Stighudar?

Tänker köpa stighudar och undrar helt enkelt vilka som är bäst och vilka som är prisvärda. Och om nån vet vars man köper dom billigt.

(Mina skidor har 69 mm midja)

/Per
 
stighudar

hej..
jag tror nog det är rätt dyrt med stighudar, men någon sa till mig en gång at man kunde köpa ett renskinn, och så skära ut egna. mothårs då. huruvida detta fungerar eller ej vet jag inte!!

hoppas du får något mera vettigt svar en detta!! ;)


//sara, som äntligen fått lite snö!!! =))
 
CollTex...

har bra hudar. Kolla på http://www.sportsnet.se eller http://www.addnature.com de kanske har nåt.

Att kapa ner en ren och strippa den på lite skinn, är säkert ett intressant äventyr. Det är däremot inget jag skulle rekommendera att använda som stighudar, men inte därmed sagt att det inte fungerar.

Så att känner du nån renherde så kan du ju flörta med honom/henne, annars skulle jag ha kollat in ett par CollTex hudar...

/Anders B

PS Rödluvan, hur gick det med skidreparationerna (blev det nagellack)?:)DS
 
Stighudar

Hmm...
Som det är när det gäller prylar så har man lite i garderoben:
Ett par 55 mm ColTex årgång 88
Ett par rosa smala syntethudar av okänt märke 90
Ett par 65 mm Ascension hudar 2000

Av dessa är Ascensionhudarna klart bäst, fantastiskt klister, bra glid men det kan frysa fast lite snö om det är fuktigt.

Mohairhudar sägs vara snabbare än syntet men detta är ganska minimalt!
Se även:
http://www.blackdiamondequipment.com/bd/beta_skins.html

Fastsättning är en annan nöt att knäcka men jag gillar någon variant som sitter fast fram och bak, många av mina kompisar syr även fast en spännrem under foten.

Black Diamond har en ny variant som skall vara bra!
http://www.blackdiamondequipment.com/backcountry/skins_clipfix.html

G3 har även några nya skinn (utan klister?) som skall vara bra http://www.genuineguidegear.com/skins.html

Länkar för mer info:
http://www.telemarktips.com/Wax.html
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=5668
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=5248

PS Prisvärda - Per du kan ju köpa några av mina gamla sunkiga...

PS2 Renskinn, jag trodde det var sälskinn;-)
[Ändrat av fafner 2001-11-10 kl 21:33]
 
Hudar

Hallo!

Kör själv på Colltex hudar och dessa har funkat bra( en säsong på Keb)

Har du "carvade" skidor så är mitt tips att du köper skurna hudar, dvs skurna efter skidans form. Bakhala skidor gör ingen glad!!!

//Daniel
 
Mohair glider ju som sagt något bättre, men kan börja ruttna vilket inte nylon kan. Nylon har väl i princip obegränsad livslängd om man byter lim då och då (vilket i alla fall jag tycker är ett j--la klet, ingen som har några bra tips?)
 
Klisterbyte

Skaffa en bra värmepistol och värm så mycket du vågar eller i alla fall så mycket att limmet blir mjukt!

Sedan är det lätt att skrapa av limmet (lätt men fortfarande kletigt!), tvätta sedan med lacknafta, torka och kleta på igen!

Som nya igen!
 
Utan kladd

Riv sönder ett lakan i lagom breda bitar (något bredare än stighuden) och klistra fast dessa på stighuden. Värm därefter lakanet med ett srtykjärn och dra bort både lakan och klister från hudarna. Mindre kladdigt kan det inte bli.

Lycka till!
Ps. Använd inte mammas bästa strykjärn till det här!
 
Tja, jag kan bara hålla med fafner, Ascension-hudarna har suveränt klister och fungerar bra även i övrigt. Har inte behövt montera några extrafästen, "påsättningen" funkar bra ändå. :) Köp absolut hudar som man skär till efter skidan, det är nästan ett måste på skidor med midja. Priset är ju tyvärr som det är och vart man köper dem billigt har jag ingen aning om. De finns till ordinarie dyrpris exempelvis på Naturkompaniet.

/magnus
 
Renskinn

Bara ifall nån skulle få för sig.

Renskinn har tendens att börja tappa väldigt mycket hår när de blir blöta. För att inte säga allt hår.

Så jag tror inte renskinn är att rekomendera.

Häjj dåååååå

Stalle Stålballe
 
stighudar,komentar

Tjeena Sterling. Har ett "knökbra" tipps på var Du kan köpa stighudar (och allt annat i skid o fjällsvängen), nytt, på metervara, alla sorter och till mycket bra pris. Var?. Jo! Hos MIA Fiskeredskapsfabrik.(vilket djävla idiotiskt namn på en affär/grosist som bl, har alla Jofa o Rossignol-produkter). Det ligger i Malung och har tel.0280-71010. De kan allt och skickar allt. Ofta till grosistpriser.(Hälsa från mig).
Det där med hur breda ett par stighudar skall vara är inte så viktigt(om Du inte ska gå i 90 graders lutning). Ex har Du en rak turskida och en "timmad" pistskida så köp så breda hudar som möjligt med tanke på turskidans bredd. Men att börja SKÄRA TILL dom efter "timmisarna" låter väldigt främmande för mig. Du kanske vill byta skida om ett tag eller låna ut dina hudar. Blir ju lite svårt om Du skräddarsyr dem och hudar är ju inte billiga engånsprodukter.
Dock skall huden vara så lång som möjligt, alltså minst pistskidans längd.(turskidor är ju ofta längre o Du kanske vill använda hudarna till alla par skidor.

Att "tälja till" renhudar låter intresant. Kanske kan det bli till en tema-helg för Utsidan-fans där vi samlas runt någon mysig eld i Glens sameby efter en härlig telisdag i Oviksmasivet.
MVH Lavinfaran
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.