ouppvärmd stuga byggtips

Tänkte att det finns lite kunnande hos Utsidan-folket i en fråga jag behöver råd i. Skall renovera en stuga som ligger bortom räckvidd för el.
Behöver veta en del om konstruktionstänk för stugan som kommer att vara helt ouppvärmd mesta tiden. Tänker att det bör finnas många i framför allt norra Sverige som har det så. Tips på någon sida där sånt diskuteras tas tacksamt emot
 
Roligt med projekt.

Generellt, bra ventilation.
Montera gärna en solcellsfläkt, typ solarventi eller liknande. Ger bra fräsch luft, torkar ut fukt och ger värme på våren.

I övrigt.
En jordkällare för att hålla saften kall :)
 
Roligt med projekt.

Generellt, bra ventilation.
Montera gärna en solcellsfläkt, typ solarventi eller liknande. Ger bra fräsch luft, torkar ut fukt och ger värme på våren.

I övrigt.
En jordkällare för att hålla saften kall :)
Har en stuga som står öde hela vintern och förra sommaren satte jag dit just en solarventi panel och det skall bli intressant när jag kommer dit i slutet av maj för det borde vara bättre ventilation i stugan? Annars är det väl inget annat än att se till och ha ventilation i stugan och täpp inte igen skorstenen helt om du har en för luftem måste ju få cirkulera inne i stugan.
 
Ingen plast på vinden

Som rubriken. Så att byggnaden andas även när den är ouppvärmd. Påpekanden om god ventilation, även när man inte är där, har du redan fått!
 
Skriver under på övertecknades generella råd om god ventilation, och mer specifikt att klimatskalet bör hållas diffusionsöppet utåt, så att man inte stänger in kondensfukten från den (periodvis) varma inneluften i konstruktionen.

Särskilt grannlaga blir det om du tänkt tilläggsisolera, men för att ge dig mer konkreta råd behöver man ju veta hur stugan är byggd, och vad din tilltänkta renovering ska gå ut på.
 
Angående skorsten och eventuell kamin. Se till att hålla kaminluckan stängd när du inte är där. Fler än en som råkat få in fågel i stugan den vägen och sen har en hel del fågelskit att städa ur stugan när dom kommer dit.

Solcellsfläkt, vi har stugan ute i skärgården och fläkten är underbar. På vårvintern kommer vi ut till isfria rutor och dessutom varmare inne än ute. Så fort solen när fläkten startar den, för oss i mitten av februari.
 
Var ligger huset?

Lokalklimatet betyder en hel del. Torpargrund är inte bra i ouppvärmt hus.

Thure
 
Alternativ.nu är väl ett bra forum för alternativa byggtekniker.

Överlag så kommer inte någon konstruktion klara sig jättebra ouppvärmt större delen av året. Kondens, fukt, tempskillnader etc. Dragigt är en fördel.
 
Dragigt är en fördel.
Håller med! Och det skulle nog vara bra att veta var huset står. Här har vi massor av kojor ute på öarna men klimatet är ju inte samma som i norra delar av Sverige. Har man inte annan cirkulation ska man se till att ha fönster (och inte bomma för dem över vintern) så att luften kan cirkulera när solen skiner in.
 
Torpargrund innebär rätt stor risk för fuktskador och mögel i trossbotten. Blir gärna kondens där.

Thure
 

Liknande trådar