SnöBivack

  • Trådstartare mats.sjoberg@adb-kontoret.goteborg.se (Mats Sjöber
  • Start datum

mats.sjoberg@adb-kontoret.goteborg.se (Mats Sjöber

Gäst
Är intresserad av erfarenheter från att bo i snöbivack. Alltifrån matlagning till ventilation och hur man inreder för att det ska bli så praktiskt som möjligt.
 

peter.ask@ess.slu.se (Peter Ask)

Gäst
Några små tips

* Bygg högt upp i drivan så att den utskyfflade snön rasar undan
* Spetsiga valv så att kondensvatten rinner ner längs väggen
* Ljusnischer med stearinljus lyser upp bra
* Gång med ståhöjd
* Breda britsar så att man inte ligger emot väggen
* Öppen ingång när man lagar mat. En skidstav körd igenom väggen för ventilation



MVH


Peter Ask
 
Ett ytterligare tips

...lägg lite kråk- eller björkris under liggunderlaget så halkar det inte av liggbänken. Detta tips fungerar bäst om du använder ett vanligt icke-uppblåsbart liggunderlag.


M v H


Johan
 
Untitled

Det kan vara jobbigare än man tror att göra snöblock som håller -- de är tunga och går lätt sönder. Skär ut många fler än du tror att du behöver. Om du tänker täcka över taket med dem, gräv inte kanalen för bred -- då håller inte blockarna. Även om de tilltänkta dörrblockarna går sönder, är det väl värt att blockera ingången med bitarna. Även en ihålig hög av småbitar ökar temperaturen i bivacken kraftigt.
 

Mysticman

Gäst
Ännu fler tips

Man kan laga mat inne i grottan, men då ska man ha en skorsten ovanför köket (det blir riktigt varmt, men passa dig för fukten)


En dörr som går lätt att stänga och funkar bra är att spänna vindsäcken över öppningen. Spänn fast den med skidor eller stavar.


En snö-sond, alternativt reservstav (hopfällbar med trugan avtagen) är bra att ha när man letar driva eller försöker orientera sig om var ventilationshål ska grävas.


Om man inte hittar en driva och mörkret kommer kan man gräva rakt nedåt (smalt dike som blir bredare längre ned) om snön är nog djup. Taket görs av skidor och stavar som täcks med snöblock. Täck inte ingången för bra! eftersom alla hål (vädringsmöjligheter) i denna typ av grotta ligger över huvudhöjd (koldioxid är tungt och samlas på botten av grottan) .
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.