Klättermusen Mjölner 100



Stor ryggsäck för långa turer och/eller tunga bördor.


Tillverkare: Klättermusen
 
Betyg: 3.63.63.63.63.6
(betyg 3.6 baserat på 10 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: * Slitstarkt, vattentätt material i själva säcken. Ser i princip ut som nytt efter 10 års användning. * Lätt säck * Bekväm att bära tungt med, när den inte går sönder och med reservation för höftbältet * Hålbandssystemet för att fästa fickor och diverse utrustning utanpå säcken funkar alldeles utmärkt * Rullöppning till nedre del av/bottenavdelning på säcken funkar smidigt och lätt att stänga även med bulkig sovsäck

Minus:* Usel kvalitet på bärsystemet: justerrem för rygglängd som slackar efter och frekvent måste justeras, svaga fästpunkter som stabiliserar axelok längs med rygglängdsjusteringsremmar, ömtåliga plastspännen, pivotpunkt för höftbältet som nöttes sönder på ett fåtal vandringar. * Höftbältet har ganska små kontaktytor mot kroppen vilket innebär att all vikt belastar just de punkterna vilket kan vara en prövning beroende på dagsform och sinnelag. Går att vinkla om kuddarna över höftbenskammarna men de blir inte större för det. * Övre rullöppning till huvudfacket: Funkar bra beträffande väderskydd men jag saknar vanligt lock med stora fickor samt med en kompressionsrem under som håller fast regnkläder. Mjölners lockficka är trång och med öppning vinklad så att småsaker lätt trillar ut och kan tappas bort. * Avdelare mellan huvudfack och bottenfack har ett enkelt blixtlås som bara kan öppnas från ena hållet (från huvudfacket om jag minns rätt). Borde vara blixtlås med dubbla löpare med kläppar åt både botten- och huvudfack. På min nuvarande säck går det att öppna avdelarvägg lagom för att t.ex. långa tältstänger skall kunna centreras nära ryggen och sticka ned en bit i bottenfack. * Priset! Detta var en av de dyraste säckarna på marknaden 1997.

Kommentar: Jag köpte en tidig modell av Mjölner som hade fått toppbetyg i Utemagasinets test. Upplevde den till en början bekväm men bärsystemet visade sig ha flera svaga punkter som förstört vandringar och krävt flera reparationer. Mitt förtroende för Klättermusens kvalitet har fått sig en rejäl törn.

Liknande produkter: Berghaus Atlas

Kundservice: Första reparationerna var inom garantitid och åtgärdades utan kostnad för mig. När plastspännen för justering av rygglängd sprack några år senare hade Klättermusen fått tyska delägare som inte ville ta något ansvar för en "gammal" ryggsäck. Jag skulle få skicka in säcken till dem på egen bekostnad för att de skulle bedöma eventuella kvalitetsbrister trots att jag hade bifogat noggrann fotodokumentation i min reklamation.

Pris: 3800

Plus: Den följer med i alla rörelser

Minus:Den kostar...

Kommentar: Jag är helnöjd med min Mjölner. Lätt rygga jämfört med många andra. Enkel konstuktion med smarta lösningar. Som total nybörjare på att bära packning, och ganska otränad dessutom, gick jag en vecka i fjällen med kanske 14-15 kilo på ryggen i min Mjölner. Inte en enda gång hade jag nån känning i ryggen av att jag bar.

Många saker är bra;
+ Rullstängning är praktiskt och går fort att ta sig in och ut ur.
+ Man kan hänga på allt möjligt i hålbanden utanpå.
+ Man kan justera om bärsystemet när man går.
+ Ryggsäcken följer med i rörelserna, den är dynamisk.
+ Inte en massa krims-krams
+ Supersmart midjebälte! Me like.
+ Väger ganska lite

Jag är helnöjd.

Plus: Lätthanterlig, mycket bra bärsystem, skalad men flexibel utformning.

Minus:plastspännena, för guds skull PLASTSPÄNNENA!

Kommentar: Jag använder en Mjölner 80, och kan bekräfta att många av de klagomål som tagits upp i tidigare recensioner är åtgärdade.

- Öglorna som spänner ner rullöppningen är av en tjock plast som hänger kvar i kroken på säcken, även när man har släppt på remmen.

- Rygglängdsregleringen är inte fästad i någon mjukdel av säcken utan i "ramen". Alltså korvar sig inte säcken längre om den är ofylld.

- Jag har i vart fall inte märkt av att svankplattan av avbärarbältet viker sig in mot ryggen. Vet inte om det är individuellt eller något som Klättermusen har förbättrat.

Här följer mina kommentarer till olika delar och egenskaper hos säcken:

-Rullöppningen gör att en 80litare kan komprimeras till motsv. ca 40 L. Det går på under 2 sekunder att öppna säcken, eftersom man kan öppna rullen genom att dra isär remmarna. Eftersom rullstängningen innehåller så mycket färre delar än det traditionella topplocket, är det mer slitstarkt, lättare (både viktmässigt och med tanke på hantering) och billigare att producera.

En nackdel kan vara att toppfickan på Mjölner rullas in i stängningen vid maximal komprimering. Det kan vara skönt att montera en 7 eller 10L-ficka på ovansidan säcken, så att man har ett rejält fack som är lättåtkommligt när man har säcken stående på marken.

- Materialet: Väven är robust och slitstark. Vattentät med 10m vattenpelare (en femtedel vs. Gore-Tex) men läcker naturligtvis genom sömmarna om man inte använder separat regnskydd, alternativt Klättermusens invändiga tejpade säck. Den integreras med toppöppningen, men gör att man inte kan använda nedre ingången i säcken.

Väven är vit på insidan vilket är till stor hjälp för att hitta sakerna i säcken, framförallt i mörker. Nackdel kanske om man slänger ner smutsiga kängor.

Undersidan är i Kevlar, vilket behövs. Dock kan underdelen av avbärarbältet nötas om man inte passar den mot asfalten. Den delen sticker tyvärr ut en bit nedanför resten.

Axelremmarna är helt OK och har aldrig orsakat problem, MEN det känns som att skummgummit inuti är av en äldre typ. Det har en ganska dålig elasticitet jämfört med t.ex. Haglöfs, Arcteryx eller Lundhags.

- Bärsystemet: Det roterbara höftbältet är svårt att leva utan när man vant sig. Är vingligt i början, men det känns att man spar energi. Det går att låsa från rotation genom att spänna remmarna mellan höften och säcken om man mot all förmodan skulle ha något emot det.

Det som är speciellt med avbärarbältet, är att det avlastar mot framdelen höftbenet i stället för ett jämnt tryck över musklerna runt höften. Detta gör att ingen blodcitrkulation hämmas, och att man faktiskt slipper mycket trötthet i benen. Jag har jämfört med bl.a. Haglöfs Alaska som har fast, tjockt höftbälte, och märkt stor skillnad. Det känns mycket naturligt att gå med Mjölner. Dock måste man lägga lite energi på att ställa in de reglerbara höftkuddarna så att kanten kommer i linje med ens höftben.

I svanken har man en rejäl luftspalt, bred nog att stoppa in handen i, och för mig som lätt blir varm (läs svettig) är det mycket skönt att ha den goda ventilationen i ryggen. Många andra tillverkare tycks köra på principen att hela säcken skall ligg an mot ryggen för att ha en så stor avlastningsyta som möjligt, och sedan ha ventilerande och fukttransporterande vadderingsmaterial. Gissa vilket som ventilerar bäst, Mesh eller ren luft? Om du nu har stoppat in handen bakom svanken för att testa, så kommer du kunna känna en rem med spänne som sitter där. Den använder du för att reglera rygglängden, och det gör du lätt medan du går. Det måste ändå vara lättaste sättet att reglera en säck, på ryggen, under gång! Resultatet kan du känna direkt, och därför blir inställningen bättre. När du reglerar rygglängden hänger toppstramarnas infästning mot säcken med genom ett "block"-system. Praktiskt och enkelt.

Dessa egenskaper hos bärsystemet gör att Mjölner är väldigt flexibel i inställningarna, men det tar ett tag att få den perfekt. När den sittter bra kan mar bära mycket tunga laster med minsta möjliga ansträngning. Jag blir inte begränsad lika fort av att benen ömmar.


