Vad tycker ni om Treparksmötet och andra stråk?

Hej!

Tar gärna emot funderingar och tips.

En kompis och jag planerar årets fjällvandring. Önskemålen är (tyvärr många): LÅNGT norrut, gärna lika vackert som kring Nallo/Vistas/Sälka, stugboende, möjlighet till transport från tågstation samt inte lika mycket folk som på Kungsledens vanligaste stråk. Vi är båda vana vandrare sedan tidigare. Medveten om att stugboendet drar ner möjligheterna, men det är ett sånt år helt enkelt. Antal dagar: 5–6. Tid: v 29–30.

Vi har då tittat på Treparksmötet, det vore ju fint att få se Akka, https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/treparksmotet/
Vad tycker ni om den? Vilken riktning skulle ni föreslå att den gås?

Eller har ni någon annan tur ni skulle vilja föreslå? Vi skulle också kunna tänka oss en kortare tur men istället stanna till en extra dag vid en stuga och ta endagstur därifrån. På det temat har jag funderat på Saltoluokta–Kvikkjokk (där skulle vi isåfall kunna stanna till vid Aktse och göra endagstur till Skierfe vilket vore fantastiskt), men är där fundersam över hur mycket folk det kommer vara.

Som sagt, blir glad för all möjlig input och förslag!
 
Padjelanta är mycket vackert med sina stora sjöar och den lite öppnare terrängen, dock inte lika högalpint som området Vistas-Nallo-Sälka som ni beskriver eller inte Sarek.Ett förslag på den tid ni har och stugboende är att ta Fiskflygs helikopter från Kvikkjokk- Tarraluopoal och starta där och gå till Änonjalme (inför överfart till Ritsem) via Staloloukta.
Kungsleden norrut från Kvikkjokk går i östra kanten av fjällkedjan och till stor del i skogen söder om Aktse. Ganska stenigt stundtals så ingen sträcka jag längtar mycket efter att göra om. Ni har även några sjöpassager på den sträckan att räkna med. Räkna med en hel del vandrare på den sträckan av Kungsleden.

Ett alternativ är ju även Vakkotavare-Singi-Nikkaluolta som är mindre folk än norra sträckan, men ni kanske inte vill göra om slutsträckan via Kebnekaise fjällstation
 
Nikka- Vakkotavare gjorde jag med två söner förra sommaren. Inte folktomt men inte störande mycket heller.(förutom Nikka-Kebne såklart) Vacker omväxlande natur. Lättgången förutom stora höjdskillnader då man går tvärs emot dalstäckningen över fjällen Södra delen av sträckan. Rekommenderas faktiskt.
 
Tack för input! Vakkotavare - Nikkaluokta skulle kunna vara ett alternativ. Jag har tidigare bott över på Kebnekajse och tyckte det var ganska trist, däremot är ju naturen omkring fantastisk. Och visst är det vidare västerut från Kebnekajse som man får gå i den ganska branta dalgången?
Skulle ni isåfall rekommendera att börja eller sluta i Vakkotavare? Hur är stugorna och deras omgivning efter Singi?
 
Jättefint område. Ta absolut en dagstur in i Sarek från Gisuris/treparksmötet! Skynda er att boka stugor innan det blir fullbokat bara!
 
Hej, tack för era svar!
Nu bokat in treparksmötet, dvs Ritsem, Akka, Kisuris, Kutjaure,Vaisaluokta, Saltoluokta. Med en dag extra i Kutjaure för dagstur.
Undrar detta:
1. Buss framme i Ritsem 17.55 och båt till Akka går 18.00 - men visst synkar den med bussen?
2. Enligt STF noll butiker mellan Ritsem och Salto, vet ni om detta stämmer? Vore skönt att minska startvikten genom kunna köpa nån mat längs vägen istället.
3. Dagstur från Kutjaure, låter rimligt? Någon som har tips på bra dagstur här?

/Sofia
 
1. Buss framme i Ritsem 17.55 och båt till Akka går 18.00 - men visst synkar den med bussen?
Så har det alltid varit förut, ja.

2. Enligt STF noll butiker mellan Ritsem och Salto, vet ni om detta stämmer? Vore skönt att minska startvikten genom kunna köpa nån mat längs vägen istället.
De enda STF-stugor i Padjelantaområdet som har butik är Såmmarlappa och Pieskehaure, men det brukar finnas lite diverse saker i BLT-stugorna. Här är Gisuris: https://padjelanta.com/stugor/gisuris/

3. Dagstur från Kutjaure, låter rimligt? Någon som har tips på bra dagstur här?
Föreslår Gådotjåhkkå; fantastisk utsiktstopp som i sig är helt okomplicerad.
 
3. Dagstur från Kutjaure, låter rimligt? Någon som har tips på bra dagstur här?
Andra alternativ är att följa Sieperjåkkå uppströms så långt man har lust och sedan tillbaka igen. Eller så går man ner till samevistet 2 km från STF stugan och tar en dag på stranden, bastu finns om den inte är stängd för corona.
 
Senast ändrad:
De enda STF-stugor i Padjelantaområdet som har butik är Såmmarlappa och Pieskehaure, men det brukar finnas lite diverse saker i BLT-stugorna. Här är Gisuris: https://padjelanta.com/stugor/gisuris/
Kolla datum för stugvärdsbyte i Gisuris om ni planerar att proviantera där. I slutet av en stugvärdsperiod kan det vara väldigt tomt i butiken. (Jag sjönk så djupt att jag tiggde kaffe av andra vandrare efter den missen… :oops:)
 
Vanliga fjällkartan. Treparksmötet ligger på Padjelantaleden några hundra meter norr om Gisurisstugan, omöjligt att missa om ni går leden.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
petratetra Nå.... vad tycks? Norgeresan planerad! Fjällvandring 2
hawker Vad tycker du? Fjällvandring 7
berekson Treparksmötet med barn Fjällvandring 1
Bon_promenade Treparksmötet - tips? Fjällvandring 5
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
Chrille74 Lättviktstält eller andra märken. Fjällvandring 40
labbman Sarek i andra halvan av juni Fjällvandring 17
Maalla Trängsel i Jotunheimen? Samt andra tips om området! Fjällvandring 3
Pallando Sarek (andra halvan av september) Fjällvandring 33
Aamuvirkku Andra flygvilliga från Kvikkjokk till Tarraluoppa/ Saltoluokta 6.-8.9.? Fjällvandring 0
Frigrön Köpa karta över jämtlandstriangeln? (Och lite andra frågor!) Fjällvandring 12
BASKAGGE Turförslag andra halvan Augusti Fjällvandring 6
carstens Grövelsjön och Femundmarka andra veckan i september Fjällvandring 13
kikkit Var får man tälta?... + andra nybörjarfrågor! Fjällvandring 21
barre Bilder från Rondane, andra veckan i oktober Fjällvandring 11
Nyffer Andra väger vid Kebnekaise? Fjällvandring 4
Ollebolle Andra vägar till Sylarna? Fjällvandring 6
PerAnd Jojoleden åt andra hållet Fjällvandring 2
Parka Niak - Sarek andra halvan av aug? Fjällvandring 6
lizardking M90 kängor å lite andra frågor Fjällvandring 46

Liknande trådar

Logga in

Tips!