Snabb hjälp, ett minne till

Tarradalen en vacker sommarkväll.
Vi flög med polishkp strax söder om Tarradalen i riktning mot Kvikkjokk. Strax efter att vi passerat i höjd med Tarrekaisestugan hörde vi i polisradion att stugvärden anropade kommunikationscentralen i Boden och ville ha hjälp. En kvinna hade ramlat efter leden mot Njunjes och förmodligen slagit sin ena axel ur led. Hennes man hade sprungit upp till Tarrekaisestugan för att få hjälp.

Vi ropade upp kc och berättade var vi fanns och att vi kunde svänga över dit och se om vi kunde hjälpa till. Efter några minuter hittade vi platsen och kunde landa några hundra meter från kvinnan.
Vi fanns på plats innan hennes man hade kommit tillbaka från Tarrekaise.....
Kvinnan hade mycket riktigt ramlat framåt och slagit i ena axeln som förmodligen hoppat ur led. Hon hade mycket ont.
Vi fick bära henne på båren till hkp och flög sedan henne och mannen ned till Gällivare sjukhus.

De var mycket imponerade över den snabba hjälpen och sade att det gick fortare att få ambulanstransport uppe fjällen jämnfört med deras hemtrakt i Sthlm området.....

Vi blev tvungna att "ta ned dem på jorden" och berätta hur det egentligen låg till....

Så, tänk på att inte ramla och att det trots ovanstående fall, förmodligen kommer att ta lång tid innan hjälpen anländer om man har otur.... eller icke tur.

Ett bra tips är att inte vandra med händerna instoppade under ryggsäckens remmar.... faller man framåt har man inte en chans att ta emot sig...
 

Liknande trådar