- Fästanordningar: Säcken är täckt av tre horisontella hålband av samma standard som Haglöfsmodellerna (efter Victor. ) Fickor och liknande fästs med plastpinnar som träs genom hålen. Dessa plastpinnar är dessvärre alldeles för stora jämfört med hålen!!! Jag fick ägna ung. 4 minuter för varje fäste innan jag lyckades montera på mina sidofickor första gången. Och då är det sex fästen per ficka!!! Det går relativt lätt att på egen hand avhjälpa genom att kapa tre mm av spetsen på spännena. Det var också den rekommendation jag fick av Klättermusen. Pinsamt att en såpass dyr säck kommer med sådana problem.

När man väl fixat pinnarna är det lätt att montera sidofickorna lite som man vill. En eller två som topplock, en på var sida, horisontellt, sätt ihop som 20-literssäck eller vad du själv kan hitta på. Isyxefästen och elastiska snoddar följer med och fästes på liknande sätt. Jag tycker om frihetsprincipen som följer med hålbanden. Med reservpinnar kan man själv sy ihop egna tillbehör och montera på Mjölner.


- Småsaker att förbättra:

. Avdelningsytan mellan övre och nedre facket inuti säcken stängs med en dragkedja. Denna dragkedja kommer man bara åt från ena sidan (jag tror underifrån) fast åtminstone jag använder den nästan lika ofta från bägge håll. Lätt åtgärdat med annorlunda löpare.

. Materialet i axelremmarna kan uppdateras till ett med bättre spänst i.

. Plastspännena kan ju levereras i rätt storlek så att konsumenten sliper sitta och fila själv (!!!)

. Flyttar man upp, eller reglerar höjden på avbärarbältet så slipper man att den slits mot marken när säcken står själv.

. För att klara av inställningarna vore det trevligt med en liten instruktion från produktutvecklaren (Peter?). Mycket har man fått testa sig fram till och många misstag hade undvikits om det hade följt med lite info. Någon har ju lagt ner väldigt mycket arbete på att komma på alla funktioner, och jag tycker det är synd att inte låta användaren få ta del av dessa tankar.

. Stora rullöppningen är så smidig när man slipper ta loss krokarna, och därför vill jag ha en liknande funktion där nere. Spännena måste man leta fram bakom sidofickorna (om man har placerat dem på sidorna) och sedan sikta in. En fast lösning, kanske med roterande plastdel, vore nice.

. Byt färg. Den svarta testsäcken är mycket snyggare än den grönaktiga. (Klättermusen har väl iofs lagt ner stora pengar på en behovsanalys som visar att folk vill ha den halvgröna färgen, men jag tycker personligen att svart passar bättre.)


Redan i våras var det tal om att KM skulle släppa en ny version av Mjölner, kanske en separat produkt med annorlunda lösning på vätskesystemet. Det har inte hänt ännu, men det skall bli intressant att se hur det blir när den väl kommer.

Plus: Vikten, funktionaliteten, företagskontakten

Minus:Priset

Kommentar: Satt och läste tidigare talares kritik mot mjölnern men kan säga att sen de skrevs måste ryggsäcken ha gjorts om drastiskt; säcken korvar sig inte om man drar ihop rygglängden, övre rullöppningen kan inte öppna sig (metallkrokarna är utbytta mot plastkrokar), ryggplattan sitter stenhårt och den är inte så svår att ställa in. Mina höftben må vara härdade efter ett tag med en Haglöfs Alaska som har hårt avbärarbälte. Säcken känns lika stabil som en ramsäck men ändå flexibel, som en svart utväxt på ryggen. Jag hade lite strul med den i början, ett plaststag for ut genom botten men det var inget problem, skickade ett mail och skickade ryggsäcken och inget strul vidare. Detta fel med plaststaget är nu åtgärdat på alla deras ryggsäckar. Den är en dröm att packa, inga fickor gör att man öser ner vad det än må vara, ett helt linbanekit som väger 40+ kg eller en veckas packning och har ändå plats för en stor hängmatta i den fastän jag har en 80l modell. Den känns rymligare än Alaskan som var på 90l. Priset må vara avskräckande men vi snackar ändå den översta prisklassen, Arc'teryx är den enda firma som gör en dyrare säck men frågan är om det finns en bättre. Sidofickor är inget man egentligen behöver men är ett stort plus att man kan köpa till. Köp en 80l säck av annat fabrikat och i regel kan du inte utöka volymen nämnvärt. Ett stort plus.

Hannes

Plus: Lätt, rullöppningar, kvalitét

Minus:Svår att använda i början samt priset

Kommentar: Bra kvalitét, mkt lätt , smarta funktioner och passar min rygg perfekt. Materialet är slitstarkt men lätt.
Två rullöppningar varav den nedre funkar bäst men toppöppningen får iallafall godkänt. Stabil rygga att bära tungt med. Massa tillbehör så du kan optimera
säcken för aktiviteten du ska utföra. Minus är att
man får dra åt toppstramarna ibland om säcken är
lite felinställd. Det är inte heller helt lätt att
ställa in den perfekt eftersom man behöver olika inställningar beroende på packvolym m.m. Rätt inställd och packad är den dock riktigt bra men det tar ett tag innan man lär sig. Säcken trycker HÅRT mot höftbenskammarna. Inte skönt i början men man vänjer sig.
Ska man gå långt uppskattar man att man inte får ont i musklerna istället. Kvaliteén på material och sömmnad är
riktigt bra. Säcken behöver kompletteras med bra packpåsar då det bara är 2 stora fack i den förutom ett blixtlåsförsett mindre förvarnigsfack på toppen. Har man inte packpåsar tenderar intehållet att bli en enda röra.
Sammanfattningsvis en riktigt bra säck om man behärskar att ställa in den rätt och att packa den.

Plus: Rullöppningarna, avbärarbältet, stabiliteten i ryggsäcken

Minus:Priset, bäroket med toppstramarna, bifogad instruktion

Kommentar: Jag har nu haft en Klätter musen Mjölner 100 under drygt ett halvår och haft den på några längre vandringar. Förut så hade jag en Bergans Alpinist och före det en Haglöfs Alaska. Jag måste säga att Klättermusen är en trevlig ryggsäck men med vissa brister.
I början var jag mycket skeptisk till rullöppningarna men efter ett tag så har jag blivit förundrad över hur enkelt och smidigt det är med rullöppningarna och inte en massa spännen, snölås etc som är i vägen när man rastar eller behöver ta på sig ett regnställ snabbt etc.
En annan smidig lösning är hålbanden med skräddarsydda fickor för Thermarest underlag etc som det bara är att haka på och sitter jättestabilt på väskan. Bärkomforten är suverän och väskan slänger aldrig utan sitter perfekt på ryggen. Avbärarbältet är toppen och det skaver aldrig, trots tung last i ryggsäcken.
Varför är jag dock inte helnöjd med ryggsäcken och ger den 5 i betyg?
Det är främst tre saker som irriterar mig och drar ned betyget. Det ena är priset, med fickor kostar ryggsäcken nästan 5000kr och då kan man förvänta sig nästan mirakel men det har jag inte riktigt upplevt, även om den är mycket skön att bära långt i. Det andra är bäroket och toppstramarna som jag inte kommer överens med riktigt trots flera försök att ställa in det optimalt. Instruktionen som medföljer är minst sagt knapphändig så det hjälper inte mycket. Möjligheten till att få bäroket / toppstramarna bra är att fråga en erfaren Mjölner användare. Det tycker inte jag ska behövas på en ryggsäck för nästan 5000kr. Det är mitt tredje minus, det hade varit trevligt med en utförlig instruktion för en sådan dyr produkt. Ryggsäcken verkar stryktålig men jag tror inte den är lika hållbar som t.ex. Berghaus Vulcan som är framtagen efter militära önskemål och krav.
Sammanfattningsvis är att ryggsäcken är vacker, stabil, praktisk med rullöppningarna samt avbärarbältet är helt suveränt. Bäroket med toppstramarna samt bristfällig instruktion tillsammans med det mycket höga priset drar dock ned betyget från ett riktigt toppenbetyg.

Plus: Skön, ledig att ha på sig

Minus:Krånglig att ställa in

Kommentar: Tänkte skriva ner lite av mina tankar kring min Mjölner 80 säck som förutom storleken är samma som Mjölner 100. Mitt första intryck när jag fick säcken var att den var otroligt lätt, säcken väger väldigt lite i sig själv. Efter att ha provpackat säcken så upplevdes den som väldigt liten för att vara 80 liter, något som visade sig vara fel efter att verkligen packat säcken nogrannt och utnyttjat utrymmet till max. Mjölner säckarna skiljer sig markant från de flesta andra säckar genom sina rullöppningar, en i locket och en längst ned som öpnnar sig likt en gigantisk mun i bottnen. Stänger dem gör man genom att rulla ihop dem. Topplocket använder sig av krokar istället för spännen när man stänger säcken. Har läst att en del inte gillar denna konstruktion men jag tycker att den är suverän, bara kroka av och rulla upp och man har tillgång till sakerna i säcken direkt. I "topplocket" hittar man även en smal ficka och den geometrikunnige kan själv lista ut hur mycket som får plats i denna när man rullar ihop locket... Nej, denna fyller ingen vidare funktion mer än att man kan stoppa ner småsaker som tågbiljetter, djungelolja och andra småsaker. När locket är hårt ihoprullat så är det väldigt svårt att dra upp dragkedjan till denna ficka, nästan omöjligt att köra in en hand och få tag på något. Den nedre öppningen gillar jag skarpt, här kan man lägga saker som man snabbt vill ha tillgång till såsom regnkläder, kök, kåsa. Enligt instruktionen till Mjölnern så ger man tipset att stoppa ner vattenokänsliga saker här och packa vattenkänsliga saker ovanför denna ficka som skiljs från resten av säcken med en tunn mellanbotten. Denna mellanbotten kan "tas bort" med en blixtlås. om man vill ha en "hel säck". Som nämnts tidigare så måste man dock packa denna undre del av säcken full för att avbärarsystemet skall fungera som avsett. Själv tyckte jag att en komprimerad sovsäck, kök och skalkläder passade alldeles utmärkt i denna nedre ficka och använde regnöverdrag om det regnade. Annars var tipset i instruktionen att packa allt ovanför mellanbotten i en vattentät innersäck som kunde köpas från Klättermusen...
Avbärarbältet är relativt smalt och bygger på principen att all last skall överföras till höftbenskammarna istället för att fördelas jämt över hela höften som många andra säckar och på så sätt bidra till ökat blodflöde. Ok, funkar det då? Ja, det fungerar åtminstone lika bra som på min gamla Bora 90 men fördelen med Mjölnern är att avbärarbältet endast är 1/3 så klumpigt. För att vara ett så pass litet avbärarbälte tycker jag att det klarar sin uppgift väldigt bra och jag har aldrig känt mig så smidig och ledig i en fullpackad säck som jag gör med Mjölnerns avbärarbälte. Detta kan även delvis bero på att säcken är "frisvängande", avbärarbältet sitter upphängd i endast en punkt vilket gör att det följer med höftens rörelser.

För att komma till inställningen av säcken så måste jag säga att inställningen av toppstramarna är i krångligaste laget med alla remmar kors och tvärs. Är inte dessa rätt inställda så är det bara good bye med toppstramarna och man får inte in säcken mot ryggen varpå den vinglar rejält. En bra illustration av inställningsförfarandet i den medföljande instruktionen skulle nog hjälpa. Väl rätt inställd så funkar det kanon.
Annars tycker jag det är en ren och snygg säck utan en ruskig massa remmar som på t ex Arcteryx säckarna. Är den värd sitt höga pris? Får väl se om några år!

Kommentar: Det är med Mjölner 100 som med andra ryggsäckar och friluftsprodukter: de är personliga saker, vars design och funktion fungerar olika beroende på användare. Kanske än mer så med ryggsaäckar - här visar det sig vad sakerna går för - jag tänker främst på bäregenskaper - från första stunden, och inte, som med en del andra saker först under mer extrema förhållanden.
Jag är själv mycket nöjd ägare till en Mjölner 100 (med det gamla bärsystemet) sedan två och ett halvt år tillbaka. För mig innebar just denna säck en revolutionerande erfarehet i förhållande till de säckar jag prövat tidigare. Särskilt gäller det systemet med omflyttningsbara kuddar på höftbältet. Dessutom passar det på alla ledder frihängande bältet perfekt för mitt sätt att bära (jag går oftast med händerna i fickorna och balanserar packningen med axel- och höftparti). Jag är ganske liten och smal och med Mjölner 100 fick jag möjlighet att bära bördor på en god bit över 25 kilo tämligen smärtfritt. En av orsakerna till detta är också att höftbältet med justering av kuddarna kan dras åt så pass hårt att jag, trots att jag är smal, kan få upp det högt på höfterna utan att det glider ner. Att bärsystemet skulle kapsejsa om säcken inte är fullastad har jag inte märkt, mest därför att den alltid är fullastad. För mindre bördor föredrar jag mindre säckar (Gungner).
Övriga detaljer på säcken är i det stora hela väl genomtänkta och av mycket god kvalité. Rullöppningarna är en lösning som - vilket redan sagts här - växer med tiden. Vid köpet var det den detalj jag var mest tveksam till. Numera är det någonting som jag uppskattar mycket.
Några små detaljer drar dock ned betyget en grad. T.ex. så har de plastlister som finns insydda i kanten på den nedre rullöppningen sylvassa kanter. Det tog ett tag innan jag förstog varför mina händer blev fulla med små men blödande skärsår. Plastlisterna kan dock rundas av med en fil eller tejpas med vanlig eltejp. En annan detalj som måste kritiseras är de redan nämnda metallkrokarna för den övre rullöppningen. De måste spännas hårt för att fungera och de hoppar lätt ur. Varför inte en lösning som den på Gungner, med plastspännen? (Där sitter å andra sidan spännena för högt, så att säcken inte kan komprimeras fullt ut.)
Sammanfattningen när det gäller Mjölner 100 är det bästa valet av ryggsäck - för vissa. I kvalité är den likvärdig med konkurrenterna i samma (den översta) prisklassen: Archteryx, Norröna osv. Därefter är valet i stora delar subjektivt, beroende av kroppskonstitution, bärstil och sätt att packa. En välkänd sanning som tål att upprepas i detta fall.

Plus: Bekvämt bärbälte. Lätt säck. Nedre rullöppningen suverän.

Minus:Bärokets infästning, skav på bärremmarna och krokstängning.

Kommentar: Säcken är testad på en fjällvandring i Jämtland som varade i 8 dagar. Vikt var ca 24 kilo.

Klättermusens ryggsäck Mjölner 100L får mig att associera till engelsk sportbil. Läcker design, bra prestanda i vissa situationer men väldigt opraktisk och ogenomtänkt i andra. Aldrig tidigare har jag på en och samma vandring så prisat och svurit över en och samma del av min vandrarutrustnng. Min upplevelse måste beskrivas som hat-kärlek, om man nu kan känna det inför en pryl.

Att bära:

Den nya säcken görs i en ny och lättare väv än den äldre modellen. Exakt vad den väger vet jag inte men den äldre versionen vägde 2650 gr. vilket är lätt för en ryggsäck i denna storleksklass. Den nya väven är tunnare och mer lätthanterlig samtidigt som den ger ett starkt och uthålligt intryck. Säcken är alltså lätt att bära.

Det nya höftbältet var det som fick mig att köpa säcken. Bältet ser ut som en fågel som breder ut vingarna. Fågelns stjärtfjädrar vilar mot bakre delen av bäckenpartiet och vingarna sluter om höftkammarna. Inga lösa kuddar eller andra påfund. Bältet avlastar runt hela höften och resultatet är ett bälte som inte ger några som helst märken på mina höfter med 24-25 kilo på ryggen. Inga muskler stasas heller. Däremot skrapar bärbältet mot bärremmarna när man går. Efter 8 dagars vandring har båda bärremmarna fått märken som snart kommer att övergå i fransning. Jag har avhjälpt detta genom att köpa bandslingor och lägga runt nedre delen av bärremmarna. Detta är dock en fråga om design - bärremmarna sitter helt enkelt för nära avbärarbältet. Inte bra.

Bärsystemet i övrigt är enkelt att ställa in och toppstramarna ger bra kontroll över balansen. Bäst balans tycker jag att man får om man packar det tyngsta mellan ryggplattan och höftbältet.

Ryggplattan ja, den sitter infäst i den mjuka delen av säcken vilket gör att bärsystemet kollapsar om man inte packar den nedre avdelningen i säcken. Denna infästning gör också att man ständigt måste ställa in rygglängden eftersom den konstant ändras då man går och packningens vikt trycker ihop säcken.

Valet av infästning är anmärkningsvärt. Att på så sätt omöjliggöra delad användning av säcken samtidigt som man försvårar en riktig rygginställning framstår som milt talat ogenomtänkt. Dessutom resulterar snedbelastningen av den nedre halvan (där remmen sitter) i att kolfiberplattan vrids snett och en tydlig buckla syns i den. När jag först provpackade säcken gjorde detta att jag var övertygad om att säcken var felsydd eftersom den var sned! Huruvida bucklan med tiden kan bli till ett veck som förstör platta överlämnar jag till den materialkunnige att svara på.

Som motåtgärd har jag följt Peter Asks råd (se inlägg i forum) och fäst ryggplattan med ett repsnöre mellan plattan och aluminiumramen. Genom denna Ad-hoc lösning får bäroket en stabil infästning som inte ändrar sig när man går. Detta borde naturligtvis vara fallet redan vid köp. Skärpning, Klättermusen!

Efter denna kritik vill jag ändå framhålla att bärningen är mycket bra med denna säck. Bärbältet är toppklass och bärremmarna fungerar bra. Enpunktsupphängningen underlättar verkligen, särskilt i svår terräng. Man kan verkligen bära bekvämt och lång med denna säck - om man är beredd att modifiera bärsystemet vill säga!

Att packa:

Den nedre rullöppningen är fenomenalt bra. Jag kunde utan problem lägga 7 dagars mat och kök samt extrakläder i detta fack. Rullen gör att man lätt kommer åt både mat och kök och extrakläder.

Den övre rullöppningen gör att man slipper ett lock vilket gör säcken lättare. Det är dock svårare att packa säcken riktigt full med rullöppnnig. Eftersom rullningen sker utåt så kommer överpackning att leda till att packningen viker sig utåt-bakåt och ger ryggsäcken en omvänd bananform. Mindre lyckat. De små hålbanden och smala remmarna högst upp på rullen räcker inte heller riktigt för att fästa ett tungt tält på utsidan. Med ett höjbart lock eller med kraftigare hålband/remmar skulle tältet kunna fästas stadigare.

Den ficka som sitter vid rullöppningen kan inte heller användas riktigt eftersom den stjäl utrymme från rullen. Fyller man denna ficka blir det ännu svårare att packa rullen nära ryggen.

Den övre rullöppningen stängs av någon anledning med krok. Vadan detta? Den lösning som fungerar utmärkt för den nedre rullöppningen skulle då plötsligt inte gå att använda till den övre? Med ett vanligt knäppspänne i plast kan man ju välja om man vill öppna spännet eller bara dra ut remmen men låta spännet sitta kvar i låst läge. Med krok har man inget val - i samma stund som man släpper ut remmen lite släpper kroken och man måste kroka och spänna istället för att bara spänna. Enklare? Knappast. Med hanskar på? Tja, hellre bara dra i en tamp än hålla på med den pyttelilla kroken.

Att sätta fast tältpinnar och andra mindre prylar på utsidan av säcken går utmärkt tack vare hålband.

Slutsats:

Denna säck är mycket bra att bära om man fäster bäroket ordentligt. Den tar utan vidare packning som ligger inom viktintervallet 20-25 kilo med bra resultat. Den har en tillalande enkelhet i designen och kan utrustas med estrafickor. Den nedre rullöppningen är mycket bra och avbärarbältet suveränt. Säcken är dessutom mycket lätt i förhållande till sin kapacitet.

Skavmärkena på bärremmarna och den fantastiska infästningen av bäroket inger dock betänklighet. Sådana tillkortakommanden skall designas bort innan en säck går i serieproduktion. Jag betalar inte 4000 kr. för att vara "betatestare" för att låna ett uttryck ifrån IT-världen. Även infästningen av den övre rullen bör ges en översyn - varför denna opraktiska krok när det finns bra plastspännen.

Eftersom detta är en serieproducerad säck anser jag att den måste bedömas ganska strängt. 2 blir betyget främst därför att användaren på egen hand måste förstärka och modifiera säcken för att dess potential ska kunna utnyttjas. Men väl där, är bärkomforten mycket bra.

/Johan

Plus: Rullöppningarna, många fästpunkter, hög kvalitet i material och sömnad

Minus:Bärsystemet är en katastrof

Kommentar: Jag har haft min Mjölner 100 i fyra år, och har hunnit bli ganska väl förtrogen med dess för- och nackdelar. Med reservation för eventuella förändringar som är gjorda sedan -97 har jag följande omdöme att leverera:

Det är bara att konstatera att Klättermusen verkligen gjort bort sig när det gäller bärsystemet på Mjölnersäckarna. Avbärarbältet är en konstruktion med tre kuddar, en på vardera höftkam, och en i korsryggen. Effekten av detta blir att man får en exterm punktbelastning på höftkammarna, vilket är synnerligen obekvämt i längden. Jag fick så ont efter en dag med detta bälte, att jag knappt kunde använda det dagen efter. Dessutom domnade området kring höftkammarna bort när man hade haft bältet åtdraget en stund, något som aldrig hänt mig med något annat bälte. En annan minst lika alvarlig miss är att bältets vinkel mot säcken inte är fast, och kommer därmed att bli helt felaktig vid belastning. Ett bälte bör ju följa kroppens form vid ryggslutet, vilket Mjölnerbältet definitivt inte gör. När man belastar bältet trycks ovankanten ut (bakåt) och nederkanten in (framåt). Följden av detta blir att den hårda nederkanten trycker mot "ändmusklerna", vilket är mycket obekvämt.

Axelremmarna är visserligen sköna, men infästningen av den kudde som de sitter på är verkligen ogenomtänkt. Kudden kan glida fritt uppåt och neråt längs en ryggskena, och det enda som håller fast kudden är en rem som går snett ner på ena sidan. Remmen fäster inte i närheten av ramen utan i säckens mjuka del, vilket får till konsekvens att man måste packa säcken hårt för att inte den sidan av säcken skall knycklas ihop när man belastar axelremmarna (d v s bär säcken). Har man packat säcken löst dras ena sidan av säcken ihop, och axelremmarna hamnar för högt upp. Försöker man bära säcken utan att ha någon packning i den nedre delen havererar bärsystemet fullständigt.

Själva säcken tycker jag dock är mycket bra. Kvaliteten i material och sömnad är hög, och de många hålbanden gör att det finns gott om fästpunkter för utrustning. Rullöppningarna känns konstiga i början, men vinner i längden. Jag trivs utmärkt med dem, speciellt den nedre. Det är otroligt lätt att komma in i den nedre delen av säcken, och om man står ut med att säcken ser lite gravid ut kan utnyttja "bälgeffekten" och proppa in lite extra kläder där. Jag har också köpt till två stora (10 l) blixtlåsförsedda ytterfack som är helt ok. Enda anmärkningen där är att det är svårt att stänga blixtlåset riktigt ända upp, vilket får till följd att det yr in snö på vintern.

Jag har flera kompisar som har eller har haft Mjölner, och ingen av dem är nöjd med bärsystemet. Efter några längre turer stod det klart för mig att jag inte kunde jag använda säcken med originalbältet. Jag klagade hos Klättermusen, och fick köpa material till ett eget bälte till rabatterat pris. Jag har numera ett hemmasytt bälte som jag tycker är vida överlägset originalbältet. Jag har också ändrat ryggkuddens fästen så att den sitter fast intill ramen. Med dessa förändringar blev Mjölner 100 en utmärkt säck, både att bära och att packa.

Att man skall behöva göra om hela bärsystemet för att säcken skall bli bekväm att bära tycker jag är skandal. Trots säckens förtjänster kan det inte bli annat än underkänt för Klättermusen. En 2:a!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.