Haglöfs Genius 34

» Ladda upp produktbild

Tält: 3-4 pers, 4 Season


Tillverkare: Haglöfs
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: färgkodade fästen, golv, fritt yttertält, inget läkage, ventilationen

Minus:dörrarnas överlappning, ingen skilnad mellan dragkedjor, ventilationen

Kommentar: Otur med vädret gav istället en fin möjlighet att se vad Genius 34 gick för. Till att börja med kändes tältet lätt att resa och möjligheten att resa yttertältet först borgar för ett helt tort innertält även om det regnar medan du reser det. Inner och yttertält fästs i ett golv med färgkodade fästen, gult för inner och rött för ytter, samma färgkodning följer för tältpinnarna. Tältet har två utgångar och två absidytor. En sida rymde lätt den gympabag, 40 liters säck och packpåse jag hade med mig. Skorna har en egen yta just innanför yttertältet där golvet är utskuret - detta gör att du kan låta blöta skor rinna av utan att störa din torra packning inne i absiden. Nu var vi två i tältet och märkte att tre gott och väl ryms. Ett antagande är dock att 3-4 markerar komfort respektive "extrem" rymlighet. 4 pers hade känts trångt. Däremot öppnar det friliggande golvet för att helt slippa innertältet under de där riktigt varma sommardagarna. Med bara yttertältet uppe ryms säkerligen 4 med god komfort och utan packning är det bara att "packa in sillarna".
Ideligen plus altså. Som bör gälla tält med den här kvaliten (och priset) är minus inte lika enkla att finna men ska jag invända mot ngt skulle det vara att man kunnat vidare utnyttja färgkodningen. 4e gången man drar i en av de två tåtarna till dragkedjorna (som för övrigt är självlysande) och upptäcker att det var fel tåt undrar man varför man inte gjort en röd och en gul, alternativt en annan färg. Lätt att råda bot på med lite eltejp dock. Skurningen på dörrarna till yttertälten kunde kanske kunna förbättras. Skärningen gör att öppningen gör in över innerdörren och under regn gör det att du får regn direkt in i innertältet och om tältet är vått rinner det gärna in när du ska ut ur tältet och öppnar dörren. Detta skulle kunna lösas genom att bara ha packning i en absid och stänga innertältets dörr innan man öppnar yttertältets. Hur haglöfs skulle kunna lösa det på framtida modeller vet jag dock inte riktigt.
Temperaturen i tältet går att reglera genom två fönster i yttertältet samt alt myggnätsdörrar i innertältet. För mig innabar skiftandet från regn till sol att jag ofta somnade svalare i lätt duggregn eller spöregn, medan jag vaknade i en bastu pga gassande sol på morgonen. Ett lyxproblem kanske, som snabbt åtgjärdas genom att man öppnar upp lite och somnar om.
Efter en vecka i tältet i såväl sol som regn och rusk måste jag säga att jag är mycket nöjd. Detta tält öppnar dock för mer än sommarens användning och jag kan inte svara för hur det beter sig under höst, vinter och vår - betyget kan därför inte heller bli fullt men näst intill, ett riktigt bra tält.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.