Smärta av att gå in Haglöfs-kängor, någon fler?

Köpte ett par Haglöfs Jaunt i torsdag och håller på att gå in dom. Det är en lite högre modell som slutar strax ovanför fotknölarna. Det gör riktigt j*vla ont bak vid hälsenan när jag har dom på mig. Jag skojar inte när jag säger att jag är svullen över hälsenan, på båda vristerna och att det gör ont när jag trycker därpå. Hade ett par Haglöfs Crag Hi, där skafthöjden var ungefär likadan. Och även med dom skorna var det en plåga att gå i dom den första tiden. Efter att jag hade gått in dom hade jag knölar på hälsenorna som inte gick bort på flera månader. Dessutom tryckte dom enormt mycket på fotknölarna i början, jag gruvade mig enormt inför varje gång jag skulle ta på mig skorna. Och med dessa är det likadant. Har fått smörja in hälsenorna med smärtstillande gel för att ens kunna ha dom idag (har varit på hundutställning i hällregn hela dagen, och jag var iaf inte blöt om fötterna).

Ska det göra så här grisont, eller är det jag eller skorna som är vanskapta?
 
jag hade ett par haglöfs kängor som satt för trångt, eller rättare sagt väldigt exakt. upplevde att dom var ganska hårda, försökte gå in dom men det var som en form av tortyr så jag skänkte dom vidare. köpte sedan samma modell fast lågskaftad och en halv storlek större, och dom sitter nästintill perfekt. så kolla storleken. tror inte dom kommer att tänjas.
 
Haha, ja det kan faktiskt liknas vid tortyr. Storleken är bra, stod och valde mellan 40 och 41, men valde den större för att ha lite mer utrymme för tårna. Men sedan är jag ganska duktig på att dra åt dom ordentligt, gillar inte alls när skor glappar. Med dom förra blev det ju bra efter att jag haft dom ett tag, men samtidigt förstår jag inte om det 'ska' göra så ont att gå in ett par skor...?
 
Hade i många år ett par Haglöfs Mountain Pro som jag på det hela taget var riktigt bra, tyvärr var de en storlek små(slog till på en rea en gång och chansade på att storleken skulle funka).
Så länge det var platt eller gick uppför var kängorna perfekta... Med tanke på min fotbredd misstänker jag att jag har släkt i Ankeborg så när det bar iväg utför blev det full slagsmål mellan tårna om utrymmet i fram på kängan, ömhet, blåsor och blodvite :(

För att återvända till frågan så hade jag inga problem med att gå in kängan, i mitt fall var det nog fel storlek och ankfot som ställde till det, synd, för jag gillade kängan för övrigt.
 
jag har också lite breda fötter som behöver bredd i skorna. upplever ganska generellt att Haglöfs är något smala, har haft sammanlagt 4 par (2 par crag av olika modeller, äldre/nyare, ett par crag Hi och nu Jaunt). Eller rättare sagt, om man har långa tår är dom inte bra. Ringfingertån (heter den så?) har nästan alltid legat och gnagt mot skon, trots att jag kunnat ha tjocksockar utan att dom varit för små på längden... Dessutom skiljde det rejält mellan Crag och Crag Hi, den sistnämnda var minst en storlek mindre.

Visst är Mountain Pro en lite högre känga? Eller kan det ha att göra med att det blir ett tryck på baksidan av benet/hälsenan iom skaftet? Vill minnas att jag hade lite känningar av att gå in mina Syncro också, även om dom är 10 cm högre i skaftet.
 
Jepp, Moutain Pro var en lite högre och ganska styv(lite stegjärnsanpassad tror jag) känga.
Nu kör jag också med Syncro High men hade konstigt nog inga känningar när jag gick in dem.
Som sagt saknar jag faktiskt mina Haglöfs litegrann men att bara kunna få i en tunn strumpa och nästan vara tvungen att klippa tånaglarna två ggr/dag under vandringen blev lite ohållbart...
 

Bilagor

  • f_1194348823_1699818_thumb.jpg
    f_1194348823_1699818_thumb.jpg
    3.1 KB · Visningar: 2,335
det är så höga mina Jaunt är... Och dom trycker något enormt på hälsenan just där skaftet slutar. Men detta kände du inget av alltså? Då måste det ju vara jag som är vanskapt....
 
Haglöfs gör väldigt hårda skort generellt. Det finns inget giv runt vristen så det blir som ni beskriver, tryck på olämpliga ställen. Antagligen passar de vissa fötter men definitivt inte mina.
 
(...) Det gör riktigt j*vla ont bak vid hälsenan när jag har dom på mig. Jag skojar inte när jag säger att jag är svullen över hälsenan, på båda vristerna och att det gör ont när jag trycker därpå. Hade ett par Haglöfs Crag Hi, där skafthöjden var ungefär likadan. Och även med dom skorna var det en plåga att gå i dom den första tiden. Efter att jag hade gått in dom hade jag knölar på hälsenorna som inte gick bort på flera månader. (...)
Ska det göra så här grisont, eller är det jag eller skorna som är vanskapta?
Det låter oroväckande med tryck och knutar på hälsenan m m. Det verkar ju inte handla om ytliga skavproblem, utan om något som kan ge rätt allvarliga och långdragna skador, typ inflammation i benhinnor, senskidor och senfästen. Jag skulle aldrig våga använda skor som orsakade mig den sortens problem. Begick misstaget en enda gång, då med utförsåkningspjäxor, som "bara" tryckte lite för mycket på senorna på framsidan av foten - utan att tillnärmelsevis göra lika mycket ont som du verkar ha. Fick benhinneinflammation som tog två år att läka ut.

