Saltoluokta-Hemavan, svårighet?

Jag gick från Hemavan till Nikkaluokta sommaren 2004. Cirka 50 mil och det tog 19 dagar inklusive en hel vilodag och några halva. Som någon skrivit, det är ett steg i taget som gäller.

Jag följde inte Kungsleden annat än bitvis, utan gick från Hemavan till Tärnasjöstugan och lämnade sedan leden. Därefter via Dalavardo och Vindelälven tillbaka till Kungsleden. Lämnade den och gick upp i Laisdalen och över till Vuoggatjålme där jag provianterade och vilade en dag. Sedan Sildutdalen över Ikesjaure, Mavasjaure och Peskehaure till Staloluokta där jag provianterade på nytt. Sedan via Alkavagge, Skarja, Rapadalen och Sitojaure till Kungsleden som jag följde till Saltoluokta. Sista biten var mest Kungsleden från Vakkotavare till Nikkaluokta.

Grundstens böcker innehåller många turförslag som man kan kombinera på detta sätt, om man inte har som målsättning att gå just Kungsleden. Jag prioriterade områden där jag inte varit, samt folktomma områden och försökte knyta ihop detta till en bra tur. Ville dessutom undvika de osäkra båttransporterna mellan Jäckvik och Kvickjokk.

De flesta menar nog att 1 kg mat per person och dag är en hyfsad skattning om man någorlunda skall täcka sitt kaloribehov. Man gör nog av med 5000 kcal/dygn på den här typen av övningar och det är ganska svårt att få till en kost som ligger över 450 kcal/100 g om den skall vara ätbar. 500 g olivolja innehåller visserligen 4 500 kcal, men de flesta pallar nog inte den kosten.

Jag är övertygad om att den här turen inte varit så njutbar som den var om jag inte satsat hårt på lättpackning. Ryggsäckens basvikt var 8-9 kg plus mat. Här finns en packlista:
http://www.nui.se/Packlista_2004.htm

Lycka till!

Jörgen
 
Re: Re: Mat..

Gyllengahm; sa:
Hehe okej! Har fått tips om att räkna med 1kg mat per dag. Du klarar dig alltså på 600g? Hmm. Orkar man alltså gå 24 mil på 10 dagar? Jag har ingen erfarenhet av vandringar (men bra kondition och styrka) så det kan vara bra att fråga kanske.

Vänliga hälsningar,
Christopher

Det beror naturigtvis helt på terrängens beskaffenhet.
I grov blockterräng går man kanske 1-2 km i timmen, så
du kan räkna själv. När jag var ung,
nedåt 50, kunde jag lägga in
etapper bortåt tre mil, nu
är jag gammal, och då blir det sällan ens två.

Jag klarar mig på 6-700 g, (drar nog åt 800 gram
i Alperna/Pyreneerna)utan att bli trött eller
hungrig, men jag går ned i vikt, Då räknar jag med 4.5 kcal per gram,
alltså rätt mager kost, svårt att få den fetare, om
den ska smaka.
1 kg om dan verkar jobbigt att stoppa i sig!
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag skulle säga att 24 mil på tio dagar är en ganska bra bit över snittet. Åtminstone för min egen del kan jag säga att visst, jag kan klara 24 km per dag, men i tio dagar i streck... Det är kärvt! I alla fall om man ska bära med sig all utrustning och mat från start. Och om man ska spatsera i oledad terräng dessutom... då skulle jag säga att det inte är många fler än de kärvaste av de kärvaste som klarar det. Det är min uppfattning.

Vi tog två veckor på oss på nästan exakt 24 mil mellan Hemavan och Kvikkjock, och då bar vi som sagt inte med oss allt från start. Och ingen vilodag. Men så var vi kanske lite fjompiga också :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips