recension gäller alltså inte XGK EX med mjuk bränsleslang.

Plus: Snabb att snälta snö med, lätt att rengöra, stabilt.

Minus:Ljudnivån, känslig pumpen.

Kommentar: Jag har inget XGK (men dragonfly) men min vän har ett så jag tycker mig vara berättigad att tycka till i fallet. =D
Köket är nog inget man lagar 3 rättersmiddag med men duger bra till frystorkad mat, då lågan är maxad eller efterlåga. Men duger mycket bra att koka upp vatten med. Vännen till mig med köket loosa ena bygeln till köket redan andra dagen på en 10 dagars tur. Vilket gjorde det lagom jobbigt att laga mat på. Ljudnivån kunnde vara lägre men ska man smälta snö fort som f*n så är detta köket man ska ha. Sista minuset är att pumpen är lite känslig! Men i stort sett ett mycket trevligt lättskött kök för vinterturer.

Jag skulle vilja se en blanding av Wisperlite och dragonfly.. va! Kan man inte få allt!! ha ha

Kommentar: Funkar alltid, har sett gamla sotiga, buckliga varianter som fortfarande fungerar likak bra som ett nytt. Stort plus att bränsletillförsen sker genom ett rör och ingen slang som alla andra varianter. Ger en otrolig stabilitet och går definitivt inte sönder som andra svenska märken.

Plus: Bra effekt, lätt att rengöra o mekka med

Minus:Låter mycket

Kommentar: En jetmotor i köksförpackning! Den låter som det iallafall... :).
Mycket bra effekt och få rörliga delar som gör att den kan sluta fungera. Lätt att rengöra med hjälp av ShakerJet och byta delar på. Har testat Optimus Nova och andra kök men denna är definitivtmin favvorit.
Vi tog tiden hur lång tid det tog för mitt kök och min kompis Optimus Nova kök att smälta snö så att det kokar i en full 5-literskastrull på 4300 möh. Det tog 1 h och 10 min för mitt MSR och 2 h och 10 min för kompisens Optimus....fakta talar!

Plus: Driftsäkerheten, volymen, vikten, användarvänligheten

Minus:Pumpen känns lite ostabil. Ljudnivån om man är känslig

Kommentar: Bra kök vars största fördel är att det alltid fungerar.
Ljudnivån är rätt hög men det gör inte mig någonting.
Inget kök man sitter och lagar gourmetmat på i 2 timmar direkt. Men som hardcore snösmältare/vattenkokare passar det utmärkt.

Plus: Effektivt och enkelt kontruktion

Minus:Lite högljudt kanske....men vem bryr sig ??

Kommentar: XGK II, som jag har är ett mycket bra kök. Det är lite ljudlig, men vad gör det?? Man ska bara laga mat ( går mycket fort ! ) sedan är det bara att stänga av och njuta utav tystnaden ;-)

Jag har byggt in min XGK i ett Trangia , det blev mycket tystare, stabilare och vindtåligare.

Kommentar: The Shit! Vad gäller bensinkök för alpint bruk så ser jag hittills inget som slår denna veritabla Saturn V raket. Jag har inget problem med att strypa det till sparlåga (men varför skulle man vilja göra det?). Det enda man kan säga är att samtidigt som den stela bränsleslangen ger en otroligt bra stabilitet så passar brännaren naturligtvis inte i någon kastrull. Men den är så stryktålig så det spelar knappast någon roll. Otroligt enkel och lättmekad konstruktion. Köp ett tystare gaskök till Kungsledenvandringen och ta XGK när det gäller.

Plus: Robust, lätt att laga och plocka isär

Minus:Plastig pump, hög ljudvolym, rangligt, sunkigt vindskydd

Kommentar: Ja , jag ägde ett XGK ett halvår ungefär sen lessnade jag (det är nästan den enda friluftspryl jag sålt!)

- Bränsleregleringen kass
- Ljudvolymen för hög
- Ostadigt (om man jämför triangiat som jag tycker är en fantastisk konstruktion) Man kan ju montera in XGK i triangiat, men det blir ju ännu struligare. Jag hade gamla varianten som var ännu rangligare än den på bilden.
- Hur packar man köket? Du får aldrig in köket i en liten gryta, du måste ha en skärbräda eller liknande för vinterbruk, jämför man med den kompakte Kap Arktik så är det lätt att välja.

Det finns ju + förståss men nackdelarna tycker jag överväger
+ Lätt att meka med. Jag hann byta lite oringar osv på 6 månader.
+ Går att köra på skräpbränsle (men när behövs det?)
+ Enkelt att köra stora grytor

Skall man iväg på expedition kanske jag skulle fundera på ett liknande kök, men jag skulle nog välja primus omnifuel istället.

Läs även min recension om Kap Arktic

Plus: Funkar alltid!!

Minus:Låter som efterbrännkammaren på ett Viggen

Kommentar: Jag har under många år haft den stora förmånen att äga och bruka ett MSR XGK kök. Detta kök har i alla lägen levererat till 100%. Det är ett bra kök som är lätt att använda, demontera och underhålla. Prestandan är mycket bra, man kokar en liter vatten på knappt 3minuter om man kör på fotogen. Tyvärr så är vindskyddet inte det roligaste...