gummistövel/Tretorn Sarek

» Ladda upp produktbild

Stövel till det mesta.


 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Inga

Minus:Låg kvalitet, dålig utforming och material.

Kommentar: Tretorn Sarek är närmast ett begrepp, under sjuttio- och åttiotalet var de normen för stövlar i fjällen. Det fanns några andra fabrikat som Nokia Finnjagd men Tretorn Sarek var överlägset vanligast - helt enkelt för att de var bäst.

En rimligt lätt stövel men en fotriktig läst, en träinnersula, gelänk, av björk som stagade upp mellandelen på stöveln och hög kvalitet på såväl tillverkning som material.

Någon gång under nittiotalet såldes Tretorn till ett riskkapitalbolag, tillverkningen flyttade utomlands och kvaliteten på stövlarna urusel med stövlar som kunde gå sönder efter bara en dags användning. Under årens lopp har nya modeller av Sarek kom ut, sämre utformade och fortfarande av usel kvalitet även om den kanske förbättrats något var de ändå långt ifrån något som var användbart till fjällvandring. Den utomordentliga trägelänken övergavs tidigt till förmån för "high tech"-konstruktioner.

Nu har Tretorn kommit ut med en ny variant, Sarek 72 som lanseras som en uppgradering av den ursprungliga Sarek-stöveln. Trägelänken är tillbaka, liksom det karaktäristiska kryssmönstret i sulan.

Äntligen tänkte jag, en gummistövel värd namnet. Så jag beställde ett par - och blev väldigt besviken. Det är samma skräp som tidigare, stöveln har visserligen en trägelänk men den är så tunn att den inte ens är styv, och dessutom alldeles för kort. På min ena stövel jag fick var den redan knäckt! Något jag aldrig ens hört talas om har hänt på den ursprungliga Sarek.

Gummit i stöveln är samma tjocka svampiga kvalitet som tidigare och som av erfarenhet spricker efter kort tid. Gummit i sulan ger ungefär samma intryck.

Lästen är smalare än den ursprungliga och också något mindre i storlek samt att den blivit högre så stöveln sitter sämre.

Sammantaget ger jag den bottenbetyg och det är absolut ingen stövel att använda för krävande fjällturer. Mina går i retur, så någon riktig utvärdering av hållbarheten kan jag inte göra, förutom då trägelänken, men det skulle förvåna mig mycket om den är bättre än hur den varit under senare år.

Pris: 718

Plus: Bra passform

Minus:Släpper mellan inner och yttersula

Kommentar: Köpte ett par Tretorn sarek millennium när dom kom ut på marknaden. Efter en vecka i fjällen hade den ena stöveln släppt mellen innerdel (ser ut som en gul bikaka)och yttresulan. Fick nya i affären, samma sak hände senare på hösten på älgjakten. Fick nya i affären nu hade även en kompis köpt lika dana till sig och sin son. Var i fjällen igen samma sak igen på både mina och hans, kompisen kunde inte använda sina sista dagen för att foten gled omkring i stöveln allt för mycket. Vi fick nya så fortsätter det, jag har förbrukat 4-par kompisen 2-par och hans son 2-par.
Den affären jag köpte stövlarna hos har slutat att ta in sarek millennium för att dom har haft så mycket problem men dom, jag bytte till den gamla typen av sarek men med ett vidare skaft (tror den heter sarek +). Dom håller än (2-månader gamla), där är sulan uppbygd på ett annat sätt.
Har försökt att få tag i Tretorn men dom har ej svarat på mina mail.
Så kolla detta på era millennium om ni kan få ner fingrarna mellan inner och yttersula.

Kommentar: Köpte mina Tretorn Sarek sommar 1990 och har sedan dess gjort mitt bästa för att slita ut dom. Dom är ett par riktiga trotjänare som klarar det mest med minimalt underhåll. Sklulle jag någon gång slita ut dom så kommer jag att omgående köpa ett nytt par!

Plus: Låg vikt och pris, hållbara, bra grepp

Minus:Inget

Kommentar: Tretorn Sarekstövel, har tidigare varit en alltför vristsmal modell för mina fötter.
Men den nya modellen passar mig perfekt.
Har ganska breda vristtjocka fötter i förhållande till dess längd. Den nya modellen får jag både av och på mig när de är våta. Sitter ändå perfekt för långa etapper.
Finns också i en +version som är extra fodrad, den har jag inte provat, något för tung och inget för sommaren.

Logga in