Torka köttgryta?

Vi har en massa ytterfilé, tror jag att det är, av gris som blev över från studentmottagningens catering. Skivad, redan tillagad och milt kryddad. Fick en idé om att skära i ytterligare tunnare skivor och göra en gräddsås till och torka. Inte för fet sås, matlagningsgrädde snarare än vispdito, lite redning, salt o peppar, typ. Sedan torka på en plåt i ugn.

Men, är det en bra idé egentligen? Blir såsen bara ett fett kladdigt gegg om man försöker torka, också helt kött till det, som i sig kan vara lite knepigt, även om tänkte skära i fina skivor.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Skär köttet i tunna småbitar och prova. Min egen erfarenhet är att kött blir ganska hårt efter torkning. När man skall laga till det sen så lägg det i vatten i 1h, stek sen med kryddor och lite mer grädde / soja / el dyl.
 
Gjorde grytan. Blev god, men inget att torka. Gjorde en test, ställde in en liten skvätt i ugnen. Gick inte att torka såsen, blev bara kladd.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Jag har provat liknande, med kyckling. Du måste torka i 60-70 grader i 10h el mer. Lite öppen ugnslucka för att ventilera. Funkade för mig.
Sprid ut det tunt, och rör om några gånger.
 
Senast ändrad:
Bättre med varluft då inst på 4-50 gr finns en rek gräns som jag ej kommer ihåg nu för maximal hållbarhet så tunt som möjligt,rör om med jämna mellanrum och börjar bli klart när du kan bryta sönder bitar med fingrarna och det är torrt i mitten.
Bäst resultat med magert kött som kyckling,älg osv.
Har man ej varmluft skaffa en torkmaskin eller räkna med betydligt längre torktid än med varmluft som kan gå på 3-5 h 10 kan nog gälla för konvetionell ugn.
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Problemet var nog inte i första hand köttet. Torka gräddsås, där fetthalten i såsen är ca 10-15 %. Sedan torkar man bort vattnet, så blir fetthalten i det som blir kvar uppåt 80-90 %. Rent feltänk av mig, eller kalla det stor optimism att ens försöka.
 
I ditt ställe skulle jag ta med professionellt torkad grädde och de kryddor, redning, ev. torkad lök eller annat du vill ha med i såsen, och blanda till/återvattna din gräddsås vid resp. matlagningstillfälle ute. Beroende på vad du vill ha i, kanske man kan blanda gräddpulvret och blanda allt annat torrt redan hemma (avråder dock från vitlökspulver :poop:, har själv alltid med färska klyftor). Fast det håller sig kanske fräschare utan fler än nödvändiga luft- och fuktutsatta ompackningar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips