Stigar på terrängkartorna

Har någon insikt om hur de stigar som finns på terrängkartan förs in och i vilken grad de uppdateras?
Jag förstår ju att utmärkt stig där det finns etablerade vandringsleder osv i regel finns kvar - men alla andra miljontals små anonyma stigar som är utmärkta över hela Sveriges obygder - är det någon som manuellt uppdaterar deras vara /icke vara? För någon in nya stigar? Hur går det isåfall till? Det funkar ju inte via satellit att se en stig. Har lantmäteriet en armada av hundratals människor som är ute i skogen och dokumenterar stigar?

Ganska ofta har jag letat efter stigar på terrängkartan som är försvunna sedan länge. Ibland ser man svaga spår i terrängen som indikerar att det kanske fanns nåt där för 40 år sedan.
 
Det är ju bara större stigar som är med på terrängkartan, skall man ha en karta som täcker in alla användbara stigar så måste man ha en orienteringskarta
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Runt där jag bor är det i alla fall så att de stigar som finns med på kartan inte finns längre i verkligheten och de stigar som faktiskt finns och folk använder inte finns på kartan. Jag tror att småstigar uppdateras ytterst sällan. De får nog bara ligga kvar från tidigare kartversioner, men det kanske ser annorlunda ut i andra delar av Sverige vad vet jag.
 
I en annan tråd skriver tobbedj:

"De flesta stigar (prickade linjer) på kartorna är arv från äldre generationers kartor då man utförde fältarbete. Någon planerad/regelbunden uppdatering av dessa görs inte sedan några år tillbaka då fältarbetet har upphört. All topografisk information hämtas numera (vad jag minns i alla fall) från flygbilder (digital fotogrammetri).

Möjligen lägger man in mer iordningsställda stigar såsom motionsspår och vandringsleder, men då är man beroende av information/kartor från kommuner och andra aktörer.

Den här artikeln i ämnet skrev jag för drygt 10 år sedan:
http://www.utsidan.se/cldoc/om ... riet_917.htm
Den är väl i huvudsak aktuell fortfarande."


http://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=743034&postcount=143

edit: länk till artikeln: http://www.utsidan.se/cldoc/om-kartor-och-data-fran-lantmateriet_917.htm
 
OSM-kartornas stigar bygger på GPS-spår och stämmer därmed rätt bra men alla stigar är förstås inte med samt att OSM kartorna är ojämna över landet.

Thurw
 
Jag har märkt att även etablerade vandringsleder i fjällen kan avvika med flera hundra meter från deras placering på kartan. Lantmäteriet lär ju inte vara ute och logga gps-spår från vandrare på lederna så att ledernas dragning kan uppdateras. Här kan det finnas en möjlighet för Utsidans läsare som loggar sina vandringar att göra en insats. Det kanske kan vara något för utsidans läsare att ta tag i tobbedj:s ide från sin artikel för drygt 10 år sedan http://www.utsidan.se/cldoc/om-kartor-och-data-fran-lantmateriet_917.htm . Då skrev han:

"Fick en idé: Kanske nånting för rörliga (både fysiskt och intellektuellt) Utsidan-läsare att fundera på; hur kan man samordna och kvalitetssäkra GPS-rutter från en mängd friluftsentusiaster? Om det går att lösa är jag rätt övertygad att data kan komma till användning i Lantmäteriets kartor."
 
I en annan tråd skriver tobbedj:

"De flesta stigar (prickade linjer) på kartorna är arv från äldre generationers kartor då man utförde fältarbete. Någon planerad/regelbunden uppdatering av dessa görs inte sedan några år tillbaka då fältarbetet har upphört. All topografisk information hämtas numera (vad jag minns i alla fall) från flygbilder (digital fotogrammetri)."

Ojdå, det känns ju nästan lite sorgligt! Dvs att allt fältarbete lagts ner och att alla mindre stigar därute som finns på terrängkartorna är dömda att försvinna helt på sikt.

Openstreetmap som någon nämnde är ju väldigt dåligt använt i Sverige. Jag har lagt till några stigar manuellt i ett strövområde där jag bor, men för det mesta saknas inlagda stigar förutom enstaka spår med fokus på mtb-cykling.
 
Ojdå, det känns ju nästan lite sorgligt! Dvs att allt fältarbete lagts ner och att alla mindre stigar därute som finns på terrängkartorna är dömda att försvinna helt på sikt.

Openstreetmap som någon nämnde är ju väldigt dåligt använt i Sverige. Jag har lagt till några stigar manuellt i ett strövområde där jag bor, men för det mesta saknas inlagda stigar förutom enstaka spår med fokus på mtb-cykling.

I stockholmsområdet skulle jag säga att OSM vida spöar Lantmäteriets gröna karta när det gäller användbarhet på stigdata.

Att använda Friluftskartan/Gröna kartan för att planera sin vandring kan ge upphov till en riktigt mysig upplevelse med historisk känsla. Som redan sagt är datat gammalt som gatan, och det kan hända att man får gå på en stig som inte egentligen varit en stig på 30 år. Det enda som är kvar är en "gata i skogen" där det bara är lite lättare att ta sig fram än i helt slumpmässig terräng. Detta kan vara rätt trevligt.

Tråkigt f.ö. att LM helt upphört med fältarbetet, särskilt med tanke på hur lätt det numera är att samla in bra data.
 
Tråkigt f.ö. att LM helt upphört med fältarbetet, särskilt med tanke på hur lätt det numera är att samla in bra data.
Visst är det lättare nuförtiden, men Lantmäteriet har inte längre tillräckligt med resurser att själva svara för den inventeringen. Någon ska trots allt gå/springa/cykla längs de objekt som inte kan fångas med fotogrammetriska metoder.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips