Kelly kettle vattenkokareKelly kettle vattenkokare är en vattenkokare som eldas med valfritt brännbart material, lämpligen kvistar och små träbitar.
Till vattenkokaren finns även grill, gryta och en stekpanna som tillbehör.


Tillverkare: Kelly kettle
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Väldigt snabb

Minus:Lite otymplig,

Kommentar: Väldigt bekvämt att slippa bära med sig bränsle. Ett par torra grankvistar och en liten näve näver så har man kaffevattnet fixat i ett nafs.

Liknande produkter: Thermette, Eydon Kettle, Ghillie Kettle, Dingo Bush Kettle mfl.

Köpplats: Kelly Kettle Company

Plus: Enkelhet och koktid

Minus:Storleken om man vill packa allt inuti en liten säck.

Kommentar: Använder den mindre modellen och måste säga att jag är extremt nöjd med den. Inget bränsle att släpa på och mycket snabb uppvärmningstid.

Det går i regel fortare att samla bränsle, tända och koka upp vattnet än med vanliga kök. Vikten på kokaren blir låg med tanke på att man inte bär med sig bränsle. Detta kök används för det mesta av mig och det är bara när jag vill ha riktigt lätt utrustning som jag tar med mitt hemmabyggda alkoholkök istället.

Kokaren är också mycket säker då den helt enkelt inte kan gå sönder vid normalt bruk.

Köpplats: http://www.kellykettle.com

Plus: Funktion och smidighet.

Minus:Den är mycket skrymmande. Inte tung men tar mycket plats.

Kommentar: Jag måste erkänna att jag var lite orolig när jag beställde min Kelly Kettle från tillverkaren i England. Med erfarenhet från motorcykelvärlden så är man alltid lite försiktig när det gäller engelsk teknologi - det är inte bara på skämt man säger att Lucas uppfann mörkret...

Kelly Kettle:n är lågteknologi när den är som vackrast - vatten i en behållare som är en skorsten.

Inköpet motiverades av följande resonemang:
Vi är en familj (2 vuxna & 2 barn) som tillbringar mycket tid utomhus - och vill ofta kunna dricka nescafe, te eller "vattenchoklad". Vi har ett trangia som alltid hänger med - vilket i sin tur inbegriper bränsleflaska och en del oftast överflödiga kastruller.
Vårt egentliga behov är att snabbt kunna koka upp vatten för fyra personer.

Hur fungerar det?
Först fyller man Kelly Kettle:n med vatten. I vårt fall så blir det ungefär en och en halv liter - vi valde att köpa den större modellen. Det finns även en mindre modell som förmodligen är lätttare att få plats med i ryggsäcken. Vår är för stor att packa ned - den får hänga utanpå.
Man samlar ihop små kvistar och pinnar och startar en liten brasa i underdelen. Så fort man fått fyr så ställer man själva "skorstenskannan" ovanpå underdelen.
Därefter släpper man bara ner små pinnar och kvistar i skorstenshålet.

Det chockerande i sammanhanget är hur fort det går att koka upp vattnet och hur lite bränsle som går åt. Bara genom att samla upp kvistar som ryms i en hand så har man tillräckligt för att koka upp en hel kanna vatten, samt fylla på en kanna till. Och det tar mindre än fem minuter att koka upp den första kannan.

På det hela taget så är detta en absolut fantastisk produkt för den som behöver kunna koka upp större mängder vatten och utnyttja bränsle som finns tillgängligt överallt.

Det finns även kastrull, grillgaller och stekpanna som tillbehör - men jag har ännu inte hunnit prova dessa.

För vidare info: http://www.kellykettle.com

UPPDATERING 2004-07-14
Är om möjligt ännu mera nöjd med Kelly Kettle:n.
Det är oerhört smidigt att kunna ta bränslet på plats.
Och en ytterligare fördel, som ingår i att vara så varsam med naturen som möjligt gentemot att göra upp en eld och ha en kaffepanna, är att man inte behöver städa upp en eldplats efteråt.

När det gäller kastrullen och grillgallret så fungerar de - men ett vanligt kök är smidigare och bättre när man skall laga mat till fyra.

För de flesta borde den lilla Kelly Kettle:n vara utmärkt, den stora behövs bara för de som behöver kunna servera många (4+) fika samtidigt. Vi kommer att skaffa en liten för "vanliga" turer och använda den stora (utan kastrull och grillgaller) när vi behöver massiva mängder av varmvatten.

Betyget efter intensivt användande blir fortfarande 5, men nyansen är: Köp den lilla (Till vilken det inte finns kastrull och grill).