Fjällräven Vidda G-1000Vidda, en byxa av G-1000 matrial.
Förstärkningar på knän och på baken, elastisk knäppning vid bensluten.
Har 8 fickor , inkl en säckerhetesficka


Tillverkare: Fjällräven
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Många fickor, snygga.

Minus:Slitstyrkan i tyget är fullkomligen kass, oanvändbara i skog och mark.

Kommentar: Jag kan inte ge den här byxan annat betyg än mycket dålig. Efter att ha kollat runt efter byxor som borde passa mina behov (låglandsterräng, bitvis snårigt) fastnade jag slutligen för denna. Bra omdömen från flera håll och en byxa som verkade genuint slittålig borde genom många års framtida service väga upp den saftiga prislappen på 1300:- tänkte jag.

Men icke.

Det första paret fick jag byta efter någon dags användning då den nitade knappen började släppa.
Helt inne på att jag måste ha råkat ut för ett måndagsex känner jag mig nöjd med att byta in den trasiga byxan mot ett nytt par.
Ytterligare ett par dagar senare har knappen börjat släppa även på detta nya par. Sedan tar det någon dags användning till innan jag får en reva uppdragen på smalbenet efter en kortare promenad över en mosse. I slutet av sommaren (byxorna köptes i maj) ser jag att jag även fått en reva i yttertyget i förstärkningen över baken.

Trots ringa användning är dessa byxor idag så slitna som de enligt min uppfattning borde vara efter 5 år av aktivt bruk.
Hade prislappen motsvarat kvalitén (typ 400:- eller vad nu ett par byxor på H&M kostar?) så hade betyget stigit till "dålig" men för 1300:- kan inte dessa byxor få annat än lägsta möjliga betyg.

Kundservice: OK från Fjällräven även om deras respons bestod i att skicka ut tyglappar i G-1000 att laga med snarare än att ersätta byxan.
Naturkompaniet bytte första paret men ville inte byta det andra.

Plus: Slitvarg, skön mot benen, kraftig

Minus:Storlek 50 för korta, storlek 52 för stora i midjan på en 77 kg och 185 cm lång person.

Kommentar: Storleken är svår att bedömma. I vanliga fall har jag 52 men Fjällrävens 52:or är alldeles för stora i midjan. Köpte 50 som satt mycket bättre, tyvärr så har dom dragit ihop sig på längden och går upp över kängskaftet när man gör stora höga kliv. Testade deras nya variant Vidda Pro som verkar längre i benen än vanliga Vidda.
Annars otroligt skön byxa att vandra i. Tål det mesta. Lätt att röra sig i med den generösa passformen. Tycker dock att det finns en och annan ficka för mycket. Hur ofta vandrar man med en yxa i byxan?

Pris: 1000

Plus: Sköna, funktionella, prisvärda

Minus:Fickorna på framsidan av byxan.

Kommentar: Riktigt skön vandringsbyxa som man kan välja hur vin/vattentålig kontra andningsförmåga man vill ha med vaxet. Tack vara det elastiska byxslutet så kan man dra upp byxan till knäväcket och på så sätt använda dom som shorts om det blir varmt under vandringen. Fattar dock inte varför man inte bara väljer att sätta två vanliga sidofickor på byxan. Att ha fickor på framsida lår när man vandrar är typ ganska kass enligt min mening.

En söm har gått upp i byxslutet men fixade jag ihop själv med lätthet. Den svarta färgen bleknar aningen när man tvättar dom. Annars tycker jag kvaliten är riktigt bra med tanke på priset, då som det ser ut nu så kommer den att hålla i många år till.

Kundservice: Mycket bra kundservice!

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 900

Plus: Slitstarka, bekväma

Minus:För korta, storlekar till långa och smala finns inte.

Kommentar: Har haft ett par vidda sen flera år tillbaka. Slitstarka byxor som tål det mesta. Passformen är kanske god för de som faller inom "normen". För mig som är 193 cm och smal så blir dom dock för korta. När jag provade dom i affären var dom bra, efter ett par tvättar har dom dragit ihop sig och går inte längre att få ner över kängskaftet utan att dom glider upp när man är ute och går. Finns inte heller någon storlek som är längre. Inga mer fjällvandringar med dom, men på kanotturer när man lojjar runt lite i sandaler duger dom utmärkt.
Möjligheten att vaxa dom är bra, men man ska se upp så man inte vaxar för mycket. Lite på knäna och rumpan möjligtvis. La på ett par lager en gång vilket gjorde att dom blev svettiga som ett par galonbyxor.

Plus: Mångsidiga, bekväma, bra balans mellan vindtäthet, vattenavstötning och andning.

Minus:Konstiga fickor. Priset!!!

Kommentar: Köpte mina Vidda för nästan 10 år sedan då jag nyss flyttat till Svalbard.
Butiken i Lompencentret reade ut sina Vidda och det såg ut som hela Longyearbyen varit där och ekiperat sig, why not tänkte jag =)

Vidda visade sig vara en perfekt kombination mellan vildmark och mysiga vardagsbyxor! Tillräckligt vindtäta och vattenavstötande för att klara av de överraskningar arktisk kan bjuda på i form av tillfälliga snöstormar och hårda vindar och samtidigt så lediga och lätta att du tycker om att bära dem på jobbet, i skolan eller hemma i tv-soffan. Något jag var långtifrån ensam om att tycka, faktum är att jag aldrig sett så mycket Fjällräven eller Vidda som på Svalbard.

Alltså som vardags- och lätta vildmarksbyxor är Vidda och andra G-1000 byxor väldigt svårslagna men det är inga plagg jag har på mig under expeditioner eller toppturer vintertid. Var sak har sin plats.

En mycket bra detalj med G-1000 är att det är så enkelt att impregnera, med Fjällrävens Grönlands vax eller liknande produkter. Du kan lägga på så många lager vax du behagar och på så sätt få den balans mellan vattenavstötning och andning du själv vill ha.
Själv brukar jag lägga två lager över hela byxan och ytterligare 3-4 lager vid benslut, knän och rumpa. Det gör att jag kan sitta eller stå på knä på fuktigt underlag utan att bli tokblöt, samtidigt som resten av byxan står emot lite stänk men samtidigt andas väl.

Den enda jag är lite missnöjd med i designen är antalet och storleken på benfickorna, personligen skulle jag hellre ha två stora med en liten inre ficka i stället för tre halvstora och en konstig yxficka.

Nu till den stora nackdelen: Priset!
Jag kommer inte köpa fler Fjällräven byxor i framtiden utan istället leta efter bra modeller hos tillverkare som ITAB med liknande design till acceptabla priser.

Köpplats: Lompencentret Longyearbyen

Kommentar: Håller med om Viddas förträfflighet. Jag har ett par som jag köpte inför min friluftsutbildning 2004. Dessa byxor stretade på under 200 tältnätter det året.. efter utbildningen har det blivit massvis med skidturer, skridskoturer, toppturer, paddelresor, svampplockning m.m. idag är det den skönaste byxa jag äger...

Love it!

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 999

Plus: Passform. Slitstarka. Fickorna

Kommentar: Köpte mina för ett halvår sedan. Mycket nöjd. Dessa kommer jag att favorisera länge ;)

Mycket byxa för pengarna.

Liknande produkter: Fjällräven Island

Plus: Fickorna och g-1000.

Minus:inga klara minus enligt mig

Kommentar: Köpte mitt andra par vidda för en månad sen. Hel nöjd med bykorna och kommer nog att fortsätta att köpa vidda

Kundservice: Mycket nöjd. Ba service och kunnig personal.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 999