• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här

Solcellsladdare

Jag har precis skaffat en Sony Xperia Z5 Compact och tänkte investera i en solcellsladdare för mina långvandringar. Nån som har erfarenhet?

Små laddare som denna http://www.iphonebutiken.se/powertraveller-solarmonkey-adventurer-6035.html
är nog inte lika effektiva.

Och denna http://www.iphonebutiken.se/xtorm-solarbooster-24-watt-5437.html
känns lite onödigt tung.

Denna kanske är mer lagom http://www.clasohlson.com/se/Solcel...arY_lYfm8q3Uv3CPLOXQOwS0B4bt23xs8YhoCrTjw_wcB

... men då är kanske den här något bättre: http://www.iphonebutiken.se/xtorm-solarbooster-12-watt-5186.html

Man kan ju ha powerbank också om man vill, men då går ju energi förlorad och jag måste bära på onödig vikt. Så den sistnämnda är den som verkar mest lovande.
 
Köpte denna efter research på nätet, ingen direkt erfarenhet av den än mer än att den fungerar och laddar som den skall. Skall prova den i fält om ett par veckor, då vet jag mer om prestanda, men priset på Amazon i UK var rätt och den kom snabbt.

PowerPort Solar Lite
https://www.anker.com/products/A2422011

/g
 
Hej.
Jag köpte en Solarmonkey adventurer och den har fungerat perfekt på alla långresor i Asien. Reservdelar finns och bra hemsida med ok priser. Inbyggt 2500 mh batteri. Den har många år på nacken men fungerar fortfarande perfekt. Den laddade min lur senast förra veckan i Abisko, perfekt med midnattssol.

https://www.powertraveller.com/

Den är vattentålig och har en bra väska. Den enda nackdelen är att laddasladden ibland knickas och då får man beställa en ny.
 
Köpte denna efter research på nätet, ingen direkt erfarenhet av den än mer än att den fungerar och laddar som den skall. Skall prova den i fält om ett par veckor, då vet jag mer om prestanda, men priset på Amazon i UK var rätt och den kom snabbt.

PowerPort Solar Lite
https://www.anker.com/products/A2422011

/g
Ja, den verkar ju bra. Jag blev (eventuellt) ännu mer intresserad av "syskonprodukten" PowerPort Solar.
 
När det gäller solceller och "powerbank" så resonerar jag som så att utvecklingen idag går väldigt fort framåt, det är oftast dumt att köpa för dyra grejer. Jag försöker istället köpa grejer som är prisvärda istället för "bästa man kan få".

Rusta säljer t.ex. en powerbank på 6600 mAh för 149 spänn, den har två USB-uttag (ett 1 A och ett 2,1 A). Det är ungefär 23 spänn per Ah.

Solpaneler kan vara lite svårare att jämföra, men räkna på kronor per specade watt ger ju en vink.

24 W för 1299 spänn blir 54 kr/W.
10 W för 599 spänn blir 60 kr/W.
12 W för 979 spänn blir 82 kr/W.

Clas O har just nu rea på en 6 W panel för 299, det blir 50 spänn per Watt.

Så man kan ju då fundera över om man inte ska köpa två 6 W paneler för 299 och två 149 kronors powerpack på 6600 mAh. För under tusenlappen får man då 12 W och 13200 mAh.
 
En liten test av solcellsladdare, om den är oberoende eller inte vet jag inte:

https://www.easyacc.com/media-center/9-usb-solar-charger-test-of-anker-easyacc-aukey/
dom ström/effektvärdena som han mätte upp är nog ganska typiska praktiska värden såhär på våra breddgrader - ungefär 50% av utlovad effekt vid klar sol.

skall man få full effekt så skall man vara typ vid ekvatorområdena då angiven effekt på solcellerna brukar vara vid 100000 Lux vilket ofta anges som ekvivalent med 1 kW solljuseffekt per m^2
 
Jag har köpt ett sådant här solcells laddbart batteri och den laddar upp min iphone på ca 2 timmar.

Jag har testat och lagt den ute i solen på balkongen ett par timmar för att försöka ladda den men det verkar inte som det händer så mycket.

Någon som vet hur lång tid det tar att fulladda ett sådant solcellsbatteri i solljus?
Ett dygn?
 

Bilagor

Liknande trådar

Logga in

Tips!