Vivian och Artisan Millennium

Så här i vintertid sitter man mycket och drömmer om nya kajaker och nu utrustning. Är det någon som har någon erfarenhet av Kajaksports Vivian eller Artisan Millennium. Jag har sedan tidigare en kajak men vill köpa mig en ytterliggare, helst en milslukare med goda möjligheter till långturer. Min nuvarande Kajak är en Lettman 525 som jag är mycket nöjd med. Ger en Vivian någon merkänsla? Hur är den att paddla och styra den är väl en skeddakajak?

Hälsningar
Björn
 
Viviane kan vara vad du söker.

Hej Björn. Jag har en Viviane sedan ett år och är väldigt nöjd. Du skriver att du vill ha en milslukare som klarar långturer. Detta är precis vad Viviane är. Den är väldigt lättdriven vilket också förhöjer känslan. Jag har i och för sig roder på min men det funkar helt ok att svänga även utan, om man kantar. Tror att den rymmer cirka 420 liter vilket räcker lång väg för det mesta.

Lycka till
Jesper
 
Vivian

Hej Jag har en Vivian sedan några år tillbaka. Det är en stor båt med massor av stuvutrymme, i bland lite för stort eftersom det inbjuder att ta med en del extra bra att ha. I slappt tempo spelar denna extra vikt inte så stor roll, men vill du komma fortare fram är all vikt med tillhörande större våt yta = vattenmotstånd av ondo. Du får helt enkelt slita hund! Med endast skedda är det mycket svårt att hålla rak kurs i surf vilket blir än värre med tung last. Med min styrka återstår bara att bromsa för att hålla kursen vilket strider mot mitt sätt att tänka. Med roder däremot (har konstruerat och tillverkat ett eget som doppar djupt ner) är detta problem ur världen. Då är tom surf ett nöje. Gummiluckorna för packhålen är inte 100% täta vilket i och för sig bra kommer fram vid Eskimå-sväng. Med hjälp av en gummicoda är detta dock lätt åtgärdat. Appropå Eskímåsväng, det går utmärkt att genomföra detta eftersom sittbrunnen tillåter mycket böj bakåt.
Sammanfattning: en lastdryg, snabb -om du har maskineriet, svårsurfad utan roder, vacker och trevlig kajak.
Lycka till med den nya båten!
 
Hej Björn S.!

Jag har också en Eski 525 och jag tycker att den är en bra allroundkajak (bra på det mesta utan att vara bäst på något). Eskin är på intet sätt långsam i gruppen havskajaker men då många i min klubb bygger träkajaken Nomad http://www.thomassondesign.com/doc/nomad.php så skulle jag vilja ha en snabbare kajak som fortfarande är lastdryg och någorlunda stabil.

Lägg dock märke till att kajaker som kan drivas upp i högre hastigheter vid lägre hastigheter inte är mer lättdrivna än andra kajaker .

Se nedanstående länk:
http://www.unold.dk/paddling/articles/kayakvelocity.html

Eftersom jag inte vill bygga träkajak så tittar jag på vilka havskajaker på marknaden som jag skulle orka driva i 5-6 knop en längre tid.

Vivianne har jag bara liten personlig erfarenhet av. Många säger dock att den är svårmanövrerad och rankare än vad fartegenskaperna motiverar.

Den kajak jag är mest nyfiken på är Seda Glider http://www.sedakayak.com/sea_kayaks/glider/glider.html Tyvärr säljs den bara i Norge, så om någon i södra Sverige har en Glider, så får ni gärna höra av er. Jag skulle gärna provpaddla en Glider.

Andra kajaker jag är nyfiken på är:

Epic Endurance http://www.kajak.dk/Havkajak/Endurance18.htm

Nelo Navigator
http://www.min-sajt.com/erik_gustafsson/SPORTKANOT/LANGFARD/K1langfard.htm

Point XP
http://www.point65.se/default.asp?lang=1&nav=2&kayak=K1XP

De två sistnämnda kostar lite mindre, men är de så mycket snabbare än min Eski att det är värt ett byte? Om någon har erfanheter av nämnda kajaker får ni gärna skriva om detta!
 
Hej på er
Jag äger en Vivianne Expedition sedan ett par år och är väldigt nöjd. Som sagt tidigare är det en lastdryg kajak med hastighetsförmåga strax under de absolut snabbaste. (tex Nelo 2000, Sibir, )
Har själv provat de flesta kajaker på den svenska marknaden (och några till) men har fastnad för Vivianne. Den är inte rank, vilket påstods tidigare, utan väldigt stabil. Speiciell lastad.

