Vad är detta på Sarvesjåkkås strand?

Jag fann för en vecka sedan denna konstruktion på Sarvesjåkkås södra strand någon meter från vattnet och 100m öster om Stuolojåkkås inflöde:

Vet någon vad det är och om det finns någon historia kring den?
 

Bilagor

  • konstruktion.jpg
    konstruktion.jpg
    165.1 KB · Visningar: 968

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag skulle gissa att någon långt tillbaka byggt detta för att ev kunna kyla ned mat, t.ex fisk....


Det var min tanke också.
Ser ju lite grann ut som en "ryssugn" i miniatyr, skulle då (beroende på hur det man inte ser på bilden är konstruerat) kunna vara till att röka t ex fisk också? Det påstås att man rökte fisk med sådana i norrland.
 
Det är en samisk sval. En slags jordkällare för i huvudsak förberedning av ‘gåmpa‘. En syrad mjölkrätt som hälls i vommen ifrån renen och knyts ihop och läggs i denna kylanordning. Man syrar mjölken genom att koka örter typ, kvanne, torta eller nått, kokar sedan upp mjölken lägger den i renmagen eller i ett näverkärl och återkommer efter ett tag. På så sätt har man mat ute till hands att återkomma till.
Sarek har en mängd sånt här om man ger sig tid att titta och hitta. Idag träffar man bara på saker av en händelse men dåtidens samer kunde hitta i landskapet på ett helt annat sätt än vi med gps och topografiska kartor.
Många av dom här ‘lämningarna, det finns en hel del är ifrån före 1920 vissa platser är uråldriga. Dom härrör ifrån den så kallade intensiva renskötseln då man flyttade med renarna, hade hagar och i princip levde med renarna uppe på fjället.
Vissa områden just inne i Sarek är starkt påverkade av denna kultur. I de stora dalarna finns platser för kåtor, mjölkningsvallar och arror.
Söker man sig upp och in i landskapet och försöker se det utifrån hur dessa människor levde blir en Sarekvandring betydligt intressantare. Man kan då träffa på vedtravar, gamla kokkärl, eller till och med kökkenmöddingar av ben. Man måste ha ett öga för se och dessutom kunna förstå det ur ett perspektiv, annars blir det ju vilken stenhög som helst.
 
Tack Anders, det är att se och förstå sådant som gör luffandet mödan värt för min del. Insikter om samspelet mellan människan och hennes miljö känns betydligt intressantare än sökandet efter "den orörda naturen".

Jag vill härmed göra reklam för Anders blogg, ifall hans medfödda blygsamhet skulle hindra honom från att göra det själv ;). Där finns just den sortens tankeväckande fördjupningar för oss ytliga typer, som aningslösa ränner igenom "vildmarken".
 
Ja, tack både för fotodokumentationen och beskrivningen. Man bli på nytt påmind om att även de mest avlägsna "ödemarker" är fyllda av kultur och spår efter människors liv och verksamhet.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips