Ullfrotte värmetröja (Tröja 90)

» Ladda upp produktbild

Ullfrottes värmetröja är en tröja med helt blixtlås som är tillverkad i en tjockare variant av det material som används i deras underställ. Alltså en blandning av syntet och ylle. Inom Försvaret kallas den Tröja 90.


Tillverkare: Ullfrotte
 
Betyg: 4.564.564.564.564.56
(betyg 4.56 baserat på 9 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 5 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Modellen, värmen..

Minus:Arméns grönfärg är jag lite less....

Kommentar: Ett väldigt skönt förstärkningsplagg på vintern att ha när det kyler på, under skaljackan vid lågintensiva aktiviteter.
Förlängt ryggslut, hög värmande krage och handleds/tum grepp gör tröjan till en vinnare som jag inte vill vara utan!

Plus: Passform, materialval, färg

Minus:Dåliga blixtlås och assymmetri i ärmlängd

Kommentar: Värmetröja 90 är ett av de (få?) plagg som försvarsmakten inte misslyckats med. Ullfrotté har sina fördelar, inte minst när det gäller att elda, vilket man gärna gör när man har en tröja på sig. Där glödsprätt perforerar en fleecejacka, slocknar det bara i en 90-tröja.

Passformen är också bra, lång rygg och långa ärmar, samt rätt tight hals som inte töjer sig med tiden (vilket den gör i de flesta fleecetröjor).

Värmekapaciteten är väl OK. Det är luften som värmer, och 90-tröjans förmåga att binda luft är väl sådär. Det är inget imponerande loft man får ut när man lägger tröjan på plant underlag, ungefär som en Polartec 200-fleece. Dessutom är ullen tyngre än fleecen, och håller mer fukt om den blir blöt. Hållbarheten tycker jag är jämförbar med Polartec 200; den blir noppig efter några tvättar, men det påverkar inte funktionen.

Kvaliteten på detaljer är däremot usel. Har provat tre olika 90-tröjor, och i samtliga kärvar/fastnar dragkedjan trots stearin/vaselinsmorning, och två av dem hade skillnad i ärmlängd mellan höger och vänster.

Och så den sköna gröna färgen, vad skulle man göra utan den. Gillar den helskarpt, även om jag har så lite att göra med militären som möjligt.

Kommentar: Uniformssystem 90 är sannolikt ett av världens bästa militära allroundsystem. Sedan det gamla understället i ylle försvann och den traditionella "ollen" utrangerades har det saknats värdig ersättare i uniformen. Men nu fungerar M/90 även när kvicksilvret kryper nedåt... Fyra persedlar som höjer värdet på system 90 är:

understället i ullfrotté
tröja 90
tröja 96 - en lite tjockare (yngre) variant

Plaggen är både smidiga och varma, och de kliar inte (!). För den som ogillar den promilitära gröna färgen, så finns civila varianter i åtminstone blått och rött.

Ett minus på värmetröjorna är att dragkedjans metallkläpp kan fastna i läppen när Du drar upp kragen över hakan. Men den händige fixar detta enkelt genom att sy fast en skyddande flik av fleece eller liknande.

Kommentar: Värmetröja 90 är en av de (få) bra plagg som finns i M90 systemet. Har haft min tröja ett bra tag nu, och den följer med på i princip alla fisketurer, den är toppen att ha på sig vid lägerelden.
Den var tyvärr spårlöst försvunnen ett tag, tills jag fick veta att en av mina systrar hade knyckt den, då hon också gillade den skarpt. Men den har numera hittat tillbaka till mig och är ett toppen plagg om man inte har något emot att än en gång traska omkring i skogsgrönt.

Plus: Hög varm krage, tumgrepp.

Minus:Inget.

Kommentar: Har sedan ett par år en värmetröja i mellanklassen (400gr) tillverkad av Ullfrotte. Jag har den civila versionen köpt från Triconorbutiken för ett bra pris (den militära kan får ännu billigare). Använder tröjan året runt och även hemma.

Tröjan är lika varm som en 200 gr fleecetröja men några gram tyngre beroende på ullen. Å andra sidan gör ullen att tröjan känns varm även när den är lite fuktig.
Jag gillar särskilt tumgreppen och den höga och varma kragen. Har precis skaffat den tjockaste varianten (600 gr väv) och har nu två sköna tröjor!

Plus: Varm skön och praktisk!

Kommentar: Som vanligt när det gäller militära persedlar så är den tillverkad i ett enda syfte, och det syftet är att fungera. Visst finns det bättre och snyggare tröjor men dom är nog i dom flesta fall dyrare.

Plus: Den torkar mycket snabbt

Minus:Ibland blir den väl varm

Kommentar: Tröja Ullfrotte m/90 finns även i civila versioner för de som inte gillar mossgrönt (snygg färg) och i en tyngre väv. Den blir varmast om du har ett torrunderplagg, plast, plastull eller ull, närmast huden. Min åker sedan 1991 med överallt.
Billigaste inköpsstället jag har funnit är hos Militära serviceförrådet där du får handla om du är anställd i FM eller medlem i någon frivillig försvarsorganisation. Se gula sidorna.

Johan K

Minus:Slitstyrkan

Kommentar: Är en av de få prylarna som nästan alltid slängs ner i rygsäcken. Fungerar super året om, på vintern kombinerar man bara men en tunn eller tjock dunjacka beroende på temperatur. Rastplagg, mysplagg, arbetströja, ja helt enkelt bra till allt!

Plus: Framförallt skärningen och materialet (=allt)

Minus:-

Kommentar: Jag har haft denna tröja i ca 5 år nu och den har varit min favorit från första början. Jag använder den året runt men det är bara om det är riktigt smällkallt som den fungerar vid anstränging. Det är som värmetröja den är utmärkt. Den är otroligt varm trots sin vikt och tjocklek. Detta naturligtvis för att materialet (syntet/ylle) är bra men också för att skärningen är tajt, helt unikt(?) för varma tröjor. Fukttransporten blir därmed utomordentlig vilket innebär att man kan sätta på sig tröjan på rasten och ändå torkar understället. Lysande.

Tröjan har muddar med tumhål, har sina fördelar men kan vara i vägen ibland.

Om man ska nämna något negativt så kan det vara rivstyrkan, materialet ger inte ett tåligt intryck. Å andra sina har jag haft min tröja i fem år (plus tio mån i lumpen) utan att ha sönder den.

Priset är klart konkurrenskraftigt, rentav billigt om man köper från fabriken i Östersund.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.