Vandringsskor med mjuk sula

Jag saknar ett par vandringsskor och har börjat titta på lite olika skor bla Lundhags men de har vibramsula som är i det närmaste stenhård. jag trivs bäst med mjuka sulor som kan böja sej något vid tålederna och har de senaste åren i princip bara gått i löparskor och le chemaue stövlar. Några tips på bra vandringsskor med lite mjukare sula mottages tacksamt.
 
Solomon gtx olika modeller är för mjuka för mig dvs du känner av vassa stenar men blir resultastet av dina val
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Dom här har jag när det är ganska torrt och inte för djupa vattenpölar.
Annars har jag Meindelkängor som också är ganska mjuka i sulan.


Dom har goretex och riktigt bra grepp mot alla underlag med den lagom mjuka sulan men viktigast av allt så är dom extremt stabila, ingen risk alls för stukade fötter även på riktigt uselt underlag med stenar och lera.

Skruvsnörningen är helt överlägsen och funkar superbra - även på vintern när hela skon är isbelagd. Jag behöver ingen svindyr specialsula längre, för orginalinnersulan är riktigt bra.

Foten ventileras bra så den luktar inte gorgonzola efter flera timmars vandring.

Skon är så bra så att jag även använder såna på jobbet och här hemma när bygger och fixar med huset.
Bästa skon jag haft och den här modellen har jag haft i 6-8år och sliter ut ca 3 par/år pga att dom används hårt, mycket och brutalt.

Min frus såna skor har hållt i 2år nu pga att hon är inte lika brutal med skor som jag är.
 
Senast ändrad:
Det är ju många som går i trail- eller approachskor och trivs med det, så jag antar att något ändå får dig att vilja ha annat. Om du skriver lite mer varför du vill byta, så får du nog mer användbara svar.
Är det kylan, vätan, terrängen, skydd/stöd för vristerna?
Var och när på året tänkte du vandra? Tält eller stugor (= omöjligt resp görligt att torka ev. nerblötta fodrade skor över natten)?
Jag använder inte samma skor i fjällen som i torrare men mer alpina berg.

Men om jag nu för en stund antar att du med hänsyn tagen till alt ovan (samt efter att du provat IRL att de passar just dina fötter!) kommit fram att det just är Lundhagskängor du verkligen vill ha, så går själva sulproblemet att lösa.

Jag vill själv helst gå i så "barfota" skor som möjligt, men väljer ändå Lundhagskängor till fjällturer med tält, för jag klarar inte kylan i blöta fötter. Så när jag skickar mina antika Jämtkängor till omsulning, är det med specialönskemål om en tunnare och mjukare sula än deras standard, och det går hur fint som helst, utan extrakostnad men ibland med lite tidsmässig framförhållning. Senast fick jag vänta ett par månader för att de tilltänkta sulorna skulle anlända till Järpen från Portugal; det blev Vibram Montagna, som monterades utan någon mellansula eller förstyvningar. De är mjuka, men har det klassiska beprövade mönstret (som jag tycker behövs i tuffare/brantare terräng) och en "greppigare" gummiblandning än Lundhags nya standard Wayfinder (som inte kändes särskilt bra alls).

I mitt fall handlar det om omsulning(ar), men jag kan inte tänka mig annat än att du även kan beställa nya kängor direkt från Järpen, då med en personligt anpassad sullösning. Hör av dig till Mats Lundhag direkt och beskriv dina önskemål, så får du veta om det är görligt, och såklart vad det kostar extra i tid och pengar.
 
Om det inte är just Lundhags du absolut vill ha, så tror jag att du ska söka på "barfotakängor" som också har vattentäta mid-modeller - typ Vivobarefoot, Topo, m fl.
Jag har dock inte testat dem IRL är lite tveksam till den långsiktiga hållbarheten i ruffare terräng, men andra kanske vet mer?
 
Jag nyttjar Altra Lone Peak och trivs utmarkt i dem. Latta och luftiga. Aven om jag inte har speciellt breda fotter sa ar det skont med tar som har gott om plats.

Precis som Joanna namner sa ar de inte de mest slitstarka skorna. Detta galler bade sulan och ovandelen. Dessa ar allt annat an vattentata och skall inte liknas vid barfotaskor. Det finns med membran. Tror de heter "All-WHTR" da.

Topo Athletic som Joanna lankar till har samma upbyggnad men oftast med vibram-sula. Ar intresserad, men har ej provat i terrangen.
 
Testade anaconda 4x4 men valet föll på ett par anaconda light boa istället. Har inte hunnit gå några långturer men har en positiv upplevelse med dom än så länge.
 
Testade anaconda 4x4 men valet föll på ett par anaconda light boa istället. Har inte hunnit gå några långturer men har en positiv upplevelse med dom än så länge.

Ja dom är riktigt bra. Du är kanske inte så brutal mot skor som jag är, så dom håller kanske bättre för dej.

Mina brukar gå sönder på insidan av hälkappan - fodret nöts sönder fullständigt.
Sömmarna vid tåvecket ger upp och hela ovandelen där spricker sönder.

Går man mycket på stenigt och hårt underlag så nöts den mjuka sulan upp ovanligt snabbt men under tiden har man ett enormt bra grepp.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips