Det är en samisk sval. En slags jordkällare för i huvudsak förberedning av ‘gåmpa‘. En syrad mjölkrätt som hälls i vommen ifrån renen och knyts ihop och läggs i denna kylanordning. Man syrar mjölken genom att koka örter typ, kvanne, torta eller nått, kokar sedan upp mjölken lägger den i renmagen eller i ett näverkärl och återkommer efter ett tag. På så sätt har man mat ute till hands att återkomma till.
Sarek har en mängd sånt här om man ger sig tid att titta och hitta. Idag träffar man bara på saker av en händelse men dåtidens samer kunde hitta i landskapet på ett helt annat sätt än vi med gps och topografiska kartor.
Många av dom här ‘lämningarna, det finns en hel del är ifrån före 1920 vissa platser är uråldriga. Dom härrör ifrån den så kallade intensiva renskötseln då man flyttade med renarna, hade hagar och i princip levde med renarna uppe på fjället.
Vissa områden just inne i Sarek är starkt påverkade av denna kultur. I de stora dalarna finns platser för kåtor, mjölkningsvallar och arror.
Söker man sig upp och in i landskapet och försöker se det utifrån hur dessa människor levde blir en Sarekvandring betydligt intressantare. Man kan då träffa på vedtravar, gamla kokkärl, eller till och med kökkenmöddingar av ben. Man måste ha ett öga för se och dessutom kunna förstå det ur ett perspektiv, annars blir det ju vilken stenhög som helst.