Klättermusen BifrostBifrost är en kort jacka för högintensiva aktiviteter som isklättring, skidåkning, alpin klättring, mountainbike och annat som kräver en extremt hög säkerhetsnivå. (Info från www.klattermusen.se)


Tillverkare: Klättermusen
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Huvan, fickor, design, förrutom e-vent membranet är jackan mycket rejäl och välsydd.

Minus:E-vent, laminering, tejpning av sömmar. Borde gå över till Gore-Tex istället.

Kommentar: Har alltid gillat klättermusens design och detaljer, men nu när min dyra bifrost (Ca 5800:-) börjar falla sönder då lamineringen lossnat i hela jackan och de flesta tejpade sömmar lossnat ställer jag mig mycket tveksam till deras e-vent- och dess kvalite. Vilket jag nu också fått bekräftat från en butiksinnehavare till en friluftsbutik, då de inte längre vill sälja dessa plagg pga. ett större antal reklamationer och problem. Vid denna typ av generalfel på en produkt, kan jag tyvärr inte göra annat än att avråda andra från Klättermusens plagg med e-vent membran.

Plus: Välgjord, bra passform, suverän huva, skön att röra sig i tills man blir varm.

Minus:Dåligt membran. För tjockt tyg. Tung. Noppar sig gärna. Dålig hållbarhet. Dyr.

Kommentar: Suverän rörlighhet. Fickorna är nästan lika bra som Arcteryx Alpha SV. Huvan är i en klass för sig. Passformen är ganska vid så att man kan få in rejält med kläder under. Tyvärr ligger jag mellan två storlekar.

På den negativa sidan:
Cutanmembranet upplever jag som för tätt. Jag blir hur svettig som helst, trots bra ventilation i ärmhålen och midre bra i ärmarna.
Tyget är onödigt tjockt. Det leder till att jackan är blytung, inget man gärna har i väskan och det är där jag brukar ha jackor för det mesta när jag rör på mig (föredrar vindtät jacka om vädret tillåter. Dessutom blir tyget stelt, vilket troligen är orsaken till att jackan håller dåligt, sömmar släpper och tyget delaminerar.
Slitstyrkan: Jackan är säker väldigt rivstark, men slitstyrkan är sådär, det blir gärna noppor.

Jag har sålt min jacka nu

Liknande produkter: Arcteryx Alpha SV, Berghaus Trango.

Plus: Huvan är grym. Bra snölås på ärmarna. Perfekt längd. Fickorna är stora och ovanför selen. Är lite varmare än vanliga skaljackor.

Minus:Dåliga andningsegenskaper på cutan membranet, blir blött invändigt när man svettas. För tajta ärm avslut. Limningen av sömmarna är små dålig har fått limma om mina.

Kommentar: Har lite olika jackor beroende på vad jag ska göra, klättrar is med min Bifrost vilket är perfekt då jag tycker vanliga skaljackor är lite för klena för att göra det med, Bifrosten går det inte så lätt hål på osv.

Plus: Luvan! Passformen.

Minus:Cutan i stället för Goretex

Kommentar: Jag skaffade min Bifrost år 2000 och jag blev omedelbart kär i min nya jacka. Måtten, passformen och den underbara luvan är helt suveräna. Luvan kan man lovorda med en helt egen bok men kort och gott så kan man säga att den skyddar ansiktet utmärk i de extremaste väder, både med eller utan hjälm under.

Dock borde klättermusen förse denna underbara jacka med ett membran som funkar, typ goretex. Inte nog med att Cutan inte andas för fem öre, efter ett tags användande så läcker den även som ett soll. Där av betyget 2. En icke andande och läckande jacka är värdelös på fjället.

Kommentar: Jackan är helt suverän och nedanstående synpunkter under "minus" är bara petitesser och kan ses som förslag till Klättermusen för att den ska bli perfekt:

Plus:
1. Huvan är otroligt följsam i sidled och skyddar väl mot vind och regn. Däremot är den inte så bra när man ska titta uppåt hela tiden.
2. Fickorna är många och stora, syns knappt men rymmer ändå varsin 1,5-litersflaska, optimala helt enkelt.
3. Numera snygg, stort framsteg Klättermusen!
4. Förslutningen vid ärmarna är mkt praktisk när man vant sig. Dock är de så tighta att handskar och vantar alltid måste dras över på utsidan av jackan, halvbra.

Minus:
1. Dragkedjan fram förväxlas konstant med tåtarna som man drar åt huvan med (med tjocka handskar eller vantar på). Dragkedjans förare måste förlängas med något bättre, t ex lite repsnöre med en fet knut på. Gäller även fickorna.
2. Kompassen på ärmen är genial, om än nördig, men funkar rätt dåligt. Kanske kunde den göras något större och integreras med visselpipan som finns insydd i ena fickan?
3. Fleecetyget som skyddar hakan från dragkedjeföraren sitter inte helt centrerat. Helt oviktig detalj egentligen, men man får felaktigt för sig att huvan sitter snett hela tiden.
4. Som regnjacka på sommarfjället får den dock sämre betyg då dess tyg absorberar ganska mycket väta. Betyget 5 gäller alltså vinterbruk.

Slutligen, toppbetyg med minus i kanten för småmissarna.

Plus: Skärningen, fickorna, diffusionsegeskaperna, slitstyrkan och huvan

Minus:Högt pris, men man får ju egentligen valuta för pengarna.

Kommentar: Det känns nästan fånigt att instämma men ibland måste man. Efter att ha avverkat ett antal andra skalplagg så känns det som att komma hem när man drar på sig sin Bifrost i pissväder på fjället. Skärningen, diffusionsegenskaperna, fickorna och huvan slår allt annat jag har provat. Huvan är helt otroligt bra. Inte nog med att den är kanon när man fäller upp den utan när man fäller ner den så märker man inte ens att den finns där - en synnerligen lyckad konstruktion!
Enda nackdelen jag hittat med jackan är nog priset men är man ute i risigt väder tillräckligt mycket så tjänar man in det flera gånger om i allmänt välbefinnande.

Plus: Huva, huva, fickor, passform, åtstramning av ärmar & kvalité.

Minus:Möjligen att den framkallar ett beroende av att bara ha det bästa:-)

Kommentar: En helt otrolig jacka. Stämmer in mycket i föregående recensent. Det bästa med jackan är den helt perfekta, underbara, mångsidiga & funktionella huva. den följer med perfekt än åt vilket håll du tittar. Du får plats med en stor hjälm än om det kan kännas som att jackan lyfts. Struten är helt underbar skön i lite hårdare väder på kalfjället. Antagligen den bästa huvan som finns att få på världsmarknaden.
Jag har även jackan i det nya materialet event/cutan2 och än så länge har det räckt till med "andningen" även vid hård gång uppför. Öppna upp under ärmarna och i halsen så slipper du kondens på insidan.
Enda nackdelen jag kan komma på är att det är så perfekt passform att det är lite trång i jackan när jag försöker använda den med min winstopper fleece tröja vilket gjorde att jag var "tvungen" att köpa en ny fin tunn fleece tröja utan windstopper. Tillsammans med den har jag använt jackan i -20 stilla stående utan att frysa (fast det kanske är en recension om min sköna fleece tröja:-)). En annan underbar sak är de underbart stora trevliga fickorna. Om man vill kan man få ner en 1,5l pet flaska i både höger och vänster napoleon ficka. Detat uppsakatats mer och mer. Problemet är väl att jag stoppar ner för mycket skräp i fickorna och måste därmed rensa i mellan åt.

Plus: Kvalite, genomtänkt

Minus:Kanske priset :-)

Kommentar: Klättermusens Bifrost är absolut den bästa friluftsjacka som jag haft. Det känns som om det mesta är genomtänkt och testat in i minsta detalj. Ett par av som saker som är bra är:
* Huvan, som sitter som gjuten på huvudet när det blåser.
* Den lilla "haken" som man kan fästa ihop jackan med i bröst-halshöjd så att den inte går upp när man inte knäpper ihop den helt med dragkedjan.
* Remmarna vid händerna. Man reglerar inte handledsvidden med kardborre som på de flesta andra jackor utan med Klättermusens egen "mekanism" som känns riktigt bra även med tjocka handskar.
* Styvt tyg/material som ger jackan styrsel (svårt att förklara men är uppenbart om man provar den)
* Allmän passform
* Kvaliten!

Det finns dock ett par saker som är mindre bra; det finns t.ex. inte någon knapp längst ner vid dragkedjans början (Finns på Klättermusen Grim har jag för mig). Det gör att det är lite svårt att få kardborren att sitta korrekt hela vägen upp utan att korva sig på mitten.

Spännsnöret för huvan går rakt upp i nacken/bakhuvudet vilket gör att den slår lite när man inte har hjälm eller rygga på sig (och drar åt den rejält). Jag måste däremot erkänna att den är överlägsen när man har ryggsäck eftersom man kommer åt den på ett föredömligt sätt.

Midjeresåren är enligt samma mekanism som handledsregleringen och går väldigt ofta upp vilket för mig som vill ha en "tajtare" jacka medför en del merarbete.

Trots en del gnäll på slutet så är det en suverän jacka som jag definitivt rekomenderar :-)

Logga in

Tips!