• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Tips för första skidturen

Hej
Jag vill på vintertur!! Har ett sprillans tält som ska klara snö som jag vill prova och så har jag alltid velat testa på en rejäl skidtur nån gång.
Nu är det inte dags för en rejäl skidtur utan snarare en enkel och försiktig.

Förslag uppskattas!!!

Kritierier

+start ca 14 januari
+ ca 3 nätter
+ enkel tur, på led, helst inte över riktigt höga fjäll eller där det blir helt omänskligt kallt
+ har hund
+ Ska gå att nå från kollektivtrafik, allra helst ska man bara kunna gå från tågstationen

Kom med tips!!

Ser att det är snö i Oslo-området. Duger den för en kortare skidtur eller måste man till den "riktiga" snön?

Vet nån om man kan hyra turskidor utan stålkanter i Göteborg?

(Och jag är van vid att vara ute i naturen och har läst på mycket om vinterturer så oroa er inte, jag ska nog klara mig fast det är första gången)
 
Köp ett par äldre skidor begagnat de saknar oftast stålkant, de flesta 45+mm skidor funkar för en enkel tur.
 
...eller läs mitt blogginlägg här på Utsidan.

HåkanF

PS. Kolla upp snötillgången.DS
Perfekt tips!! Ser jättemysigt ut.
Verkar dock bara vara ett kort spår som tillåter hund...

Har kollat runt mer nu och det verkar vara vanligt att inte tillåta hund i skidspåren. Hittade några spår runt Sälen, men är inte jättesugen.

Skoterspår då? Hur funkar de att åka skidor i? Gissar att hund är ok där..?
 
Många maskingjorda spår har skatingpist där en hund med pulka inte förstör något. Skoterspår går förstås också bra. Uppe på kalfjäll är det ofta hyggligt vindpackat utanför spår.

I Norge finns rätt mkt möjligheter från tåg eller busshållplatser men ett aber kan vara om hundar tillåts på långfärdsbussarna. Bergenbanan kan du kolla på. Eller testa något intill Lillehammer Gudbrandsdalen.

Thure
 
Många maskingjorda spår har skatingpist där en hund med pulka inte förstör något.

Thure
Bara för att det är skatepist betyder inte det att det är hundtillåtet. Kolla det innan du ger dig ut. Färsk hundskit på skidorna gör ju inte glidet bättre...
Inte heller är skatepisten en gångbana som en del verkar tro
 
Det där ser jag närmast som ett påhopp men visst bör man undvika onödiga konflikter.
En ensam hund är lätt för hundföraren att städa upp efter och med hänsyn drabbas varken skidåkare eller hundekipage. Däremot så kan större hundspann knappast samsas med skatare i hög fart.

Thure
 
Tar man ett tips att man bör kolla att skidspåret man ämnar åka på med sin hund faktiskt är tillåtet för hundar som ett påhopp?
Är skidspåret inte tillåtet för hund så gäller det väl vanligtvis hela spåret, inte bara den klassiska delen.
 
Förbud skall stå i lokala ordningsstadgan eller motsvarande för att vara giltiga.

Jag är generellt tveksam till att inskränka allemansrätten för vissa kategorier friluftare.

Däremot är jag varm anhängare av ömsesidig hänsyn.

Thure
 
Själv brukar jag ta med min häst i skidspåret.

Gillar du det inte? Vilket jäkla påhopp.
Helt ok för mig att din häst får uppleva de vita vidderna. Det finns plats för alla.

Detta med att inskränka allemansrätten för vissa kategorier är lindrigt sagt svårt, juridiskt. Bäst framgång nås med formuleringar som ”undanbedes” och liknande, gärna i kombination med en motivering. Skapar också trevligare stämning, där invektiv kanskw uteblir. Detta har diskuterats förr på Utsidan och riskerar diskuteras igen.

Så till grundfrågan: Norge är jättefint för turer av det slag du beskriver. Har varit på flera platser där ingen ens funderar på hundars närvaro i spåret. Runt Gudbrandsdalen finns fina områden. Øyer är platt och bra, liksom Langsua. Men det är svårt att nå fram med kollektiv transport till startplatserna. Kanske är lättare med Bergenbanan?
 
Oj hade även denna tråden börjat handla om hundskit?!?! Herregud...

Givetvis är det ett påhopp att anta att jag eller Thureb skulle låta hundskit ligga i skidspåret. Men Thureb har rätt, bäst att inte ens diskutera frågan.

Till er som inte försöker bråka:
Tack för era tips! Jag valde att låta hunden stanna hemma, vågar inte riskera hennes små söta öron i vinterkylan innan jag vet att jag klarar av att ta hand om mig själv och stå ordentligt på skidorna.

Det blir Finse! Visserligen väldigt karg miljö men det går ju tåg hem flera gånger om dagen och finns hotell att ta in på om det skulle knipa. Håller oss lagom nära samhället så här i början. Ska finnas ett spår upp till Klemsbu som vi kan prova om det visar sig vara görbart som nybörjare. Annars vänder vi.

Totalkostnad för resa, stuga första natten och hyra av turskidor: 2000kr.
Restid åtta timmar per väg.

Väskan är packad, dubbla sovsäckar och alla mina förstärkningskläder fick plats! Ska bara fixa en ordentlig påse med varm-choklad-pulver så är vi redo!!

Fy fan vad spännande!!