Tolklina bandvagn/snövessla

Hej! Jag har en kompis med bandvagn som ska dra turister upp på fjället. Han undrar var man får tag på tolklinor. Säljer någon firma sådant?

Varmt tack på förhand!
 
Tolkat alldeles för många timmar bakom bv202 under vpltjänsten på I22 i Kiruna. Där användes bara vanliga rep utan knutar eller något. Man lägger ihop stavarna och håller dem mellan kroppen och armen på den sida där inte repet inte löper. Slår något varv av repet runt stavarna och låter kringlorna vila mot utsidan av armhålan. Ena handen på stavarna och den andra på repet. Sen är det bara att åka!
 
Packa skidorna på taket och turisterna i bandvagnen. Det blir nog djupa spår som det inte går att tolka i på fjället, det går att avhjälpa genom att trampa matta men då måste man ändå köra flera vändor. Skaderisken är hög vid tolkning så en bra försäkring är ett måste.
 
Skidtolkning är i alla fall säkrare än cykeltolkning, något att glädjas åt när hela ledet står på näsan bakom en BV som svänger.
 
Rakt fram i låg fart är farligt nog för ovana. En bv som svänger ger rejäla sidokrafter som de tolkande ska försöka kompensera och hantera genom att hålla ut -det må se roligt ut på film men är en konstart i sig som kräver träning, särskilt om man har tungt på ryggen som ökar på svaj-tendenserna. För att få köra bv i svenska FM med tolkande trupp krävs att man har X antal på linan själv.
Se till att ingen gör fast sig hårt i linan så de släpas med vid fall/obalans. Som sagt en snurrat varv med staven runt linan och trugan i armhålan är lagom fast för att snabbt kunna släppa.
Nedförs gäller det att tolkarna kan ploga så de inte kör ifatt varandra eller bv.
Som vid mången skidåkning underlättar mjuka knän och låg tyngdpunkt.
/Patrik
 
Ett spännade minne från tolkning är tolkning över kalhygge. Grangrenarna pressades ned av bandvagnen och reste sig efter som snubbeltrådar i bandvagnsspåren.
 
Vad jag minns från 70-talen hade man linor med ett handtag i trä typ vattenskidlina när man tolkade efter en Snowtrac
 

Aktuellt: Natt i Naturen