Vandra med barn - Hjälp med allt :D

Vi funderade på att fjällvandra med barnen (och hunden). De är i år 10, 5 och 4 år gamla. Är de för små för att hänga med öht? Jag har velat vandra i bra många år men nu börjar de ju bli lite större och kan gå för egen maskin, så jag skulle gärna vilja dra iväg nu.

Har kollat på lite utrustning och denna varierar ju ganska duktigt i pris. Eftersom jag inte vet om vi kommer att göra om detta igen/tillräckligt ofta är jag tveksam till att köpa vråldyra grejor. Klarar man sig på det man kan hitta på typ Biltema eller är det bortkastat? Tänkte väl mer att om man får smak på detta kan man ju byta upp sig kvalitetsmässigt allt eftersom?

Hur mycket klarar man av att bära? De två minsta barnen kommer nog inte kunna bära någon packning. På tal om packningen så verkar det ju vara en sjukt massa saker man behöver ha med.

Vi bor i Dalarna och har ju bra med natur runt omkring oss. Någon bra led att tipsa om? Det hade ju vart guld värt om det fanns någon led med någon form av butik samt "samlingsplats/checkpoint" där man kan tälta för natten.

Och detta med skor, är det SÅ viktigt med ordentliga kängor? Eller funkar det med bättre gympadojor om man är ute i 3-4 dagar? Vi är ju ute i skogen ganska mycket endå, men har aldrig upplevt detta som ett problem att gå i sådana skor.
 
Barn klarar mer än man tror. Stressa inte upp er, allt ordnar sig.

Kör stövlar, byt sockar oftare så det inte blir så fuktigt i dem.

Största utmaningen tycker jag är att de inte säger till när de fryser eller blir blöta, vilket gör att man måste toppkontrollera allt hela tiden. Erfarenheter med 3-5åringar.

Många korta stopp. Typ 30-60s:) Små mål hela tiden. 'Ex den där stenen'.

Billig utr funkar. Byt upp er efterhand.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Men vad kan vara bäst av stövlar och skor? Jag personligen gillar inte gummistövlar, men det är ju trevligt med torra fötter ;)

Hur mycket ombyte kan vara lämpligt? För en första vandringstur kanske 3 nätter max är lagom? Vi kommer ju troligen att röra oss ganska långsamt.

Vad har ni haft för mat med er? Våra barn är sjukt kräsna och bekväma av sig, de skulle mycket väl kunna förvänta sig att få en taco-buffe ;D , vilket också är en anledning till att vi vill bege oss ut i skogen för att få lite perspektiv till den annars väldigt bekväma vardagen.
 
Har kollat på lite utrustning och denna varierar ju ganska duktigt i pris. Eftersom jag inte vet om vi kommer att göra om detta igen/tillräckligt ofta är jag tveksam till att köpa vråldyra grejor. Klarar man sig på det man kan hitta på typ Biltema eller är det bortkastat? Tänkte väl mer att om man får smak på detta kan man ju byta upp sig kvalitetsmässigt allt eftersom?

Hej. Jag har vandrat en del tillsammans med barn, mina syskon i början och nu på senare tid med mina egna barn. Har en grabb på 5,5 och en tjej på 2,5. Grabben har varit med i fjällen sedan han var året, med tjejen har det mest blivit låglandsutflykter. Finns några vandringsbilder på min sida om du vill kolla... http://www.utsidan.se/albums/admin/edit.htm?ID=1752 Har haft turen att ha en hel del grejer (typ tält och så) innan barnen kom, en del har jag kompletterat med. Har du inte tält så rekommenderar jag att du provar att hyra. Vissa STF-stationer hyr ut, borde finnas andra med. Då kan du prova vad som passar innan du köper. För det är ju hyfsat irriterande att köpa saker som bara ligger... Ryggsäckar mm kan man ibland hitta på loppis eller blocket. Något som jag inte kompromissat med är sovsäckar eftersom jag själv är lite frusen och rör mig en hel del. Men vissa barn är ju varma oavsett vad de sover i. Lilltjejen sov en natt i overall när hon var kring året, det funkade bäst eftersom hon bara blev irriterad i sovsäcken.

Hur mycket klarar man av att bära? De två minsta barnen kommer nog inte kunna bära någon packning.
Har för mig någonstans att det nämns 1,2 x barnets ålder. Hur man räknat fram det vet jag inte, alla barn är så olika. När grabben var 2,5 packade han sin egen ryggsäck med tre småbilar, en keps och en 1kg flaska med ketchup att ha till termoskorvarna. Underskatta inte barnens vilja att bära! Lilltjejen är stolt över sin ryggsäck med ett par fingervantar, en napp och en vikkåsa. Grabbens ryggsäck i sommar kommer att rymma sovsäck (1kg), pyjamas, tandborste och tandkräm, mössa, fingervantar, fleecetröja, vattenflaska (0,33), chokladkaka, ficklampa och kniv. Mer får nog inte plats. Ta turer i närområdet och testa. Och som redan skrivits, raster ofta, lagom tempo och ett mål att nå. Vandringslekar (typ 20 frågor, A till Ö osv) är toppen, lika så att sjunga. Mutor behövs då och då...

Vi bor i Dalarna och har ju bra med natur runt omkring oss. Någon bra led att tipsa om? Det hade ju vart guld värt om det fanns någon led med någon form av butik samt "samlingsplats/checkpoint" där man kan tälta för natten.
Kanske Sälenfjällen? Här finns ledtips: www.visf.com Inga jättetoppar men en hel del utmanande ändå. Och nära civilisation om det skulle behövas...

Och detta med skor, är det SÅ viktigt med ordentliga kängor? Eller funkar det med bättre gympadojor om man är ute i 3-4 dagar? Vi är ju ute i skogen ganska mycket endå, men har aldrig upplevt detta som ett problem att gå i sådana skor.
Grabben har gått i stabila skor, typ vår-/höstskor, och så har vi burit med oss stövlar till honom. Har funkat utmärkt. Inga stukningar eller så. Han har inte heller slagit i fotknölarna. Mest vätan som är besväret.

Prova utrustningen med en tältnatt på tomten. Grannarna tittar men man får reda på mycket... Gör sen en övernattning på bilavstånd, blir mer på riktigt då. Ta bilen ut, gå någon km och sov vid en sjö. Spännande äventyr för barnen.

Har du något du vill fråga får du gärna kontakta mig via meddelandefunktionen!

Lycka till!
 
Senast ändrad:
Tack för bra info och länkar, dessa ska läsas igenom :)

Och vi är nog redan områdets galningar så det är nog ingen som höjer på ögonbrynen om vi slår upp ett tält på baksidan ;)

Jo jag har funderat på Sälen-området, det är ju inte så många mil dit med bil för oss.

En annan sak som jag funderat på, är detta en dyr hobby att ha? Jag tänkte väl mest på utrustningen, där blir det väl en större kostnad i början, men om man vandrar fler gånger, blir det inte mest en kostnad för att ta sig hemifrån till vandringsleden och sedan maten? Eller finns det fler kostnader som jag inte räknat med?
 
En annan fundering jag fick ang denna 1,2 km regeln. Detta betyder då att vår fyraåring ska gå max ca 5 km / dag.

Vi brukar gå betydligt längre än så på våra promenader och hon klagar inte. Jag börjar ju fundera på om det är vi som pushar på för mycket eller om hon är duktig på att gå?

Idag gjorde vi en lite utflykt i det lokala naturreservatet. Enkel väg till stugan är det 4 km. På vägen tillbaka ville hon dock bli buren men det tror jag mer hade att göra med att vi hade klätt oss lite dåligt i förhållande till vädret.

Men jag är helt övertygad om att hon skulle nog orka gå det dubbla (?) under en hel dag, förutsatt att man håller ett lugnt tempo och äter där emellan.

Terrängen vi brukar röra oss i är oftast densamma som på den bifogade bilden, blandat nerför/uppför, men ofstat uppför då vi bor i en grop.
 

Bilagor

  • Lugnet påsk.jpg
    Lugnet påsk.jpg
    165.5 KB · Visningar: 764
Mina barn gick i stövlar. I den åldern funderar man inte så mycket på var man går och med stövlar har dom lite större chans att hålla fötterna torra.
Vi körde med 2 ombyten + extra sockar och vantar. Det som blev blött eller behövde tvättas försökte man torka om vädret var bra. Men fick vi regnväder så att det var omöjligt att torka något avbröt vi turen snarast möjligt när vi var inne på sista ombytet
Det gäller att vara beredd på sådana situationer och se till att det inte är allt för långt till värme och tak över huvudet.
Vi lät barnen bära egen packning från 4-årsåldern. En Kånken med nattkläder och favoritkramdjuret. Det var ett sätt att ge dom ansvar och känna att dom hade en viktig uppgift. I 6-7 årsåldern fick dom lasta i fler egna saker som dom ville ha med.
 
Försök kom med i scouter, orientering, paddelklubb, fjällklubb osv så kommer det bli enklare på många sätt.

Vi har kollat med scouterna men det är lång kö tyvärr.

En annan sak, vad gör ni med alla sopor som blir längs turen? Jag antar att det inte finns små gröna tunnor med några hundra meters mellanrum så som det gör inne i stan ;)
 
Hela familjen är eniga om att avboka stugan vi bokat i Östersund för att gå på zoo, och fjällvandra i Fulufjället istället :)

Nu är det bara en hel del grejor som måste införskaffas *kaaaaa-ching* ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén