Vatten i kängorna

Hej

Inför sommarens vandring har jag köpt ett par Lundhags Scout. De är sköna och ger bra stöd, jag vill inte byta tillbaka till stövlar efter att ha känt skillnaden i stabilitet. Nu till mitt problem. Jag provade kängorna i en hink och det dröjde ca en minut innan vatten började sippra in i sömmen på samma ställe på båda fötterna. Jag har fettat in dem ordentligt och provat igen efter det men med samma resultat. Visst borde de hålla vätan ute mer än en minut!! Jag pratade med Lundhags och de sa "läder är aldrig helt vattentätt" och att jag skulle smörja in dem mer. Lite fukt kan jag acceptera men inte efter så kort tid! Ett vad kan ju ta lång tid och det finns ju mossar och annan blöt mark i fjällen!!

Hur gör jag, vad har ni för erfarenhet av detta?

//Jenny
 
Vattentäta skodon

Lundhags har helt rätt i att läder inte är vattentätt. Det kan vara mer eller mindre vattenavvisande, samt det kan ta kortare eller lángre tid fór vattnet att gâ igenom, men genom kommer det förr eller senare.

Vill man ha 100% vattentäta skodon finns bara tvâ alternativ: gummi eller plast. Dà dessa dock inte andas blir ju fötterna likaledes blöta pga fotsvetten inte kommer ut. Blöta fötter ár ju inget vidare trevligt, dà de dels mjukar upp fötterna vilket leder till skavsâr, blàsor osv., samt dels förstärker temperatur-upplevelsen.

Det vanligaste alternativet är därför läderkängor med Gore-Tex (eller nàt annat membran): när vattnet trängt igenom lädret sâ sitter Gore-Tex fodret med sitt membran där och hâller tätt. Samma foder absorberar fotsvetten frân foten och släpper ut den som ânga, genom Gore-Tex membranet och lädret (dvs om detta ej är alltför infettat och oljat).

Nu kommer sákert anti Gore-Tex lobbyn att komma med nâgot mothugg, men detta var min enkla mening i frâgan.

MVH /Mats
 
Sömmar..

Mina Lundhags Alaska läcker också i sömmarna, eller mera exakt genom ett par av hålen som sömmarna går genom. De flesta hålen är tydligen täta. Det syns tydligt vilka hål som läcker om man fyller kängan med vatten; då ser man precis var det läcker ut.

Jag har inte gjort något åt detta. Det har egentligen bara betydelse vid långa vad och sådana gör man inte så värst många. Går man över ett starrkärr kan det ta någon timme eller två förstås men då är det ju å andra sidan inget tryck på vattnet utanför skon, så då läcker det mindre.

Det borde gå att täta skon med Seamseal eller liknande. Har du tillgång till en injektionsspruta kan det vara ide att spruta in tätning eller fett mellan lädret och gummiskon, om det nu är där det läcker på dina kängor.

Naturligtvis ska man fetta in kängorna ordentligt ändå, men det är inte genom lädret det läcker utan genom hålen.
 
Cellgummi

Det lilla vatten som ev läcker in genom ett par väl vaxade (jag föredrar vax som skydd, fett kan vara bra för lädret men då mera sällan) cellgummikängor är BETYDLIGT mycket mindre än den volym vatten då får i kängorna från fötterna om kängorna inte andas tillräckligt bra. Jag har aldrig haft problem med vad eller våtmarker med cellgummikängor. Om det läcker in så mycket vatten att du blir våt om fötterna så tycker jag att det låter som om det är något FEL.
 
Läckande kängor.....

Om du går in kängorna med fuktmetoden. Fyll dem med vattern gå runt kvarteret eller ett par kvarter. Fettar in o torkar så brukar de flesta sömhålen tätas till genom att lädret sväller av fettet. Skulle trots allt inte hålen ha självtätats så täta de läckande hålen med neutralt skovax, smält på spisen, pensla på och när det stelnat torka av överflödet.
G-tex sockar är utmärkta om det är vådligt vått. En nomal fjällvecka brukar inte jag behöva dem. Som lägersockar utanpå strumporna är de sköna! Väger dessutom betydligt mindre än sandalerna.
Se till att ha funktionstrumpor innerst, ylle/syntet i ett eller två lager utanpå, så kommer du att klara fötterna fint.
Fila huden ofta och håll naglarna tvära och korta.

Go tur

Johan K
 
Lundhags

Hej Jenny!
Köpte nyligen ett par Sk. Hiking, (har varit väldigt kritisk till ett par Lundhagare) som jag har fyllt med vatten och gått omkring med i ca två veckor. Jag är positivt överraskad av att de står emot vatten så bra. Står och flugfiskar med vatten till knäna (över skaftet) utan problem. Och då använder jag enbart Lundhagssmorning och ett par Ullfrotté 600 g!!!
 
hårtork

Använder själv bara lundhags lädersmorning till mina jakt jubileum. Tycker inte om nikwax pga. att det luktar så skumt samt att det är så smetigt.

Jag tycker du skall prova att lägga på ett rejält lager fett på och runt alla genomgående sömmar, och sedan värma lite med en hårtork så att fettet verkligen flyter in överallt.

Gjorde så första gången jag fettade in dem å jag har aldrig haft några problem med så snabba läckage. Efter nån timme eller så i hällregn å träskvandring brukar jag kunna ana viss fuktinträngning, men den går knappt att skilja från den fukt foten själv producerar och det är som sagt var helt natruligt för läder.
Generellt sett brukar jag lägga på ett ganska tjockt lager med fett.

Mvh
Mattias, överfettare? =)
 
reklamerade!

Hej

Tack för alla svar! Jag har gjort allt som ni sagt och lite till men det läckte fortfarande genom sömmarna på samma ställen. Det blev till och med blött när jag gick genom blött halvhögt gräs. Igår pratade jag med Lundhags igen och de sa att jag skulle skicka in dem och det gjorde jag! Fortsättning följer...

Jenny
 
ingen lyckad lagning!

Hej

Jag utlovade fortsättning och här kommer den. Jag fick tillbaka kängorna, fettade och vaxade dem. Dagen efter gick jag ut i regnväder och blött gräs. Det tog ca fem minuter, sedan var det blött inne i kängan, både på sidorna och under fötterna. GRRR. Jag pratade med Lundhags igen och var lite "sur" den här gången. De lovade att de skulle laga ordentligt eller skicka ett par nya!!

Fortsättning följer!

Jenny
 
Vatten i mängder

Hej Jenny

Jag har precis samma erfarenhet. Jag har ett par Lundhags Professional High och de tar in vatten blott 10 sekunder efter nedsänkningen trots att jag fettat in dessa NITISKT flera gånger med Lundhags eget skofett (den med tjära i). Jag sätter på mig kängorna med dubbla sockor, snör åt ordentligt, fyller upp badkaret med iskallt vatten så att vattenytan når 2 cm under skaftet. Det blir bubblor, kallt och vått på samma gång. Väldigt svalkande i sommarvärmen. Säljarna/användarna av Lundhagskängor ser ut som stora frågetecken när jag påstår att de läcker som ett såll trots grundlig infettning. Några informerar även om att de stått i vatten i timmar utan att bli blöta med kängorna. (vattenytan förmodas ha varit såpass högt att läderdelen av kängan varit under vatten). Hur gör dem? Vad är hemligheten?
 
Re: Vatten i mängder

Mutex; sa:
Hej Jenny

Jag har precis samma erfarenhet. Jag har ett par Lundhags Professional High och de tar in vatten blott 10 sekunder efter nedsänkningen trots att jag fettat in dessa NITISKT flera gånger med Lundhags eget skofett (den med tjära i). Jag sätter på mig kängorna med dubbla sockor, snör åt ordentligt, fyller upp badkaret med iskallt vatten så att vattenytan når 2 cm under skaftet. Det blir bubblor, kallt och vått på samma gång. Väldigt svalkande i sommarvärmen. Säljarna/användarna av Lundhagskängor ser ut som stora frågetecken när jag påstår att de läcker som ett såll trots grundlig infettning. Några informerar även om att de stått i vatten i timmar utan att bli blöta med kängorna. (vattenytan förmodas ha varit såpass högt att läderdelen av kängan varit under vatten). Hur gör dem? Vad är hemligheten?

