Fjällräven Akka Endurance E2

Fjällräven Akka Endurance E2

Akka Endurance E2
Med nya tältfamiljen Endurance har vi utgått från favoriten Akka och vidareutvecklat det med uppgraderade material, genomarbetade mått och nya lösningar. Resultatet är ett starkt och vindstabilt 2-personers tunneltält med extra stor absid, utformat för hög säkerhet på fjället under alla årstider. Tältduken är förstärkt nertill för extra slitstyrka där det behövs som mest. Absiden rymmer mycket packning och har ingångar från två sidor, praktiskt när vinden ligger på och om ni är flera som ska in och ut. Ytter- och innertältet reses samtidigt, och infästningarna mellan dem är X-formade för att fördela belastning över större yta. Tre färgkodade bågar och extra rymliga bågkanaler med plats för dubbla bågar vid expeditionstältning (kräver anpassade båghållare, ett tillbehör). Smidig justering i båghållare förenklar hantering och tio stormlinefästen ger stabilitet även i hård vind. Myggnät i alla öppningar och vindstrutar med mässingstråd i kortsidorna för god luftgenomströmning. Kraftiga dragkedjor med extra stora dragkläppar som kan hanteras även med handskar. Torklina invändigt och i absid, samt fack och fickor för småprylar. Dessutom finns fästen för en rad tillbehör, till exempel extra fickor, utrustningshylla, förstärkningsgolv och en tarp som skapar ett 3x3 meters uterum.
Antal personer: 2
Bredd: 145
Bågar: Alu. 7075-T9. 3 x 10.2mm
Dragkedja: YKK
Golv: 70D nylon PU (210T)
Höjd: 105
Innermått: 95/125/225 cm
Innertält: 30D Ripstop nylon water resistant
Innertält bredd: 125/105
Innertält höjd: 95
Innertält längd: 225
Konstruktion: Tunnel
Längd: 430
Myggnät: Polypropelene Mesh
Outer fabric: 30D Tripple R/S polyester both sides siliconized
Pinnar: Y-pegs
Pinnar total vikt: 337 g
Storlek i fodral: 25 x 44 cm
Stormlina: 2.0 mm Polyester
Total vikt: 3 700 g
Totalvikt Bågar: 700 g
Yttermått: 105/145/430 cm
Artikelnummer: 52033


Tillverkare: Fjällräven
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: sitthöjden lätt att slå upp

Minus:saknar snöklaffar/kjolar rödafästlinor blir snubbeltråd

Kommentar: Med ca 25nätter i årets nya tält Akka Endurance E2 i varienda väder och miljöer är det dags för en recension.

Akka E2 är ett tvåmanstält och storleken för 2 pers känns lagom, även under kallare tider med mycket utrustning.
Invändigt i "sovrummet" finns inget att klaga på, fyller funktionen fint och ventilationen har varit bra.
Fickorna på insidan är smidigt att ha.
Absiden är relativ stor och rymmer utan problem två stora ryggsäckar och har då plats över till att laga mat tex vid tråkigt väder (jag vet, kök i tält är inte att rekommendera men nöden har ingen lag!).
Det är full sitthöjd i hela tältet, vilket var anledningen att vi bytte ett lättare och lägre tält mot detta. Sitthöjden är värd varenda extra gram man får bära på.

Mycket lätt att slå upp, även på egen hand.
Material i botten och yttertält känns gediget och har överlevt en hel del stryk och steniga underlag. Inte en skråma än så länge.

Konstruktionsmässigt finns det väl bara en sak att klaga på, stormlinorna. Dels är de röda och den färgen har en fenomenal egenskap att "försvinna" vid skymning. Har snubblat över linorna många ggr, men man kanske lär sig. Sen är de kanske i kortaste laget, inte vid normalt väder men om det blåser ordentligt och man vill fästa i träd eller annat är de lite korta. Kan såklart fixas så det passar individuellt önskemål. Linorna är dock av reflexmaterial så de syns med pannlampan på!

Packpåsen gör sitt jobb men saknar ordentlig kompressionsmöjligheter.

Ett tält med full sitthöjd och stor absid, två ingångar samt myggnät på alla öppningar genererar en del vikt. 3,7kg är knappast lättviktsklass men vi vlade ändå att bära det på en 30mils vandring (i mer eller mindre konstant regnande). Måste säga att jag inte ångrade det alls. Sitthöjden och absiden förgyller livet när man är rejält trött eller vädret bråkar.

Blått tält ger ett mycket bra ljus inne i tältet och det syns. Om det sistnämnda är en fördel eller nackdel är individuellt.

Dubbla ingångar med myggnät är smidigt men kan skapa lite dragkjedskaos. Kan vara svårt att veta om man öppnar eller stänger dörren eller myggnätet. Men så bråttom kanske man inte ska ha...

All in all ett mycket kompetent tält som hållit oss torra i extremt mycket regn. Rekommenderas varmt!

Kundservice: ej haft kontakt med

Pris: 6500


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...