Dock håller jag med om tidigare inlägg att den är något svårstyrd vid kraftig surf i medsjö. Om man vill köra mycket sådant bör man ha roder, annars funkar skedda ypperligt. Vivianne är kursstabil.

Som sagt. Kör på Vivianne, och då helst Expedition med stor sittbrunn (med den nya sitsen).
Nackdelar enligt mig är: Något tunt känsligt skrov, Behov av roder vid surf.
Fördel: Lastvillig, stabil, snabb, skön kontakt med kajak, torr paddling, Väldigt sjövärdig vid grov sjö och stora överfarter..

mvh
anders
 
Det finns en annan finsk firma, Avalon Kayaks, som bygger Viviane. Den främre luckan är nedsänkt i däcket, vilket är vanligt på de nordamerikanska havskanoterna.

http://www.avalonkayaks.com/

För övrigt verkar modellen vara identisk med Kajaksports. I jämförelse med min gamla Icefloe ter sig Viviane mer som en långtradare. Lastutrymmet är enormt.
Värt att tänka på är att kanoter med så pass stor volym får ett stort vindfång olastade.
Fartresurserna lär du inte kunna utnyttja med kanoten lastad. De flesta turpaddlare snittar med en lastad kanot max 8 km/h under några få timmar och i det fartregistret är nästan alla turkanoter lika tröga.

Det känns säkert bra att sitta i en likadan kanot som Petri Sutinen använde när Svenska HBB rekordet sattes.

/Erik
 
Viviane kontra Avalon

Avalon säljs av konstruktören till ur Vivianen och
om jag inte har helt fel så tillverkas den i
Estland nu för tiden.
Den moderna Vivianen med ordentliga luckor,ny sitts,
fikaskott(exp mod) och så småning om med nya rodret. saluförs av Kajaksport Finland.
Tillverkningen ligger i Finland.
Det nya rodret går att beses i verkliga livet på
Kajaksports ny skapelse Marlin. Den finns på
Stockholms båtmässa i Älvsjö till och med den 7/3.
 
Artisan då?

jag har läst dessa inlägg och det handlar bara om Viviane. Skulle varit intressant att få ett uttalande om Artisan om det är någon som har erfarenhet av det märket.

Eftersom en paddlare med sådan erfarenhet som Jim Danielsson, tre års effektiv tid i kajaken, gått över till den från Icefloe så bör den ha vissa positiva egenskaper?
 
Lorre2; sa:
Men vänta nu, satte han inte rekordet i en Måsen Elit?

JL
Artikeln i länken nedan publicerades i Karin Ms nyhetsbrev "Kontaktnät för kajakfärdspaddlare" nr 12 jan -00

http://www.utsidan.se/ddb/reportage/alla/vattensporter/kajak/svenskakusten.htm

Johan, du kanske inte paddlade under den tiden, men Petris rekordfart var det mest omtalade ämnet i kanotsverige -99. De som paddlade då vet vad han paddlade.

Den Artisan som Jim paddlade med -99 var längre än den Artisan millenium som finns idag. I princip var det Artisankanoten som fick svenska havspaddlare att inse att det fanns andra kanottillverkare än Valley och P&H.
Artisan fick rykte om sig att vara snabb och hålla bra kvalitet. Jims Icefloe tror jag var ganska tung (nedplastad) och hårt sliten. Detta tror jag var huvudorsaken till bytet.

Den nya HBB sajten verkar vara hackad av I. Ankervik.

/Erik
 
Vivianne Exp

Hej Jesper - o Kenneth m.fl

Trevligt att läsa era synpunkter på Vivianne.
Eftersom jag också hamnat inför ett kajakbyte letar man runt efter en ersättare. Hade en Svalbard, som i volym tycks motsvara Vivianne Exp. Possitivt att Ni inte upplever den rank, vilket jag hört om den tidigare.
Självklart blir den stadigare med last. Det är ju en långfärdskajak.

Detta med otäta gummiluckor verkar vara ett bekymmer. Inte bara för Vivianne. Finns det någon som ändrat till hårda luckor? Hur blir gummiluckorna med tilltagande ålder?

Borde inte alla vi paddlare vända oss mot dessa otäta dasslock? Tvinga tillverkarna till riktig lösning.

Det var visst en tillverkare som gjort något åt den främre. Varför inte också den aktre.

Ha de.

Lennart

seayak.net
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.