Surt kokkaffe

Jag har provkokat hemma enligt måttet 7 gr/kopp á 1,5 dl

Jo 7 g. (ett vanligt kaffemått), per kopp är ju en erkänd standard sen kan man labba med "koppens" storlek.
Själv tar jag ett rågat mått till 1 dl. vatten plus ett mått till kannan, (man kan ta mer kaffe än så men inte gärna mindre), i kallt vatten rör om och kokar upp till de första bubblorna kokar igenom "kakan" på toppen, rör om igen och väntar 4-5 minuter.
/Roy
 
Jag glömde skriva att jag också lägger till "ett för pannan" och ibland två extra mått. Gillar lite starkare kaffe men inte tokstarkt så man kan tvätta penslar och motorer med kaffet.

Jo 7 g. (ett vanligt kaffemått), per kopp är ju en erkänd standard sen kan man labba med "koppens" storlek.
Själv tar jag ett rågat mått till 1 dl. vatten plus ett mått till kannan, (man kan ta mer kaffe än så men inte gärna mindre), i kallt vatten rör om och kokar upp till de första bubblorna kokar igenom "kakan" på toppen, rör om igen och väntar 4-5 minuter.
/Roy
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Ett för pannan innebär ju att det blir ganska stor skillnad på styrkan beroende på om man kokar 4 eller 8 koppar...

Jag brukar inte ta ett mått extra för pannan när jag mäter, men jag har ett mått som normalt räcker till två koppar, och sen tar jag med eller utan råge, och olika stor råge, beroende på vad det är för kaffesort. Köpte senast en platta Gevalia, och det är lite starkare - eller egentligen kanske också en aning mer rostat än mitt vanligaste kaffe, som är vanligt Coop Mellanrost kok.

Den starkare smak som en mörkare rostning innebär är ju förstås inte samma sak som starkare kaffe, men lite sådan effekt kanske man ändå kan säga att det innebär.

Jag kokar numera oftast så att jag mäter upp vatten i en vattenkokare, heller över ett par dl i kaffepannan, lägger på kaffe. Vattenvärmaren går under tiden och plattan har jag slagit på innan jag hällt vatten i pannan. På så vis brukar kaffet i pannan vara på gränsen till att koka och "vända" kaffet, när vattenvärmaren är klar. Jag häller då över vattnet från vattenvärmaren, som i praktiken rör om kaffet lite grann, och kaffet kokar omedelbart efter att jag slagit över vattnet. Detta är ett snabbt sätt att koka kaffe även när man gör 1,5 liter eller så. Själva den tid som kaffet kokar kanske blir kort också, i och med att kaffet "vänder" lite lättare.
Funkar bra, men det är mest en fråga om att spara tid, och slippa passa kaffet. Kaffet blir dock bäst om det får sjunka sen, och temperaturen kanske får sjunka till 80 grader innan jag tycker att det är drickfärdigt. Jag dricker kaffet betydligt varmare än vad de flesta som brukar dricka bryggkaffe gör. Det innebär att man måste dricka med viss teknik för att inte bränna sig. jag suger in kaffe med en hel del luft... Kaffet har väl sedan en ideal temperatur som ligger nånstans mitt emellan när jag börjar dricka det och när jag druckit klart.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips