Trepassleden

Nån som har tips vilken väg som är lättast att ta sig ner från UnnaRäitastugan mot Tarfala. Över knivkammen eller mellan knivkammen o Pyramiden.

Linus
 
Senast ändrad:
Vad menar du med "begränsad". Jag ska ner den vägen i sommar. Är glaciären att betrakta som "säker"?
HåkanF (ursäkta kapningen)
Den kan ju vara barsmält, då är nog stegjärn bra, eller så får man gå på klipporna vid sidan om. Jag var där 2006 men gick över passet själv, utan såg nedifrån och hörde av folk som passerade. Det verkade gå bra att åtminstone gå upp bland klipporna. Nedför kan ju vara värre.

Den norra glaciären, som man på kartan ser ut att behöva korsa, var åtminstone 2006 såpass bortsmält att man vad jag kunde se inte behövde gå över någon is utan kunde passera nedanför på fast mark.
 
2005 var det samma situation med den norra glaciären, den var såpass bortsmält att man kunde välja mellan snöfält och och klippor hela vägen upp till passet mellan topparna, det var inga problem att passera.
 
Jag missade ett "inte" i mitt inlägg ser jag nu :) "Jag gick INTE över passet själv, utan såg nedifrån ..." ska det vara.
 
hoppsan upphovsrätten ja!!

Hade inte koll på att jag inte fick lägga ut en lite liten del av en karta för att få bra svar.
Tack alla för bra svar och nu är kartan borta..

Linus
 
Det verkade gå bra att åtminstone gå upp bland klipporna. Nedför kan ju vara värre.

Den norra glaciären, som man på kartan ser ut att behöva korsa, var åtminstone 2006 såpass bortsmält att man vad jag kunde se inte behövde gå över någon is utan kunde passera nedanför på fast mark.
Korrekt är att det går att gå på klipporna - Jag gjorde det, men kände mig rätt panikslagen. Det är relativt brant, och ska knappast betraktas som vandring eller ens scrambling. Snarare simpel friklättring, typ mellan YDS 3 och 4.

Den första glaciären som ni nämner kan mycket riktigt knappast betraktas som en glaciär. Minns bara att jag gick över ett kort snöfält (Juli 2006).
 
Även jag skulle hellre klassificera denna "norra glaciär" som (permanent) snöfält istället. Jag har visserligen inte gått över Pyramidpasset, men jag passerade Unna Reaiddávággis tröskel från öster hösten 2005 och då såg det ut så här:

 
Glaciären är att beteckna som "säker", men "begränsad" eftersom den tycks minska och att glaciärerna ofta är barsmälta i området. Detta är ju en av de mindre glaciärerna dessutom.

Ska själv upp i sommar och får se om jag drar upp folket jag ska ha med mig via denna led eller om det är någon som morrar då.. (hoppas dom inte ser detta inlägg innan *skratt*).

// Jocke
 

Liknande trådar