Primus Himalaya VariFuel 3278



Ett kök för de flesta brinnade vätskor t.ex. bensin, diesel och fotogen men ej för gas.


Tillverkare: Primus
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Bättre än en vanlig lägereld

Minus:Sotar igen ofta, låter mycket, dyrt

Kommentar: Ett kök som enligt försäljaren skulle klara de flesta bränsle men efter att ha använt det ett tag håller jag inte med. Jag har testat följande bränsle.

T-röd: Fungerar ganska bra men är svårt att kontollera lågan. Vill slockna hela tiden. En fördel är att det inte sotar igen. Ska inte användas till köket enligt bruksanvisningen. Testat på låg höjd under sommaren.

Bensin, Vitrysk 80 oktan. Sotar väldigt mycket och man får rengöra köket ofta. Fungerade betydligt bättre om man tar 2/3 bensin och 1/3 T-röd. Sommar.

Bensin, rysk 78 oktan. Fungera inte bra. Sotar igen hela tiden. Testat på låg höjd. Testade även att byta munstycke till fotogen-munstycket, fungerade lite bättre men inte bra. Sommar.

Bensin, rysk 93 oktan. Fungerade bra. Hade inte så mycket problem med sot. Bara testat på låg höjd. Sommar, höst.

Bensin, Kazakhstansk 85 oktan. När bensinen är frusen (-55) fungarar inte köket. Hade inte räknat med det... Men vid låg höjd och bra temperatur så är det inga problem men 85-oktan bensin. Testade med samma bensin paa 3 000m och -15 fungerade det inte bra. Sotade igen efter varje användning. Höst, vinter och vår.

Bensin, kinesisk 75 oktan. Fungerar inte alls på höjder över 3 000m. Sotar igen direkt och det har ingen betydelse vilket munstycke man använder. Sommar.

Bensin, kinesisk 93 oktan. Den bästa bensinen man kan faa tag i Kina. Fungerar dåligt på höjder över 3 000m. På 4 000m fungerade det inte. Samma problem igen är att det sotar igen hela tiden. Fungerar bättre om man byter till fotogen munstycket men bränsle åtgången ökar markant. Sommar

Diesel, kinesisk. Fungerar inte alls på hög höjd. Har inte haft möjlighet att testa det vid låg höjd ännu men jag tror inte på det. Det är oxå svårt att förvärma med diesel men det är inte Primus fel. Sommar

Har inte haft möjlighet att testa fler bränsle under andra förhållande men kommer att testa fotogen senare. Mest för att det är kul. Försäljaren sa när jag köpte köket att det skulle fungera på flygbränsle oxå men jag vet inte var man får tag i det.

Mina slutsatser av Primus Himalaya VariFuel 3278 är att det fungerar bra när man har tillgång till väldig hög klass av bränsle (bensin +95 oktan) och är på låg höjd (under 2 00m). Detta medför att detta kök aer bra för svenska förhållande men inte för resande i tredje världen. Så mitt förslag till Primus är att man byter namn på köket till "Primus Kullaberg gasoline 3278". Detta namn ger en bättre visning för vilka ändamål köket passar till men låter inte lika tufft. En sak jag vill veta är var i Himalaya man får tag i högklassig bensin och var är det längre än 2 000m? Ljudnivaan på köket är väldig hög men det kan man vänja sig vid.

Ps Det går bra att äta nudlar utan att koka dem.

/Stellan


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...