Haglöfs Rugged Mountain Pant

Haglöfs Rugged Mountain Pant

Fullutrustad, stretchig byxa för tuffa fjällturer. Praktiska fickor såsom bälgfickor på benen och invändig säkerhetsficka. Knän, bakoch vristernas insidor är förstärkta. Ventilationsblixtlås på baksidan av låren. Byxkrokar på bensluten att fästa i skosnörena för att stänga ute smuts. Förböjda knän. Elastisk midja med knappstängning.


Tillverkare: Haglöfs
 
Betyg: 3.573.573.573.573.57
(betyg 3.57 baserat på 7 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 4 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Tål allt, snygg, bekväm, bra fickor och bra ventilation, vattenresistent över knä/rumpa

Minus:För tung för att användas ute i fält mer än till dagsturer, kall över knä/rumpa

Kommentar: Köpte byxan för att vandra i fjällen, till detta är den inget vidare med sina +800 gram. Som friluftsbyxa är den dock utmärkt: tålig som en snickarbyxa, bekväm med smidiga fickor och bra vädringsöppningar. Den svarta ser dessutom helt ok ut för att vara en friliftsbyxa, dvs bra passform och enfärgad utan en massa avvikande knälappar och annat.

Pris: 1500

Plus: Tål allt, snygg, bekväm, bra fickor och bra ventilation, vattenresistent över knä/rumpa

Minus:För tung för att användas ute i fält mer än till dagsturer, kall över knä/rumpa

Kommentar: Köpte byxan för att vandra i fjällen, till detta är den inget vidare med sina +800 gram. Som friluftsbyxa är den dock utmärkt: tålig som en snickarbyxa, bekväm med smidiga fickor och bra vädringsöppningar. Den svarta ser dessutom helt ok ut för att vara en friliftsbyxa, dvs bra passform och enfärgad utan en massa avvikande knälappar och annat.

Pris: 1500

Plus: Slittåliga, följsamma, förhållandevis snygga och prydliga, skön midja pga resåren.

Minus:Rem vid benslut, svalare än väntat, vikten.

Kommentar: På rekommendation av min bror köpte den uppdaterade byxan 'Rugged II Mountain' inför fjällvandring. Gylfsömmen (som mest är dekoration) gav med sig efter 10 dagar och byxan reklamerades. Detta ser jag dock som otur i produktionen, byxan känns mycket gedigen och slittålig, en billigare variant av Klättermusen Gere. I och med att byxan är enfärgad och saknar knälappar så man kan nästan undgå att få "friluftsmupp-stämpeln" även om man går med dom på stan.
Att fickorna öppnas bakåt är inget som jag har stört mig på, trotts buskage och snår så har mina fickor hållt sig stängda.
Dragskon i benslutet är dock ingen höjdare, svår att reglera och går lätt upp om man går i snår o.dyl. Jag har även upplevt att jag får lite skav av byxorna om jag går med mycket saker i fickorna, tror det beror stretchen i byxorna och det skedde när byxorna var helt nya och ännu inte inslitna.

*Edit*
Jag har dock kommit till insikt med att jag föredrar tunnare byxor framför slitvargar. Tunnare byxor är skönare och torkar mycket* fortare. De väger även mindre så man faktiskt "har råd" att lägga ner dom i ryggsäcken vid behov. Eftersom jag är en inbiten houdinibärare har jag fasat ut ett par gamla Thrill Twill till friluftsliv och jag är mycket nöjd med detta.

Liknande produkter: Klättermusen Gere

Kundservice: Addnature är topp på kundservice.

Pris: 1100

Plus: Plus: Bra fickor och material. Bra med hakar att fästa i skosnörena. Utmärkt skärning ger god rörelsefrihet över rumpa och knän. Ovärderligt med ventilationsöppningar på benen ..men

Minus:Ventilationsöppningarna saknar nät vilket innebär att grenar, barr och löv hamnar inne i byxan för att inte tala om en envis geting. På vintern kommer det lätt in snö. Hakarna för att sätta i skosnörena borde vara enklare att hantera, jmf Försvarets dito. Åtdragningen av remmarna vid bensluten är en sorglig historia. En justering där man syr fast remmen så att den fixeras gör underverk. Ett riktigt spänne med fjäderbelastning av clipsen vore det rätta och då med en viss elasticitet på remmen. Benfickorna är bra men varför öppnas fickornas blixtlås bakåt? Går man i s.k.”blåris” så har fickornas blixtlås ett tu tre öppnats då dragskon fastnat i en gren. På t.ex. byxor för militärt/yrkes bruk öppnas blixtlåsen tvärtom med innebörd att risken för oavsiktlig öppning minimeras och därmed risken för att tappa saker vid t.ex tältresning när man går ned på knä.

Kommentar: Byxan har använts under ett år och fått ”marschera” ca 100 mil sommar och vinter.
Utmärkt byxa som skulle vara näst intill oslagbar i sin genre om de småsaker som irriterar stort rättas till, vilket borde vara enkelt
Den är slitstark och trivsam men något kall i partierna med stretch, (kondens) i rumpan och på knäna. Känslig för kontakt med kardborrband (luddar). Känns trång i grenen och midjan (lågt liv) men rymlig i övrigt. (Är själv normallång och slank) Kan möjligen vara en eftergift till moderiktighet.

Liknande produkter: Lundhags och Fjällrävens motsv.

Pris: 1054

Plus: De står emot väta mycket bra när man går i blött gräs och sly. Vädringen i knävecken är ovärderligt. Sköna. Torkar skapligt fort. Står emot lättare regn.

Minus:Fickan på låret har en trång öppning.

Kommentar: Jag har bara använt dem i en höst, för jakt och lättare vandring, och har än så länge nästan bara bra saker att säga om dem. Jag har använt dem från +20 till -10 (det senare med underställ) och vid +20 vill man inte anstränga sig så mycket i solen. Dessa har blivit de självklara valet för rörlig jakt.

Pris: 1300

Plus: Slitstarka, förhållandevis smidiga. Helt vattentäta där det behövs. Många fina små finesser.

Minus:Släpper in kyla där de är vattentäta, dvs rumpa och knän.

Kommentar: Riktigt trevliga byxor! Passformen är extremt bra. Trots det slitstarka materialet så är dom mycket smidiga. Har inte gett dom några rejäla prövningar än dock.

Köpplats: Utebutiken i Umeå AB

Pris: 1400

Plus: Ventilfickorna i knävceken. Mobilfickan.

Minus:Inga hängslefästen.

Kommentar: Har använt byxan i skogsvandringar och jakt. Slitstarka och bekväma. Mobilfickan uppskattar jag mycket. Anledningen till att jag köpte dessa byxor var egentligen pga av att de var de enda byxorna på naturkompaniet som hade ventilfickor vid knävecken vilket jag uppskattar mycket. En avsaknad från förlängd midjebak och knappar där fram för hängslen drar ner betyget lite. Det brukar ju saknas på "vildmarksbyxor", vilket egentligen är katastrof t.om arbetskläder är bättre på det. Däremot så betyder inte det att byxorna är sämre än andra Haglöfs och liknande byxor, utan jag ger betyg efter min bedömning. Att det skall vara så svårt att hitta svala byxor med hängslenfästen.

Kundservice: Dyrt, vildmarksbutiker brukar vara orimligt dyra och det är är inget undantag. Mer prisvärda alternativ hittar man ofta i rena jaktbutiker. Halva priset för samma kvalité.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 1500