MSR WhisperlightFlerbränslekök, vindskydd av aluminiumfolie


Tillverkare: MSR
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Driftsäkert, hett, lätt och relativt tyst.

Minus:Sotar vid tändning.

Kommentar: Har ett International. Brinner tyst och varmt, kort koktid. Står stabilt. MSRs folievindskydd gör sitt jobb. Pumpen måhända en smula delikat men man får anpassa styrkan efter materialen. Även den fungerar väl.

Liknande produkter: Optimus, Primus, Zigg, Gaz m fl.

Kundservice: Utmärkt

Plus: Fast 'n Furiouse

Minus:bedst enten i kulde eller hvis man er flere end en person

Kommentar: Det får 5 nåle, da den er extremt godt til det den er skabt til: at koge store mængder vand hurtigt.
Jeg har haft mit siden '89 og skiftede brændstof tilførselslangen ud med den nyere af messing. Senere havde jeg det eneste "knæk" med den, som ikke kan fixes når man er ude. Føde-røret blev utæt i samlingen lige inden bugten. ØV, men selvom den var blevet 11år gammel byttede MSR uden brok og så havde jeg en shaker - det vil sige at MSR blev nødt til næsten at give mig en helt ny brænder bortset fra flammesprederen. Jeg havde selv købt en ny pumpe i USA - den er i.ø. rigtig meget bedre til at simre end den gamle var. Min er bygget ind i mine trangiaer og koger 0.8L på 4 minutter rent(koldstart), men eftersom mine ture mere og mere er solo-ture (vår->høst), så bruger jeg nu mest min spritbrænder - med lidt ændring kan den koge 0,8L vand på 8 minutter(koldstart) og med mindre brændstof end benzinbrænderen. Men når MSR'n kommer igang er den endnu lidt hurtigere og mere brändsels-snål
Det skal siges som en "rettelse" til det der stå længere nede, at de første to Whisperlite der kom frem, var 1.benzin-modellen og 2.multifuel-modellen. Senere kom de to modeller så begge i med shaker-brænder.

Plus: Enkelheten

Minus:Köket är inte helt pålitligt, pumpen i plast

Kommentar: Jag har använt mitt Whisperlight int.600 på vanlig bensin och renad bensin sommar som vinter. Köket är effektivt och enkelt att använda och underhålla. Jag har kombinerat mitt kök med ett Trianga något som ökar effekten så att adaptern nästan smälter.

Dock bör tilläggas att pumpen kräver visst underhåll i fält om den inte skall strejka. Sommartid är detta inget problem då köket är enkelt att plocka isär och göra rent men vintertid i mörker ock kyla är det lite kinkigare. Man bör inte låta pumpen sitta i flaskan när den packas.

Var tvungen att kassera köket efter 3 säsonger på grund av att pumpen börjat spricka. Hårdplast och arktisk kyla hör inte ihop. Kommer inte satsa på ett kök med plastpump igen.

Plus: Bra och TYST brännare

Minus:Klen pump som lätt går sönder

Kommentar: Då detta är min andra recension av WhisperLite Int 600 skall jag bara påpeka att jag nu haft sönder pumpen till mitt kök. Detta har tidigare drabbat 2 av mina vänner och är riktigt retligt då en ny pump kostar ca 400 kr! Tänk på att ALLTID byta ut pumpen mot korken i flaskan när ni packar ned köket. Eller skaffa en huv över flaskan, ett plastglas från IKEA för 5 kr funkar fin på min. Pumpen är ÖMTÅLIG.

Anledningen till att MSR inte gör en pump i metall anses (enligt flera återförsäljare) vara den amerikanska marknadens säkerhetstänkande... Det skulle således vara "farligt" med en metallpump som inte "sprängs" ut om flaskan upphettas för mycket. Undrar stilla om de aldrig hört talas om en säkerhetsventil?

Kommentar: Tänkte bara försöka reda ut eventuell förvirring ang Whisperlite. Detta kök tillverkas nämligen i två (4…) modeller!

Såvitt jag har förstått ser det ut så här:
Ursprungligen tillverkade man modellen Whisperlite. Detta kök var ENBART till för att köras på renad bensin (White Gas)!
Att köket blev en dundersucce råder det ju knappast något tvivel om. Därefter modifierade MSR köket så att det fick ShakerJet-funktionen (en liten tyngd med rensnål som automatiskt rengör bränslemunstycket när man skakar på köket, samma som på XGK Shaker Jet). Köket hette då Whisperlite ShakerJet, men var fortfarande endast avsett för renad bensin.
Därefter tänkte väl MSR att man skulle bredda marknaden lite utanför USA (där man i princip alltid kan få tag på white gas) och skapade Whisperlite International 600. Köket ser precis likadant ut men skillnaden är att det är gjort för att kunna köras på olika bränslen, tex fotogen, vanlig bilbensin, flygbränsle mm. Bla byggde man in en vajer i bränsleslangen för att snabbt och lätt kunna rensa den från smuts. Dessutom levereras köket med två olika bränslemunstycken, ’G’ för white gas och ’K’ för fotogen (kallas Kerosene i USA). För övriga bränslen får man kolla i manualen vilket munstycke man ska ha. Det är alltså endast detta kök som är av multifueltyp!

Min recension gäller just Whisperlite Intl 600 som enligt mina egna erfarenheter fungerar utmärkt med både renad bensin och fotogen.

Så den som har enbart Whisperlite och klagar över att det sotar/smutsar igen eller går dåligt om man kör det på annat än renad bensin – tänk på att köket aldrig har konstruerats för andra bränslen! (Häller man fotogen i Trangiabrännaren funker det heller inte särskilt bra...) På samma sätt har egentligen inte någon modell av Whisperlite konstruerats för att man skall kunna reglera lågan – vill man ha det bör man välja Dragonfly. Men med lite (minimal) träning kan man ändå reglera lågan genom att strypa reglerventilen och/eller sänka trycket i bränsleflaskan. Tänk bara på att ett för lågt tryck i flaskan kan vara farligt.

Nog om det… den intresserade eller konfunderade kan ju kolla in www.msrcorp.com

PS. Den fjärde modellen av Whisperlite ser i princip likadan ut som de andra men är endast till för att köra på propan/butangas... Fast den heter nog iofs inte Whisperlite. DS

Plus: Lättanvänt och pålitligt, samt låg vikt.

Minus:Lite svårt att reglera lågan till en jämn värme.

Kommentar: Har haft mitt kök sedan -93 och använt det både sommar som vinter. Använder extra rent bensin till trädgårdsmaskiner som bränsle året runt. Har tagit bort benen på brännaren och använder den till mitt Trangia som jag anser vara en suverän kombination med en pålitlig brännare och ett suveränt kök.

Plus: Vikt, lätt underhåll, går på det mesta,

Minus:Lite lynnigt att arbeta med

Kommentar: Jag har blandade känslor inför mitt Whisperlite. Å ena sidan är det precis så lätt (vikt alltså) och kompakt som jag vill att ett kök ska vara, och när det funkar är det grymt. Men jag har dessvärre haft lite problem med mitt kök. Ibland strular det, och det beror inte på brist på rutin-jag har haft det sedan 1991- och kök är en sån sak man inte vill ska strula. Efter pillande och omstarter har jag hittills alltid fått igång det, men det är lite frustrerande. Säkert ett måndagsex. dock, och jag ska köpa ett nytt kök nu-ett nytt Whisperlite!!

Kommentar: Det är bara till att instämma med föregående talare och lyfta på hatten för MSR Whisperlite Intl 600.
Ett kökens variant av en Land Rover med RR-gasturbin under huven. Inga avancerade rörliga delar och hela köket är fullständigt demonterbart med endast stjärnskruvmejsel och tång/skiftnyckel/MSR-verktyget.

Går som en klocka på både fotogen och ren bensin.
Det enda problem med Whisperlite jag haft var när jag skulle smälta is i -20 grader och råkade spilla ut lite av sörjan rakt ner i brännaren... - den slocknade...
Får nog tas till protokollet som "pilot error" - men sen ville den inte starta igen hur mycket jag än förvärmde. Misstäckte att vatten hade tagit sig in i dysan/slangen och vände därför köket uppochner och skakade - och efter en stund var det igång igen. Själv har jag inget problem med att reglera effekten på lågan, men det verkar som om detta varierar från kök till kök.

Enda minuset är den korta bränsleslangen.

Plus: Enkelt, stryktåligt

Minus:pumpen till bränsleflaskan

Kommentar: Enkelt, stryktåligt och ganska lättmekat när det blir sotigt. Inte så mycket grejer att hålla reda på. Mycket enkel konstruktion.

Plus: Bra effekt året runt. Klarar stora kastruller. Bränslesnålt.

Minus:Krångligt om man är ovan.

Kommentar: Jag är mycket nöjd med mitt MSR Whisperlight. Har använt köket året runt i olika sammanhang i snart tio år och därmed vant mig vid hur det fungerar. Kör det nästan uteslutande på sk kemisk ren bensin (White-gas). Handhavandet kan uppfattas som pyssligt och lite omständigt för de som är ovana (som en gammal moped). En viss "grabbvarning" är befogad. Man måste helt enkelt lära sig "sitt" kök och tycka att det är lite kul att få in den "rätta knycken", förstå hur det fungerar vid olika tryck, underhålla det, rengöra osv. Jag har aldrig haft några allvarliga problem med mitt kök. Har bytt munstycke vid två tillfällen (de "slits ut" efter en tid). Ett tips: köket behöver inte köras på så högt tryck som anges i (min) instruktionsboken. Fem, sex pump med fylld 0,65l flaska räcker bra för att köra igång, och sedan pumpar man upp tryck efter behov. Fungerar alldeles utmärkt med espressokokare. Klart tystare än många konkurrenter.

Plus: Vikten, ljudvolymen

Minus:Svårreglerad låga.

Kommentar: Bra och lätt kök med ganska låg ljudvolym.

Något ostadigt, betydligt bättre med stödplattan man kan köpa till.

Hala kärlstöd om man använder stålkastruller.

Bra med självrensande munstycke.

Efekt iv pump, man behöver inte pumpa så många gånger för att få tryck. Läste ett test där testarna var oroliga för att plastpumpen skulle gå sönder. Ingen risk, den tål allt.

Dålig reglering av lågan, full fart eller halvfart.

Hållbart och okänsligt, ganska lättmekat.
Ganska bra effekt.

Plus: Pålitligheten, livslängden, multifuel-möjligheten

Minus:Svårplacerat på ojämt underlag

Kommentar: Ett robust kök som startar i alla väder. Lätt att köra på olika bränslen där White Gas (ren bensin) är mycket effektivt och rent. Testa gärna att bränna Aspen 4 takt bensin som lär vara mer miljövänligt och sotar mindre än vanlig 95-oktan. Annars kan man bränna det mesta som disel, fotogen m.m Dock en jakfett :) En liter bränsle räcker LÄNGE, även under vintertid. För-bränning är ett måste vilket kan upplevas som struligt i början. Efter någon tids användning blir detta en vana och stör inte nämnvärt. Kokkärlsstöden är relativt stabila även om köket kan vara svårplacerbart på ojämt underlag. Men det medföljande reparationskittet klarar man även underhåll i fält. Minus dock för de aningen veka vindskydd och reflekor plåtar som medföljer. Efter en tid blir denna lättmetallsfolie spöd och smulas sönder varför man måste köpa ny. Man kan dock tillverka egen i lite hårdare folie. Problem kan också uppstå vid igensatt bränsleledning. Därför finns en smart funktion som gör att ledningen är självrensande när man skakar på den, bra! Väl underhållet (tvättat i bensin) och skött håller detta kök länge!

Kommentar: Köket är lätthanterligt när man lärt sig att förvärma det ordentligt. Det brinner bra och det finns inga avancerade detaljer som kan gå sönder.

Plus: Lätt.

Minus:Vindskyddet.

Kommentar: Gillar Whisperlight, kanske mest för att det aldrig "klickat" för mig, och är relativt lätt att rengöra. Däremot är väl vindskyddet inte helt klockrent, och man måste ha hörselkåpor för att köra det, men det är lätt och trevligt...