Gör som ovanstående, kontakta Lundhags (eller enklare be att få ett par nya i affären). Det är ju uppenbarligen fel på dem om de läcker så mycket. Det skall inte vara något problem att vandra i vatten. Jag tror inte på att "laga" dem, det måste vara fel på någon söm.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
coraxos T-röd plus vatten, proportioner? Fjällvandring 9
Sverigesnationalparker.nu Vatten och snöläge i Sarek aug 2021 Fjällvandring 2
tholedo Sarek Juli 2020 - Vatten & Snö problem? Fjällvandring 3
Stormyglarn Koka Vatten/laga mat utan gasol/spritkök Fjällvandring 14
tommystrom Vatten i Rondane Fjällvandring 3
fem Snö/vatten läge Tjäktja vs Stuor Reaiddavaggi Fjällvandring 1
Karolina P Städjan & Nipfjället - vatten och tältplats? Fjällvandring 20
stelar Premiärtur i Sarek undrar om vatten/snöläge Fjällvandring 3
coolmarcus Vattentransport vid vandring? Utan vatten i flera dagar. Fjällvandring 22
fridaeus Vatten och snö Abisko Nikkaluokta Fjällvandring 14
Larsss Vatten i jokkarna och myggläget - i Sarek Fjällvandring 7
emailkia Hur mycket vatten för en vandringsdag? Fjällvandring 5
xtrem Drickbart vatten? Fjällvandring 3
jiana Vatten i norra Sarek Fjällvandring 1
Ch16 Vatten/näring tillgång? Fjällvandring 0
nonsense En skofråga...behöver man vada över vatten mellan... Fjällvandring 16
claesf Abisko - Mårma - Unna Räita -Tarfala: snö och vatten Fjällvandring 3
avslut1008 Lite vatten! Fjällvandring 0
Strykarräven Vatten i Abiskofjällen i år? Fjällvandring 9
claesf Snö, vatten och broar i Sarek? Fjällvandring 17
Sanna81 vatten och mat ammarnäs-hemavan Fjällvandring 7
alven Vatten mängd kring Sylarna Fjällvandring 4
Charlotte_LL Rapport snö och vatten Sarek Fjällvandring 5
0101 Drickbart vatten i Scottland ? Fjällvandring 4
Gunnel78 Vatten och mygg i Jämtlandstriangeln? Fjällvandring 1
majjen Vatten på topptur? Fjällvandring 10
Jonas.O Drickbart vatten Jotunheimen? Fjällvandring 3
Nettan A Vatten/snö i Saltoluokta? Fjällvandring 0
mdlist Läget (vatten, mygg) i östra Sarek/Stora Sjöfallet? Fjällvandring 0
migael Vägen till Nikkaluokta stängd pga högt vatten! Fjällvandring 0
gunnar.ohman Sarek, aktuellt vatten- och myggläge? Fjällvandring 6
avslut1008 Vatten och broar Fjällvandring 2
Jonas_K4_9596 Fråga t."Sarek-Proffs" vid mycket vatten i Rapadalen? Fjällvandring 5
Mats-vbg Vatten Fjällvandring 4
Napoleon Hur gör ni med vatten under fjällvandringen? Fjällvandring 19
camillabacher Vatten i Kaffedalen / Kebnekaise Fjällvandring 8
andrevs Newbeefråga: Vatten längs kungsleden. Fjällvandring 5
Reloaded Vatten filter? Fjällvandring 5
il C snö och vatten Fjällvandring 7
Mike C Vatten i fjällen? Fjällvandring 15
kicko drickbart vatten? Fjällvandring 13
pjurka Rena vatten? Fjällvandring 14
dat94mka Väder och vatten kebne Fjällvandring 3
Vatten & snöläge i Sarek? Fjällvandring 3
Väder, vatten, mygg Vakkotavare- Keb? Fjällvandring 3
vatten mängd Fjällvandring 1
Snö och vatten i Sarek i juli?? Fjällvandring 1
Keb och norrut, snö(- och vatten)läget i början av juli? Fjällvandring 0
persson2345 Skall jag kasserna kängorna? Fjällvandring 1
nicko_ Hur ofta vaxar ni kängorna ute på tur? Fjällvandring 8

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.