Finns det någon speciell anledning till att du behöver så pass hårda kängor?
 
Nä, det känns ju inte riktigt okej att det ska göra så ont, men jag står ut även denna gång då jag hoppas att det går över snart. När jag skulle gå in mina Keen hade jag nog dragit åt även dom ganska hårt, för jag fick en inflammation på fotryggen som dock läkte ut mha Diklofenaksalva.

Att jag vill ha så hårda skor är dels för att jag hoppas att dom räcker lite längre än mjuka modeller. Jag går uppåt 5 mil/vecka och sliter därför rejält på sulan, men jag behöver även ha en hård sula då jag får problem med en sena (jag tror att det är det, har inte varit och fått det kollat dock) när fotsulan böjs. Känns som någon slags inflammation som kommer och går, jag kan dock inte hitta något om det när jag googlar. Har även en fot jag stukade för några månader sedan, som fortfarande är lite sisådär i stabilitet och den behöver den allt stöd den kan få. Till råga på allt detta har jag även hallux valgus på ena foten. Haha, vilka måndagsexemplarfötter jag har =P
 
Har haft mina Haglöfs Solid i 5 år nu men fortfarande problem med tryck på vissa stället. Dom är mycket väl ingångna men har aldrig riktigt blivit min "vandringsvän"
Nu har jag nyinköpta Viking Hunter High som ska bli baskängan i vildmarken. Klart mjukare löder och stadga i dom vad jag upplevt hittills
 
De naturfolk som byggde skor gjorde alla mjuka skor. Hårda sulor verkar ha kommit med romarnas sandaler. Få ting ger så mycket fotbesvär som hårda kängor. Ju hårdare sko ju bättre och mjukare måste stoppningen, strumporna, vara. Hård åtsnörning brukar kännas fint hemma när man sitter ner och tar på sig skorna. Under en stående/gående dag expanderar foten minst 1/2 storlek.
Skav på hälsenan och förhårdnader där visar att något är rejält fel.
Hur många par strumpor har du på dig?
go tur
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
friluftsrookie Iläggssulor för att avhjälpa smärta i trampdynan Kläder 23
skallagrimson Gå in ett par Lundhagskängor Kläder 3
Niklasx Gå in Lundhagskängor Kläder 21
myospinae Gå in Lundhags Scout? Kläder 4
Rookien Tips för att kunna gå in kängor inomhus Kläder 0
Tomas Eklund Att gå in ett par vandringskängor Kläder 11
Tomas J Gå in och vård av Lundhags Syncro Kläder 21
fjällman gå i stövlar? Kläder 7
pjurka Ska man behöva gå naken? Kläder 16
joanna Haglöfs L.I.M. CROWN-Jacka med trelagers "PROOF"-membran Kläder 2
praame Haglöfs Forest Kängor Kläder 2
Kängor Kängor, hjälp. Kläder 4
Mr7932 Vilken jacka Kläder 6
Mr7932 Haglöfs skor Kläder 5
Grollen Haglöfs Astral Kläder 3
murakami Underställ Haglöfs Kläder 7
Glännman Haglöfs Roc Icon mid - erfarenheter sökes Kläder 3
Vintervilan Haglöfs regnjacka, vilken modell? Kläder 5
vandrafjäll Gammal Haglöfs Anorak i Climatic Kläder 8
jens_ Haglöfs Grym Jacket Kläder 0
andreas.lindholm.5 Haglöfs Granit HI GT Kläder 1
100826 Haglöfs Astral Gtx känga! Kläder 0
SvEmelia Haglöfs Eclipse GT Kläder 7
Almgren Haglöfs L.I.M Proof Pant , nått att ha? Kläder 15
Glännman Valet mellan tre totalt olika byxor från Haglöfs, Norröna och FJ Kläder 10
johan.strahle Kängkvalitet? Haglöfs och Meidl. Kläder 9
oloeve Haglöfs Ares pant Kläder 0
AnK Haglöfs L.I.M Low/Mid? Kläder 6
Maboz Vaxa/impregnera Haglöfs climatic? Kläder 4
trod Haglöfs byxa, reklamation? Kläder 1
snowdog Salomon cosmic el haglöfs observe mid? Kläder 0
pythagoras Sommarvandring med Haglöfs Solite Lite? Kläder 5
markusbacka Nya skor ist för Haglöfs Crag... Kläder 6
Lasse Be Haglöfs stroll GT Kläder 0
aksello Haglöfs Gram AM GT, löpar/sneakers med gore tex, någons om provat? Kläder 0
hannnah Haglöfs LIM-jacka gröna prickar Kläder 2
100826 Haglöfs ruggad mountain pant. Kläder 5
Anna90 HAGLÖFS - Spinx Q Jacket VS Lofoten GTX Pro Shell Jkt Kläder 2
anders_b Haglöfs Barrier + väst? Kläder 3
mathias_h Hjälp att identifiera Haglöfs-jacka Kläder 8
snowdog Haglöfs crag- bra skor? Kläder 1
Odi et Amo Haglöfs Bara Jacket Kläder 1
Schneeberger Arcteryx Alpha SV / Haglöfs Cirque Kläder 6
Vintervilan Vilken skaljacka från Haglöfs? Kläder 5
Tangentbord Haglöfs Rugged Mountain Pant, benlängd osv. Kläder 0
PilotOne Haglöfs Mid Flex Pants Kläder 10
G.S Haglöfs Vassi Parka & Pant 2012/2013 Kläder 3
typera Haglöfs skaljacka Kläder 9
fangalid Haglöfs Crag jacket några erfarenheter? Kläder 2
FreddeSkåning Erfarenhet av Haglöfs Verte Pants? Kläder 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.